Impresiile unui turist american despre România: dezamăgit de litoral, încântat  de Transilvania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turistul a fost dezamăgit de lipsa palmierilor pe plajă şi de abundenţa umbrelelor FOTO Mediafax
Turistul a fost dezamăgit de lipsa palmierilor pe plajă şi de abundenţa umbrelelor FOTO Mediafax

Deşi a călătorit în toată lumea, Europa de Est este, pentru Lee Abbamonte, cel mai tânăr american care a vizitat toate ţările din lume, unul dintre locurile preferate. Spune că iubeşte istoria, atmosfera vechiului comunism şi peisajele naturale din această zonă.

Anul acesta a vizitat staţiunile de pe plaja din Bulgaria şi din România şi a ajuns la concluzia că europenii şi americanii au gusturi diferite despre ce înseamnă staţiunile de pe litoral.

Plajele europene au standarde diferite faţă de cele americane şi sunt adesea mai puţin atrăgătoare. Sunt acoperite de umbrele şi turişti, care fac tot felul de lucruri ciudate“, scrie Lee pe site-ul său, leeabbamonte.com.

Despre staţiunea Varna din Bulgaria, Lee scrie că are plajele flancate de clădiri sovietice gata să se prăbuşească şi un port care nu face staţiunea să arate deloc bine. „Apa a fost minunată, iar femeile topless de pe plajă sunt întotdeauna binevenite“, a comentat Lee.

Plajele din România

În această vară, Lee a ajuns în România pentru a patra oară, dar a vizitat pentru prima dată Constanţa, oraşul pe care aştepta cu nerăbdare să-l vadă. Din nefericire a fost dezamăgit atât de oraş, cât şi de staţiunea din nordul acestuia, Mamaia.

Constanţa este un oraş bătrân şi în prag de prăbuşire, care nu corespunde viziunii americane de plajă cu palmieri şi cu nisip alb. Nu o să spun că este un loc urât, pentru că este destul de drăguţ, doar că nu are atmosfera care îmi place mie.

Plaja în sine a fost drăguţă, nu spun nu. Dar oraşul este atât de lipsit de stil şi de murdar, încât cu greu am putut să mă bucur de plajă“, s-a plâns turistul american.

La fel ca în Odesa, Varna sau Soci, lui Lee nu-i place activitatea industrială desfăşurată aproape de plajă, întâlnită şi în Constanţa. „Mamaia se apropie, mai degrabă, de o  staţiune mexicană ieftină a anilor '50“, a mai scris Lee.

Tur de o săptămână în România

„România este un loc interesant, cu mâncare bună şi o mulţime de lucruri de văzut. Nici la capitolul infrastructură nu stă foarte rău. România este un mare plus pentru Uniunea Europeană“, scria Lee în 2007, când vizita pentru a doua oară ţara noastră.

Bucureştiul s-a aflat pe lista oraşelor vizitate şi a fost chiar încântat de atmosfera „micului Paris“. „Bucureştiul abundă în istorie, de la faţa urâtă a comunismului, bulevardele pariziene şi clădirile grandioase, până la străzile în stil sovietic ce răsar după o biserică din secolul XVII. Unele străzi sunt atât de vechi, încât multe dintre ele nu mai sunt pavate, dar asta e farmecul oraşului“, nota Lee.

Preţurile mici, berea rece şi româncele l-au făcut pe american să nu aibă reclamaţii cu privire capitala europeană. Singurul lucru pe care Lee nu-l înţelege este felul în care se îmbracă europenii: „ciudat, scurt şi strâmt“ au fost cuvintele care au descris moda bucureştenilor.

Vizită în Transilvania

„Transilvania este unul dintre cele mai misterioase locuri de pe pământ. Este faimos datorită scriitorului irlandez Bram Stoker şi al romanului său «Dracula». Oamenii par să creadă că romanul se baza pe ceva real, dar, de fapt, a fost pură ficţiune inspirată de poveştile şi legendele ţesute în jurul lui Vlad Ţepeş.

Sinaia este numită Perla Carpaţilor datorită pârtiei de schi, dar şi castelului renascentist german Peleş. Staţiunea montană oferă privelişti uimitoare, după ce ajungi pe drumurile înguste şi bătute de vânt de la cota 1.000“, a scris Lee. Castelul Peleş l-a impresionat cu adevărat pe american, însă a fost dezamăgit că este închis în zilele de luni.

image

Castelul Bran este un alt obiectiv turistic vizitat de american, despre care spune că este desemnat ca fiind casa contelui Dracula, dar „aşa cum ne informează ghidul,  este foarte probabil ca Vlad Ţepeş să nu fi pus piciorul în castel niciodată“. Turul castelului include cele 57 de camere şi oferă privelişti minunate asupra Râşnovului.

Râşnovul se mândreşte cu o fortăreaţă rece, în stilul unei cetăţi. Arată destul de bine de departe, dar cum ajungi sus observi că se află într-o stare avansată de degradare. Însă priveliştea face totul”.

Braşovul este frumos, foarte frumos. Este un orăşel medieval pe care locuitorii îl numesc «Praga cea mic㻓. Deşi sunt unele asemănări în arhitectura clădirilor şi Piaţa Sfatului, Lee crede că Braşovul se apropie mai mult de Cracovia, decât de Praga. Mâncarea românească l-a cucerit pe Lee.

Totuşi, cel mai important lucru de făcut în Braşov este să mănânci, să bei şi să te plimbi, ca de altfel în toate celelalte oraşe minunate din Europa de Est“, este concluzia americanului cu privire la Braşov.

De aici s-a îndreptat căre o altă cetate medievală din Transilvania, Sighişoara. „Sighişoara este tot ce ai visat, cetatea concentrează tot spiritul Transilvaniei. Te face să crezi că eşti în alt timp şi spaţiu“. Este locul de naştere al lui Vlad Ţepeş, lucru ce atrage anual turişti şi fani ai lui Dracula.

transfagarasan shutter

Transfăgărăşanul a fost ultima destinaţie din România, în 2007. Traseul a fost considerat cel mai bun drum din lume de către „Top Gear“ şi i s-a părut foarte distractiv şi frumos, cu o privelişte superbă, dar a spus că „nu se poate compara cu alte drumuri cunoscute ale lumii, în special cele de munte“.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite