Ghidul iubitorului de scotch whisky: cele mai bune distilerii din Scoţia care pot fi vizitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorii de whisky scotch s-au declarat mulţumiţi vineri de respingerea independenţei Scoţiei la referendum, ei preferând stabilitatea din cadrul Regatului Unit. Băutura care i-a consacrat pe scoţieni va fi produsă în continuare, iar turiştii vor putea vizita în continuare distileriile în care se produce faimosul single malţ.

„Salutăm stabilitatea pe care o aduce această alegere“, a declarat vineri David Frost, directorul general al Scotch Whisky Association, citat de Mediafax. Temerea cea mai mare a producătorilor de scotch whisky era că nu s-ar mai fi bucurat de un sprijin la fel de mare din partea Uniunii Europene şi vânzările ar fi avut de suferit pe fondul instabilităţii financiare prezise de analiştii economici. Whisky-ul este al doilea produs de export scoţian după petrol, cu o valoare de 5,4 miliarde de euro în 2014.

Nu există un mod mai bun de a savura un scotch decât acolo unde se produce. Distileriile din Scoţia ne încântă cu licorile lor, iar turiştii care ajung în această ţară ar trebui să includă câteva vizite la cele mai bune dintre ele pentru a cunoaşte cu adevărat tradiţia locală. Toate au centre de primire în care curioşii pot vedea întregul proces de distilare şi savura faimosul single malţ local chiar acolo unde se produce. Pe drum, peisajele spectaculoase, de un verde-smarald, cu locuri sălbatice te vor lăsa fără respiraţie.

Procesul de obţinere a whisky-ului scoţian este reglementat de legile internaţionale. Dacă pe etichetă scrie „scotch“, atunci vorbim de un whisky distilat în Scoţia, maturat minimum trei ani în butoaie de stejar de cel mult 700 de litri, obţinut din malţ de orz, îmbuteliat la nu mai puţin de 40% alcoo şi fără niciun aditiv alimentar. Dar, dincolo de aceste criterii, proprietarii de distilerii au libertatea de a oferi whisky-ului lor o semnătură proprie, indiferent că vorbim de o apă anume folosită pentru preparare, de o formă deosebită a alambicului sau de o metodă numai de ei ştiută pentru uscarea malţului. Toate aceste detalii influenţează savoarea produsului final, aşa că nicio distilerie nu seamănă cu alta în Scoţia.

Publicaţia americană „Business Insider“  a selectat cele mai bune distilerii din Scoţia în care poţi savura un scotch:

Distileria Auchentoshan

Aflată în Clydebank, la o jumătate de oră de mers cu maşina de Glasgow, Auchentoshan este singura distilerie din Scoţia care foloseşte tripla distilare pentru a îndepărta impurităţile, de unde şi aroma puternică, dar fină a acestui whisky scotch. Pentru 6 lire sterline, poţi savura un dram (unitate de măsură din Scoţia care echivalează cu puţin peste 50 de mililitri) de scotch single malţ de 12 ani.

image

Distileria Glenturret

În această distilerie din Perthshire (aflată la puţin peste o oră de mers cu maşina de Glasgow) se produce cunoscutul scotch The Famous Grouse. Glenturret este cea mai veche şi cea mai vizitată distilerie din Scoţia, înregostrând cele mai mari vânzări. Ea datează din 1775 şi cele mai multe scoth-uri produse aici sunt single malţ. Turiştii au ocazia să vadă aici întregul proces de fabricare al acestui whisky, dar şi să asiste la un spectacol interactiv.

Distileria Ardbeg

Vizita în Scoţia nu poate fi completă fără a vizita mica insulă Islay, care produce sortimente de whisky definitorii pentru spiritul acestei ţări. Din cele 8 distilerii care există pe această insulă, Ardberg nu trebuie ratată, ea fiind faimoasă pentru scotch-urile puternic afumate şi foarte complexe.

image

Distileria Bruichladdich

Construită în 1881, în această distilerie aflată tot pe insula Islay se folosesc numai butoaie produse în Scoţia. Camera în care vizitatorii au prilejul să savureze un dram de scotch este rustică, decorată cu mult lemn. Distileria produce şi o marcă de gin. 

image

FOTO: whiskyguild.wordpress.com

Distileria Laphroaig

Aceeaşi Islay găzduieşte o altă distilerie faimoasă, Bruichladdich. Malţul este uscat cu turbă, cărbune care oferă scotch-ului o aromă puternic afumată, poate puţi aspră, dar cu siguranţă apreciată de cunoscătorii licorilor scoţiene.

Distileria Bowmore

Fondată în 1779, cea mai veche distilerie de pe insula Islay este renumită pentru scotch-ul cu aromă de caramel cremos cu note de fum de turbă. Bowmore produce whisky-uri single malţ de o nobleţe rară.

image

Distileria aflată pe malul mării este deţinută de Morrison Bowmore Distillers Ltd., ca şi distileria Auchentoshan. Dacă vizitezi această distilerie, te poţi caza într-una dintre cabanele Bowmore din vecinătate, unde te aşteaptă în cameră o sticlă de scotch de 12 ani.

image

FOTO: Wikipedia

Distileria Aberfeldy

Dewar's, unul dintre cele mai bine vândute whisky scotch din lume este produs aici, la 110 kilometri de Glasgow. Încă din primul an de producţie, din 1898, distileria s-a specializat în scotch single malţ.

image

Distileria Glenmorangie

Nu poţi părăsi Scoţia fără a vizita şi distileria Glenmorangie. Te poţi caza la Glenmorangie House din Cadboll, un hotel de 5 setele care datează din secolul al XVII-lea aflat în vecinătatea ruinelor unui castel.

Călătorii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite