FOTO Festivalul Tomatina din Spania: bătaie cu suc de roşii şi tomate coapte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La bătaia cu roşii din acest an au participat nu mai puţin de 20.000 de oameni FOTOGRAFII AFP
La bătaia cu roşii din acest an au participat nu mai puţin de 20.000 de oameni FOTOGRAFII AFP

Spui Tomatina şi de gândeşti la mii de oameni care aleargă, cu zâmbetul pe buze, pe străzile oraşului Bunol, „înarmaţi“ cu roşii coapte. Scenariul s-a repetat şi în acest an. Aproximativ 20.000 de „luptători“ au acceptat invitaţia autorităţilor spaniole şi au participat la „Războiul Roşu”.

Curajoşii din întreaga lume şi-au dat întâlnire miercuri, 28 august, pe străzile înguste ale oraşului spaniol, la Festivalul Tomatina. Nerăbdători să-şi testeze agilitatea, participanţii veniţi din toate colţurile lumii s-au strâns în piaţa din Bunol şi-au aşteptat anunţul oficial al Primăriei.

Pentru a acoperi costurile festivalului, administraţia oraşului , puternic îndatorată a impus pentru prima dată o taxă de participare de 10 euro, care nu se aplică însă şi localnicilor, relatează publicaţia „The Huffington Post“. Tot oficialii au anunţat că pentru „Războiul Roşu” de anul acesta au fost aduse 130 de tone de tomate coapte şi au fost instalate duşuri portabile.

Începuturile Tomatinei

În 1945, tinerii care participau la o paradă tradiţională în Piaţa del Pueblo au început o încăierare, care s-a transformat într-o luptă cu roşiile de pe tarabele din apropiere. Poliţia a trebuit să intervină şi să îi pună pe responsabili să plătească daunele. Aceasta este cea mai populară teorie cu privire la originile Festivalului.

În următorii ani, tinerii s-au luptat în acelaşi loc, în aceeaşi zi de miercuri din luna august, dar cu roşiile aduse de acasă. În anii '50 festivalul a fost interzis. Însă, după ce tinerii au început să organizeze „funeraliile roşiilor“, sărbătoarea a fost reluată.

Regulile luptei

În pofida debandadei aparente, „Războiul Roşu” are regulile lui impuse de Consiliul Local pentru siguranţa participanţilor şi a Festivalului. Printre acestea: roşiile trebuie strivite înainte de a fi aruncate, nu sunt acceptate alte proiectile în afară de tomate, nu este permisă ruperea tricourilor, iar după semnalul de sfârşit nimeni nu mai are voie să arunce cu tomate. 

Festivalul Tomatina din Spania 2013
Festivalul Tomatina din Spania 2013
Festivalul Tomatina din Spania 2013
Festivalul Tomatina din Spania 2013
Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite