Destinaţii de vacanţă extrem de frumoase pe care turiştii le distrug: care sunt problemele şi ce măsuri iau autorităţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Insula Santorini a impus o limită de 8.000 de turişti pe zi FOTO 123RF
Insula Santorini a impus o limită de 8.000 de turişti pe zi FOTO 123RF

Turismul poate fi extrem de benefic pentru stimularea economiei, însă, în unele cazuri, acesta creează şi probleme pentru că unele zone pur şi simplu nu sunt pregătite să facă faţă valului uriaş de vizitatori şi nici neglijenţei acestora.

Pe lângă numeroasele întrebuinţări, social media s-a transformat într-un adevărat agent de turism. În unele cazuri, promovarea intensă pe platformele sociale a unor peisaje a stârnit interesul turiştilor şi, implicit, a stimulat economiile locale, în timp ce în alte situaţii a creat numeroase probleme ţărilor şi oraşelor care nu pot face faţă încă unui aflux mare de turişti.

Business Insider a întocmit o listă a destinaţiilor superbe care au fost ruinate de turişti.

Islanda

În ultimii ani, această naţiune insulară a cunoscut o creştere dramatică a numărului de turişti, iar unul dintre motive este chiar „Game of Thrones“. Foarte multe persoane călătoresc în Islanda doar pentru a-şi face fotografii în mijlocul peisajelor surprinse în serialul difuzat de HBO. Acest lucru, combinat cu zborurile ieftine şi campaniile de marketing foarte eficiente, a făcut din Islanda o destinaţie de vacanţă extrem de populară. Numărul turiştilor aproape că s-a dublat între anii 2011-2015, potrivit Consiliului de Turism din Islanda, în prezent ajungând la un milion. Anul trecut, numărul americanilor care au vizitat ţara depăşea numărul populaţiei islandeze. 

image

Politicienii locali sunt nemulţumiţi, comparând ţara cu Disneyland. Pe lângă impulsul necesar economiei post-recesiune, există şi aspecte mai puţin pozitive: preţurile au crescut, devenind inaccesibile cetăţenilor, iar infrastructura cedează presiunii. Localnicii se plâng la rândul lor de faptul că turiştii distrug ecosistemul fragil, calcă pe siturile neatinse până acum şi lasă în urmă foarte multă mizerie.

Cuba

Potrivit Ministerului Turismului din Cuba, patru milioane de persoane au vizitat Cuba în 2016, o creştere de 13% faţă de anul precedent. Creşterea turistică nu a fost lipsită de consecinţe negative pentru locuitorii ţării: lipsa hranei, alimentele de bază devenind complet inaccesibile localnicilor. Hotelurile şi restaurantele locale achiziţionează consumabile în vrac pentru oaspeţi, mărind preţurile şi oprind cantităţi limitate pentru cetăţeni.

Situaţia a ajuns pe masa guvernului cubanez care a stabilit nişte limite ale preţurilor pentru a le face mai accesibile pentru rezidenţi, însă acest lucru nu a făcut decât să-i încurajeze pe comercianţi să-şi vândă produsele pe piaţa neagră, potrivit The New York Times.

Noua Zeelandă

plaja cu apa fierbinte din noua zeelanda foto thecoromandel.com

Peisajele superbe au fost folosite drept decor pentru filme ca „Stăpânul Inelelor“ şi „Hobbitul“. Turismul este o componentă crucială a economiei, contribuind anual la PIB cu 9,7 miliarde de dolari şi reprezentând 7,5% din forţa de muncă.

Totuşi, locuitorii se plâng că turiştii nu respectă deloc mediul înconjurător şi campează oriunde, lăsând în urma lor gunoaiele, iar ţara nu dispune de infrastructura necesară pentru a face faţă gunoiului şi deşeurilor umane. De asemenea, hotelurile sunt supraaglomerate, locurile de parcare sunt insufcieinte, la fel şi toaletele publice.

Tulum, Mexic

image

Oraşul cu plajă a trecut rapid de la un paradis liniştit la un centru al celebrităţilor. Potrivit unei cercetări făcute de Newsweek, oraşul s-a străduit să ţină pasul cu popularitatea în creştere, însă hotelurile locale au ajuns să polueze ecosistemul şi deversează apele menajere în râurile din apropiere. Un activist local a descris situaţia ca fiind „o bombă cu ceas“, explicând că nu există procese suficient de eficiente pentru a face faţă deşeurilor care sunt aruncate în mijlocul localităţii.

Machu Pichu, Peru

machu picchu

Machu Picchu are o limită de 2.500 de vizitatori pe zi, stabilită de Peru şi Unesco. Totuşi, numărul de turişti continuă să fie o problemă. În 2015, aproape 1,3 milioane de persoane au vizitat situl, iar acest lucru şi-a lăsat amprenta asupra ruinelor antice, guvernul fiind forţat să elaboreze un nou plan pentru reducerea numărului de turişti. În noul proiect, care va fi pus în aplicare din 2019, turiştii vor fi obligaţi să fie însoţiţi de ghizi, să păşească doar pe rutele speciale şi vor avea un timp limitat în care pot vizita situl.

Santorini, Grecia

Insula Santorini este cunoscută pentru casele albe de pe coline şi cu vedere la mare. Acestea au devenit acum un loc ideal pentru investitori şi bloggeri specializaţi în turism. În 2015, a fost înregistrat un număr record de nave de croazieră, 10.000 de persoane vizitând zona într-o singură. În această vară, autorităţile au instituit o limită de 8.000 de turişti pe zi.

Pig Beach, Bahamas

image

Un grup de porci sălbatici au populat insula din Bahamas, iar recent au devenit o atracţie turistică majoră. Chiar şi Donald Trump Jr. a postat pe Instagram o imagine în care apare lângă un astfel de animal. La începutul acestui an însă şapte dintre porci au fost găsiţi morţi, iar rapoartele iniţiale susţineau că animalele au primit resturi de mâncare şi alcool de la turişti.

National Geographic a relatat ulterior că moartea porcilor a fost cauzată cel mai probabil de consumul de nisip, dar nici turiştii nu sunt lipsiţi de vină. Un inspector al Bahamas Humane Society a susţinut că porcii au devenit dependenţi de gustările oferite de turişti în asemenea măsură încât le-a fost afectat complet stilul de viaţă. 

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite