Cât de sigur este zborul cu balonul cu aer cald?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zborul cu balonul cu aer cald este considerat unul dintre cele mai elementare mijloace de zbor. Dar oare câtă siguranţă prezintă? FOTO Shutterstock
Zborul cu balonul cu aer cald este considerat unul dintre cele mai elementare mijloace de zbor. Dar oare câtă siguranţă prezintă? FOTO Shutterstock

Baloanele cu aer cald sunt folosite în orice colţ al lumii pentru a le oferi turiştilor o privelişte spectaculoasă asupra împrejurimilor, dar şi pentru activităţi sportive sau relaxante. Dar ele nu mai sunt privite cu prea multă încredere de când a avut loc accidentul din Luxor, Egipt, în urma căruia 19 persoane au murit.

Care sunt elementele de bază ale zborului cu balonul

În esenţă, balonul este un sac de nailon (cunoscut sub numele de anvelopă) umplut cu aer cald generat de arderea propanului lichid dintr-un arzător de oţel. Mai multă căldură generată face ca balonul să se ridice mai mult, iar caldura în cantitate mai mică face ca balonul să coboare. Baloanele cu aer cald zboară în direcţia vântului.

Pilotul de baloane Phil Dunnington spune că aceasta a fost „prima formă de zbor a omului“. Francezii au inventat baloanele cu aer cald în 1793, iar de atunci şi până acum a fost dezvoltat pentru a fi utilizat în sport şi în turism, dar au fost folosite şi de armată.

Cât de sigur este zborul cu balonul?

În timp ce orice activitate are riscurile sale, zborul cu balonul este „unul dintre cele mai sigure mijloace de zbor“, crede Jean-Claude Weber, preşedintele Comisiei Zborului cu Balonul din cadrul Federaţiei Internaţionale de Aeronautică.

Pluteşti în aer ca o pană. Dai drumul la căldură în balon pentru a te ridica şi apoi pluteşti în atmosferă“, spune el pentru CNN.

Chiar şi atunci când rămâne fără combustibil, balonul poate fi aterizat în siguranţă. „Nu se aseamănă cu un accident de avion. Este ca o paraşută imensă. Dacă cobori cu grijă şi dacă o faci într-un mod controlat poţi să aterizezi şi cu ajutorul aerului cald din balon dacă este încă umflat“, adaugă Weber.

Un incendiu la bordul balonului este, poate, cea mai periculoasă situaţie în care un pilot se poate afla, pentru că singura cale de scăpare este să sară peste bord. „Dar dacă pasagerii sar, balonul devine mai uşor şi se înalţă“, adaugă Weber.

O altă situaţie periculoasă pentru pasagerii unui balon este contactul cu liniile de înaltă tensiune, aşa cum s-a întâmplat anul trecut în Noua Zeelandă, când 11 persoane au murit. În cazul accidentului din Egipt, balonul a explodat când se afla la 300 de metri altitudine şi s-a prăbuşit. Focul a pornit de la o frânghie care se presupune că ar fi trecut prin supapa de ardere a gazului, dând foc la tot balonul în numai câteva minute.

Cum este reglementat zborul cu balonul cu aer cald?

Nu există un organism care să reglementeze zborul cu balonul cu aer cald la nivel global. În lume, 191 de ţări sunt membre a Organizaţiei Internaţionale de Aviaţie Civilă, organismul ONU care oferă consiliere în legătură cu standardele şi regulamentele de aviaţie.

Reglementările sunt destul de similare în fiecare ţară, dar cât de bine sunt ele aplicate, se întreabă Dunnington. El spune că în Marea Britanie piloţii sunt supuşi testelor medicale la fiecare 100 de ore de zbor. Chiar şi baloanele sunt verificare.

Călătorii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite