Botezul ambarcaţiunii Maria, barca în care maratonistul Andrei Roşu şi colegii lui vor traversa Atlanticul: FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botezul ambarcaţiunii Maria, barca în care maratonistul Andrei Roşu şi colegii lui vor traversa Atlanticul FOTO Adevărul
Botezul ambarcaţiunii Maria, barca în care maratonistul Andrei Roşu şi colegii lui vor traversa Atlanticul FOTO Adevărul

Echipa Atlantic4 a lansat astăzi la apă barca cu vâsle în care va traversa Oceanul Atlantic, în cadrul celei mai dure curse de canotaj din lume, Talisker Whisky Atlantic Challenge.

Atlantic4, prima echipă românească ce va traversa Oceanul Atlantic vâslind, a lansat astăzi la apă barca ce va scrie istorie pentru România şi cu care vor concura în cadrul celei mai dure curse de canotaj din lume - „Talisker Whisky Atlantic Challenge”.

În cadrul evenimentului, echipa a anunţat cine sunt semifinaliştii care au şansa să ocupe celelalte două locuri în barca, la concurs ănscriindu-se peste 100 de români iubitori de aventură. Etapa de selecţie a presupus parcurgerea unor probe de rezistenţă, de privare la somn şi testare a spiritului de echipă.

Prima echipă românească ce va traversa Atlanticul vâslind este formată până acum din Andrei Roşu (40 ani, sportiv de anduranţă, ultra-maratonist, deţinător de recorduri naţionale şi mondiale, primul român care a traversat înot Canalul Mânecii în 2015, câştigător al locului 3 în tandem la maratonul Polul Nord din 2016) şi Vasile Oşean (38 ani, doctor – medicină sportivă).

 Alături de băieţi, la eveniment au fost prezenţi şi patru dintre cei cicnci semifinalişti: Marius Alexe (40 ani), Vlad Grigore (31 ani), Marian Ţonea (40 ani) şi Ionuţ Olteanu (22 ani).

foto botez barca andrei rosu

„Mă aflu aici pentru că toată viaţa am alergat sau am înotat şi am zis că dacă am posibilitatea să o fac şi într-un scop caritabil, de ce nu? Nu poţi să ratezi un astfel de proces de învăţare foarte consistent, foarte autentic şi chiar foarte accelerat. Abia aştept să începem antrenamentele, pentru că şi acestea fac parte din procesul de învâţare. O să ne cunoaştem foarte bine cu toţii şi sper să dăm randament cât mai bun”, a spus Marius Alexe.

Am doilea membru semifinalist, nu este nici el la prima aventură sportivă, din 2102 participând la diverse competiţii: „În 2012 lucram într-o bancă, în cea mai mare bancă din România şi mi-am dat seama că-mi doream altceva de la viaţa, aşa că-n 2013 am plecat în cel mai mare raliu caritabil din lume: am condus un Peugeot din Londra până în Mongolia. Asta a fost doar începutul, în 2014 am condus un moto taxi din Peru, în 2015 am traversat America de Nord din New York în San Francisco şi înapoi, iar Atlanticul este următoarea provocare de pe lista mea”, a spus Vlad Grigore.

Membrii echipei Atlantic4 îşi doresc să reprezinte un exemplu pentru noile generaţii, încercând să promoveze mişcarea în aer liber şi competiţiile sportive.

„Am acceptat această provocare cu gândul la cei doi copii ai mei. Ştiţi cu toţii că trăim în era digitală şi este din ce în ce mai greu să scoţi copiii din casă. Şi cum poţi scoate copilul din casă decât prin propriul exemplu, am observat că asta ţine cel mai bine. Să desfăşori activităţi sportive, şi atunci copiii te vor urma. De asemenea, consider că este o provocare foarte mare care implică foarte multă perseverenţă şi asta mă motivează pentru acest challenge”, a declarat Marian Ţonea.

Ionuţ Olteanu, al patrulea semifinalist, lucrează într-un centru de recuperare, iar asta l-a făcut să-şi dorească să ia parte la această aventură, declarând că acest lucru l-ar face să ajungă la un nivel superior.

Andrei Roşu este tată a doi copii, însă familia acestuia s-a obişnuit cu aventurile lui. Nefiind la prima competiţie de acest gen, sportivul de  anduranţă deţine câteva recorduri naţionale  şi mondiale.

„În cazul meu familia s-a obişnuit într-un fel sau altul, adică ştiu că e modul meu de viaţă în a participa la cele mai mari provocări de pe planetă, provocări pentru care nu sunt apt deloc în momentul în care mă înscriu, dar mă antrenez şi devin apt pentru acestea. Familia mea ştie că gestionez foarte bine riscurile, calculez totul, adică nu mă arunc cu parapanta pe furtună fără să fi fost vreodată să iau vreo lecţie de a sări cu acesta. Având gradul de reuşită de 100% până acum, chiar dacă au avut emoţii pe parcursul concursurilor, ei au ştiu că voi ajunge la finish fără probleme” a spus Andrei Roşu.

În cadrul evenimentului desfăşurat la Limanu, în Constanţa, barca echipei Altantic4 a fost botezată Maria. Numele a fost ales printr-un concurs pe o reţea de socializare, câştigătoarea fiind prezentă în cadrul ceremoniei. Băieţii au organizat un procedeu de lansare a bărcii pe apă, respectând tradiţia, stropind-o cu şampanie şi rostind alături de cei prezenţi: „Pentru marinarii din vechime/ Pentru marinarii dinaintea noastra/ Pentru Maria!”.

foto botez barca andrei rosu

Reguli dure pentru participanţi

„Talisker Whisky Atlantic Challenge” este cea mai dură cursă de canotaj din lume, care aliniază la start un număr limitat de echipe de pe mapamond, având reguli foarte stricte: echipa nu va primi niciun suport din exterior în timpul cursei, iar membri vor trebui să facă faţă unor provocări precum privarea de somn, vâslire în schimburi de două ore, non-stop timp de săptămâni. Barca va avea o limită de lungime şi lăţime, poate fi construită numai din anumite materiale, nu va putea fi reparată pe parcurs şi va fi echipată cu provizii numai la start.

Pregătirile echipei pentru traversarea Atlanticului vâslind durează doi ani şi includ antrenamente complexe, sală de forţă, cursuri de navigaţie, înot şi un test unic de traversare a Mării Negre într-o barcă cu vâsle.

Niciuna din echipele participante in cadrul „Atlantic Challenge”, 30 la număr, nu va primi suport exterior in timpul cursei, acestea fiind  nevoite să se descurce cu proviziile iniţiale de hrană şi apă potabilă, care trebuie să le asigure necesarul de 8000 de kilocalorii zilnice pentru fiecare participant. Recordul de traversare până în prezent este de 37 de zile, media de traversare de 60 de zile, iar cea mai lungă cursă a durat 120 de zile.

 Startul oficial al cursei internaţionale de canotaj „Talisker Whisky Atlantic Challenge” va avea loc în decembrie 2017.

  Kaufland România, partener oficial al iniţiativei, a donat suma de 20.000 de euro către HOSPICE Casa Speranţei, în semn de susţinere a cauzei sociale pentru care echipa “Celor 4 Atlantici” concurează: completarea fondurilor necesare realizării unui Campus socio-medical la Adunaţii Copăceni, destinat copiilor diagnosticaţi cu boli rare sau incurabile.

Echipa anunţă astfel începerea campaniei publice de strângere de fonduri: susţinătorii echipei se pot alătura iniţiativei contribuind prin donaţii la împlinrea cauzei sociale HOSPICE Casa Speranţei, pe pagina specială http://hospice.galantom.ro/atlantic4.

Pentru a încuraja donaţiile, echipa oferă următoarele recompense:

  • La o donaţie de 100 ron – Donatorul va putea curăţa împreună cu echipa barca cu care vor traversa oceanul Atlantic.
  • La o donaţie de 500 ron –  Donatorul se va bucura de o plimbare cu barca.
  • La o donaţie de 1000 ron – Donatorul va putea petrece o noapte în barcă.
Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite