„Bea pălincă” şi „ia-ţi un dicţionar maghiar”, sfaturile unui ghid american pentru cei care vizitează Transilvania
0
Pitoreasca regiune a Transilvaniei se bucură de aprecierea cronicarilor de călătorii ai ghidului „Lonely Planet“, care îşi îndeamnă cititorii să viziteze tărâmul est-european pentru a gusta din pălinca tradiţională şi pentru a explora Transfăgărăşanul.
Transilvania, „ţara de dincolo de păduri“, un tărâm legendar care atrage şi-n ziua de astăzi prinţi datorită frumuseţilor şi poveştilor locului, este subiectul unui editorial spumos alcătuit de editorii ghidului american online.
Dornici să dea o mână de ajutor turiştilor, reporterii „Lonely Planet“ au realizat o listă cu zece informaţii necesare celor care se aventurează pe tărâmul lui Dracula.
Dracula este un personaj real. Oarecum.
„Vampirul din romanul scriitorului Bram Stoker este inspirat din superstiţiile apărute în jurul vieţii domnitorului Vlad Dracula, nobilul din secolul al XVI-lea care ar fi tras în ţeapă 80.000 de inamici“, scriu editorii, amintind totodată că localnicii nu sunt deloc încântaţi de faimoasele poveşti cu vampiri legate de regiunea transilvăneană.
O călătorie în timp
Editorii numesc călătoria în jurul regiunii europene o incursiune în trecut. „Căruţele sunt trase de cai pe drumuri de pământ, păstorii îşi îndrumă turmele şi sătenii se agită în gospodărie, în timp ce soare străluceşte sus pe cer“. Aşa descriu reporterii „Lonely Planet“ atmosfera surprinsă în regiunea est-europeană, avertizându-şi, totuşi, cititorii cu privire la condiţiile proaste de trafic. „Gropile din asfalt, de dimensiunea unor cratere, şi câinii fără adăpost rămân însă o provocare“, completează americanii.

Este necesar un dicţionar maghiar
Aceeaşi reporteri îşi sfătuiesc cititorii să aibă în genţi dicţionare în limbă maghiară, mai ales dacă trec prin Miercurea Ciuc, Târgu Mureş, Cluj-Napoca sau dacă ajung în Harghita şi Covasna. „Regiunea situată la est de Munţii Carpaţi a fost asociată regatului maghiar peste 1.000 de ani, până la sfârşitul Primul Război Mondial. Astăzi, aproximativ 19 % din populaţia Transilvaniei este formată din unguri“, explică aceştia.
Amprenta saşilor
„În secolul al XII-lea, comercianţii germani au venit în regiunea transilvăneană pentru a-i ajuta pe localnici în luptele cu tătarii şi turcii, urmând ca, mai târziu, ei să construiască şapte oraşe şi sute de biserici fortificate“, scriu editorii „Lonely Planet“. După căderea comunismului, la sfârşitul anului 1989, 90% din saşii stabiliţi în Transilvania au fugit în Germania de Vest, dar arhitectura medievală saxonă a supravieţuit, ea fiind regăsită în inima oraşului Sighişora şi în mânăstirile din Biertan şi Viscri.
Satul Biertan

„Casa animalelor sălbatice“
Fermecaţi de fauna bogată, americanii numesc zona transilvăneană o casă a animalelor sălbatice, având în vedere că 5.000 de urşi bruni, lupi şi râşi îşi găsesc adăpostul aici. Pentru turiştii prevăzători, cronicarii ghidului online recomandă o vizită la Sanctuarul de la Zărneşti, o rezervaţie cu peste 70 de urşi salvaţi din cuşti sau de la circuri.

Prinţul Charles este un mare admirator al regiunii est-europene
Moştenitorul coroanei britanice a vizitat Transilvania pentru prima oară în 1998 şi de atunci a rămas impresionat de amabilitatea localnicilor şi frumuseţea pitorească a meleagurilor româneşti. La Valea Zălanului, acolo unde şi-a cumpărat şi restaurat patru case, prinţul îşi petrece timpul bucurându-se de lucruri simple - în anii anteriori a fost văzut plimbându-se pe jos prin pădure sau cu căruţa, cosind iarbă, mâncând bucate tradiţionale sau, pur şi simplu, odihnindu-se sub un nuc bătrân.
Cel mai impresionant circuit
„Construit sub forma unui traseu militar, în 1970, la comanda lui Ceauşescu, Transfăgărăşan a fost declarat cea mai frumoasă şosea din lume“, scriu reporterii americani. Drumul în zig-zag, aşa cum îl poreclesc aceştia, traversează Lacul Bâlea şi pădurile din provincia Valahia.

Pălinca, băutura tradiţională
Pentru turiştii care vor să se familiarizeze cu bucătăria românească, americanii îi sfătuiesc să încerce, mai întâi, licoarea tradiţională: pălinca cu gust puternic înţepător. „Ardelenilor le place să bea înainte de masă un pahar de pălincă, un fel de coniac din prune, pe care mulţi îl şi comercializează la tarabele din drum“, explică ei.

Castelul Bran şi izvoarele cu apă termală sunt alte două atracţii de top pentru oaspeţii veniţi în Transilvania, ţara lupilor şi vampirilor însetaţi de sânge, aşa cum o numesc americanii.
Citeşte şi:
Transilvania, prin ochii „National Geographic”: frumoasă şi săracă