12 pericole care îţi pot strica vacanţele în ţările exotice şi cum te poţi feri de ele
0
Ce poate fi mai palpitant decât gândul de a-ţi petrece vacanţa în ţări exotice, bucurându-te de soare, de mare şi de frumuseţea incredibilă a naturii? Cu toate acestea, în timpul călătoriei poţi întâmpina o serie de probleme neaşteptate care pot transforma vacanţa de vis într-un adevărat coşmar. Bright Side împărtăşeşte 12 sfaturi utile care te pot ajuta să te ţii departe de neplăceri şi să ai o vacanţă de neuitat.
12. Meduze, corali şi peşti luminoşi
O mulţime de creaturi periculoase, inclusiv unele specii de peşti, meduze şi corali, trăiesc în apele calde ale ţărilor tropicale. Cea mai bună modalitate de a vă proteja de locuitorii marini este să purtaţi încălţăminte specială şi să evitaţi atingerea lor, chiar dacă acestea arată extrem de drăguţ. În plus, trebuie să fiţi atenţi la semnele de avertizare importante, cum ar fi un steag roşu amplasat pe plajă, care înseamnă „Nu înotaţi!“
Zone de risc: Africa, Asia, Australia

11. Curenţii de retur
Un curent de retur vă poate duce de ţărm până în larg în doar câteva secunde. Dacă vreodată vă sunteţi prinşi de un astfel de curent puternic, nu încercaţi să înotaţi înapoi spre mal şi să vă luptaţi cu acesta, deoarece puterea sa este mult mai mare decât cea a unei persoane. Puteţi înota transversal curentului, paralel cu ţărmul. Odată ce aceasta se domoleşte, puteţi să vă întoarceţi în siguranţă.
Zone de risc: toate mările şi oceanele de pe Pământ

10. Tânţarii şi anofelii (ţânţarul malariei)
Specile de ţânţari care transmit boli îngrozitoare, inclusiv virusul Zika, trăiesc în multe ţări tropicale. Pentru a vă proteja împotriva pericolului mortal, nu uitaţi să luaţi un spray cu voi şi să vă vaccinaţi împotriva malariei, febrei galbene şi a altor boli înainte de a porni într-o călătorie.
Zone de risc: Africa, America de Sud

9. Prădătorii marini
Atacurile rechinilor sunt destul de frecvente. Cu toate acestea, este destul de simplu să preveniţi o întâlnire neplăcută cu acest prădător. Nu înotaţi atunci când aveţi tăieturi deschise sau răni, deoarece mirosul de sânge atrage rechinii. Deşi rechinii sunt daltonişti, ei reacţionează la contrastul de culori, aşa că evitaţi purtarea costumelor de baie în culori vii sau cu model.
Zone de risc: coasta Oceanului Pacific, Atlantic şi Oceanul Indian

8. Mâncarea stradală
Mâncarea stradală este un fenomen comun în toate ţările asiatice, indiferent dacă este vorba de Vietnam sau Thailanda. Deşi astfel de alimente nu prezintă niciun pericol deosebit, pot provoca o serie de probleme: oamenii care nu sunt obişnuiţi cu alimente condimentate suferă adesea de o tulburare a stomacului. Acelaşi lucru este valabil şi pentru restaurante: cereţi bucatarului să nu adauge prea multe condimente în farfuria voastră.
Zone de risc: Asia, Africa

7. Apa
Este bine cunoscut faptul că apa de la robinet nu este bună pentru consum în anumite părţi ale lumii. Cu toate acestea, uneori uităm că gheaţa servită în baruri provine din aceeaşi apă de la robinet. Cel mai bine este să beţi apă îmbuteliată vândută în magazine şi la supermarketuri. De asemenea, se recomandă utilizarea apei îmbuteliate pentru spălare şi gătit.
Zone de risc: Asia, Africa

6. Plante otrăvitoare
Plantele exotice pot fi periculoase pentru sănătatea ta. Prin urmare, evitaţi atingerea plantelor nefamiliare în timpul excursiilor către rezervaţii sau în timp ce pur şi simplu vă plimbaţi în natură. Ricinul, de exemplu, este una dintre cele mai otrăvitoare plante din lume.
Zone de risc: Asia, Africa, Australia

5. Arsurile solare
Căldura dogoritoare a soarelui tropical poate provoca arsuri dureroase. Nu uitaţi să aplicaţi protecţie solară de fiecare dată când ieşiţi din casă. Puteţi purta, de asemenea, haine cu mâneci lungi, care vă protejează pielea împotriva arderii.
Zone de risc: Asia, Africa

4. Maimuţele
Aceste animale aparent inofensive care trăiesc în Thailanda şi în ţările învecinate pot fi destul de agresive şi chiar atacă oamenii care transportă alimente. Ar trebui să vă scoateţi toate bijuteriile şi să vă ascundeţi aparatul de fotografiat atunci când vizitaţi rezervaţiile de maimuţe, altfel aceste primate curioase şi obraznice nu vor ezita să vă fure tot ce aveţi.
Zone de risc: Asia

3. Reptilele
Şerpii veninoşi sunt comunii în ţările tropicale şi subtropicale. Cu toate acestea, majoritatea vor ataca numai în situaţii de auto-apărare. Aşadar, fiţi cu ochii în patru şi fiţi atenţi unde călcaţi.
Zone de risc: Asia, Africa, Australia

2. Hoţii
Furtul este o problemă globală. Cu toate acestea, în Thailanda, obiectele valoroase şi banii pot dispărea chiar din seifuri. Este recomandat să vă ţineţi lucrurile valoroase în locuri diferite şi să păstraţi sumele mari de bani pe cardurile de credit. Aveţi grijă de bunurile personale, mai ales când vă aflaţi pe plajă sau la piaţă.
Zone de risc: Asia, Africa

1. Traficul
Doar locuitorii locali pot ştii cum funcţionează regulile de circulaţie în unele oraşe. Şoferii comunică de obicei prin semne. Prin urmare, ar trebui să fii extrem de atent atunci când mergi pe bicicletă sau pe scuter sau când pur şi simplu traversezi strada.
Zone de risc: Asia de Sud-Est, India, Egipt

Sursa: Bright Side