Cafeaua poate pune Bucureștiul pe harta turistică a Europei. „Sunt câteva locuri care pot concura cu Paris, Madrid sau Barcelona“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Antreprenorul Radu Savopol a explicat la Adevărul Live că, în Capitală și în orașele mari din România, există cafenele cu concepte, design și produse care pot atrage turiștii tineri, în căutare de altfel de experiențe.

Rau Savopol spune că piața cafelei din România este în creștere FOTO Arhivă personală
Rau Savopol spune că piața cafelei din România este în creștere FOTO Arhivă personală

Deși consumul pe cap de locuitor este mai mic în România comparativ cu alte țări din Europa, piața cafelei, incluzând retailul și horeca, este în creștere, iar Bucureștiul ar putea ajunge o atracție turistică din acest punct de vedere, potrivit cofondatorului lanțului de cafenele 5 To Go.

Ca număr de cafenele, dar și în ceea ce privește conceptele de cafenele, Bucureștiul stă foarte bine. Presa internațională de specialitate meționează că suntem peste Berlin, care e o capitală de referință în zona cafelei. Mulți spun că depășim Berlinul, ca design și concepte. Suntem mult peste Budapesta, Varșovia și Praga. Cred că devenim o atracție pentru turiștii tineri, pentru că turiștii tineri încep să caute și anumite experiențe, poate vin și pentru experiența cafelei. În România încep să vină și alți turiști decât cei clasici și ăsta e un lucru extraordinar, pentru că putem să punem Bucureștiul pe hartă. E o industrie în care avem performanțe, designul multor cafenele este peste cel din alte țări europene. Sunt câteva locuri care pot concura foarte bine cu spații din Paris, Madrid sau Barcelona“, susține antreprenorul.

Românii nu-și refuză plăcerea cafelei de dimineață, în pofida inflației  

Deși inflația a lovit din plin, Radu Savopol spune că nu a observat schimbări în comportamentul de consum al clienților români, care nu-și refuză plăcerea cafelei de dimineață și nu renunță la acest obicei. „Avem un model de business care se simte ca peștele în apă în perioada de recesiune și de inflație. În momentul în care oamenii încep să taie, nu vor tăia deloc din plăcerea lor din fiecare dimineață, din cafeaua de dimineață. Iar dacă înainte plăteai 10 sau 15 lei pentru o cafea, nu vrei acum, după mărirea prețurilor, să începi s-o bei acasă, ci cauți o alternativă un pic mai ieftină, dar care să-ți ofere o experiență la fel de plăcută“, explică Radu Savopol.

Un studiu foarte interesant a arătat că, în perioada crizei globale din 2008-2009, în ciuda faptului că au fost puternic afectați pe plan financiar, oamenii au ieșit mai mult, mă refer la zona Horeca. Nu au mai cheltuit atât de mult, n-au mai mers în localuri premium ci s-au îndreptat spre unele mai ieftine, dar au continuat să iasă pentru socializare. Pentru că simți nevoia să vorbești, să te plângi: «Hai să ne vedem, să-ți spun ce s-a întâmplat, mă dau afară, pierd casa, pierd mașina». Deci se simte nevoia de socializare, dar, probabil, cu un cost mai mic. Mai ales într-o perioadă grea, oamenii vor să se vadă unul cu altul, să găsească soluții“, mai spune Radu Savopol, care consideră că, după pandemie, război și inflație, acest scenariu se repetă „sută la sută“. „E lapte și miere acum pentru piața cafenelelor“, a încheiat acesta.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite