Butoanele din degetele şi din tălpile picioarelor
0Prin simpla masare a tălpilor putem scăpa de diferite afecţiuni fără a înghiţi medicamente. Tratamentul nu are contraindicaţii majore. Tălpile ascund un adevărat panou anatomic. În degetele de la picioare purtăm „butoane” care fac legătura cu creierul, nasul sau gura.
Dacă ochii sunt oglinda sufletului, tălpile sunt proiecţia organismului. Cel puţin aşa au considerat chinezii şi egiptenii care au descoperit în urmă cu mai bine de 4.000 de ani că picioarele sunt sursa tratării şi a prevenţiei celor mai diverse boli. Proverbul chinezesc „Surâsul vine de la picioare” dezvăluie astfel că tălpile sunt ecrane palpabile care indică starea de bine a fiecărui organ sau părţi din corpul omenesc.
Ca o regulă, ceea ce se găseşte pe mijlocul corpului uman este reprezentat în ambele tălpi, iar organele situate în dreapta sau în stânga sunt reprezentate pe talpa corespunzătoare. Spre exemplu, activitatea ficatului va putea fi controlată prin presarea piciorului drept, iar cea a splinei, prin masarea zonei de reflex aflată în talpa stângă.
Cum ne încărcăm bateriile
Corpul uman este o baterie care turează la maximum atunci când sângele circulă în voie. Iar pentru stimularea circulaţiei sangvine, masajul e aliatul perfect. Cel aplicat tălpilor însă ajută la restabilirea întregului organism deoarece, aşa cum explică specialiştii, aici se depun aşa-numitele cristale formate din componente nocive ca acizii graşi ai proteinelor.
Potrivit celor de la clinica Remartin din Oradea, terapeutul profesionist se ghidează după punctele zonelor reflex şi nu după durere. Metoda este evitată şi de terapeuţii de la Delta Medical întrucât unele dureri pot fi cauzate de afecţiuni locale, bătături, malformaţii, afecţiuni dermatologice.
După stabilirea diagnosticului şi localizarea zonelor reflex ale organelor cu probleme se trece la stimularea circulaţiei sangvine, iar toxinele sunt îndreptate spre organele de eliminare sau de detoxifiere.
Progresiv, până la limita suportabilităţii
Pentru a testa efectele imediate ale reflexoterapiei asupra corpului se poate încerca masarea degetului mijlociu de la picior. În câteva minute, circulaţia sangvină a degetului mijlociu de la mână se va intensifica.
Pentru a spori rezultatele curei de reflexoterapie, atât pacientul, cât şi terapeutul trebuie să aibă o poziţie comodă. Potrivit ing. Ieronim Fogoros, cea mai bună soluţie este aşezarea tălpii pe genunchii masorului şi presarea acesteia prin mişcări circulare, laterale şi du-te-vino, cu pulpa degetelor mari sau cu falangele degetelor.
Atenţie, însă! Unghiile trebuie să fie tăiate scurt, iar masajul să înceapă domol,prin apăsare progresivă până la limita suportabilităţii, indicată de trăsăturile feţei celui masat.
Specialist sau terapeut „de casă”
„Pentru un randament maxim, reflexoterapia nu poate fi efectuată decât de un specialist, în urma unui reflexodiagnostic corect”, susţine Costel Ifrim, specialist în terapie alternativă la Centrul Vicos-Med.
El adaugă că în funcţie de diagnostic se stabileşte care sunt durata şi numărul de întâlniri necesare pentru ca rezultatele să fie reale. În medie, pentru afecţiunile aflate într-o fază incipientă, se recomandă aproximativ 12 şedinţe, iar pentru cele cronice se pot prelungi până la 20-25.
Cei care suferă de tromboflebită, insuficienţă renală acută, hemoragii, femeile însărcinate, persoanele cu risc de infarct, litiază biliară sau renală, infecţii cutanate sau răni la talpa piciorului nu pot recurge la reflexoterapie.