Superalimente pentru slăbit şi anti-stres: cu ce pot fi înlocuite varza Kale şi mierea de Manuka
0Dacă anul trecut, printre superalimente pentru slăbit şi antistres s-au numărat salata Kale, mierea de Manuka, seminţele germinate şi vlăstarele de plante, anul acesta este rândul algelor kelp, polenului de albine şi alimentelor fermentate să se regăsească în alimentaţie.
Trendurile culinare pentru anul în curs se axează pe alimente sănătoase, care ne ajută să fim plini de energie, mai relaxaţi şi să ne concentrăm mai bine la activităţile profesionale de zi cu zi.
Oamenii par mai interesaţi ca niciodată de reglarea stilului de viaţă, în dorinţa de a echilibra cumva volumul enorm de muncă de la serviciu cu grija faţă de propria persoană. „Oficial, să fii sănătos este la modă“, notează The Independent, publicaţie care a selectat cele mai importante tendinţe culinare de anul acesta care prezintă şi „superalimentele” care ajută la slăbit şi la combaterea stresului de zi cu zi la care este supus organismul.
Superalimente: algele Kelp, noua varză kale
Dacă anul trecut varza Kale a fost ingredientul minune, savurat sub formă de salate sau sucuri, acum este momentul algelor Kelp să fie transformate în salate delicioase, sucuri nutritive, chipsuri sănătoase sau ca ingrediente în supe de inspiraţie asiatică. Conţinutul bogat de iod le face eficiente în reglarea funcţiei tiroidei şi echilibrează metabolismul. De asemenea, îi sunt atribuite proprietăţi anti-îmbătrânire, cu efecte miraculoase asupra pielii şi părului. Motive suficiente pentru ca algele Kelp să fie incluse în rândul superalimentelor!
Alge Kelp FOTO galleryhip.com
Superalimente: produse fermentate în loc de germeni şi vlăstare de plante
Ceaiul fermentat (mai exact ceaiul Kombucha), varza murată sau murăturile în stil coreean (kimchi, muraturi picante, acre şi sărate din varză chinezească, sare de mare, oţet de orez, pastă de chili, usturoi, praf de ardei iute, ghimbir, ceapă verde) sunt şi ele pe val. Produsele fermentate ar ajuta digestia graţie enzimelor şi probioticelor care sunt create în timpul procesului de fermentaţie. În plus, conţin foarte multe vitamine din complexul B şi acizi graşi Omega-3.
Murături în stil coreean, kimchi. FOTO theguardian.com
Superalimente: fructele Acai, ingrediente pentru sucuri minune
Asemănătoare coacăzelor, fructele Acai, originare din pădurile amazoniene din Brazilia, sunt fructele unei specii de palmier, a cărui boabe au un conţinut de 90% seminţe şi doar 10% pulpă. Pot fi consumate ca ingredient în prepararea smoothie-urilor, ca sursă bogată de antioxidanţi, fructele Acai dovedindu-se de ajutor în curele de slăbire. Fructul Acai este de 35 de ori mai eficient în ceea ce priveşte acţiunea antioxidantă decât portocalele, de 10 ori mai puternic decat merele, cireşele sau murele. Graţie efectelor energizante şi nutritive, fructele Acai au cunoscut primul val de popularitate în randul sportivilor din SUA, între anii ’70 - ’80. Fructul Acai îi asigură organismului fibre, vitamine B1, B2, B3, C şi E, acizi graşi Omega-3/6/9, calciu şi potasiu.
Fructele Acai FOTO jscms.jrn.columbia.edu
Superalimente: ceai Matcha, un altfel de ceai verde
Frunzele Matcha pot fi consumate atât sub formă de ceai, dar si incluse în produse ca îngheţată sau prăjituri. Matcha este de fapt un tip de ceai verde obţinut din amestec de frunze proaspete. Spre deosebire de alte tipuri de ceai, acesta se pregăteşte imediat după ce a fost recolatat, în cea mai proaspătă formă a sa, fără să fie lăsat la fermentat şi la uscat. Când frunzele sunt măcinate fin, sub forma unei pudre, Matcha îşi păstrează culoarea verde, motiv pentru care poate fi utilizat şi pe post de colorant alimentar. Beneficiile pentru sănătate au fost demonstrate ştiinţific, consumul regulat al acestor frunze contribuind la scăderea nivelului de stres şi la îmbunătăţirea metabolismului.
Ceai Matcha FOTO sheknows.com
Superalimente: polenul de albine vs mierea de Manuka
Mierea de Manuka s-a menţinut destul de mult timp în preferinţele celor dornici să aibă o alimentaţie sănătoasă, în ciuda preţului destul de piperat, fiind cunoscut ca cel mai puternic antibiotic natural. În acelaşi timp i-au fost recunoscute beneficiile în combaterea colesterolului, diabetului, problemelor digestive şi chiar în prevenirea cancerului. Însă la acest moment, polenul de albine a revenit în preferinţe datorită rolului pe care îl joacă în creşterea imunităţii, a curelor de slăbire, în combaterea anumitor tipuri de alergii, dar şi în îmbuntăţirea aspectului tenului.
Polen de albine FOTO pollennationrecipes.com
Superalimente: nuca Tigru (chufa), noile migdale
Deşi sunt cunoscute sub denuimirea de nuci, aceşti tuberculii reprezintă rădăcina unei plante numite chufa. Se găseşte mai ales pe teritoriul Spaniei, dar şi în alte locuri din Europa. Acestea se consumă de regulă după ce sunt înmuiate în apă caldă şi au un gust dulce, care aduce aminte de miezul de nucă. În Spania sunt utilizate de spanioli pentru a produce horchata, o băutură cu zahăr, cu aspect lăptos, care se poate dovedi un înlocuitor pentru laptele de vacă, în special pentru persoanele care au intoleranţă la lactoză. În varianta mai modernă, nucile pot fi uscate, coapte şi asezonate cu tot felul de condimente, inclusiv cu chili dulce, pe post de sancksuri sănătoase. Conţinutul bogat de grăsimi sănătoase, proteine şi zaharuri reprezintă un adevărat rezervor de energie, fiind eficiente şi în prevenirea bolilor cardiovasculare.
Nuci Tigru FOTO simplespanishfood.typepad.com
Superalimente: cafeaua cu unt („bulletproof“) a detronat cafeaua de soia
Dave Asprey este inventatorul reţetei botezate „bulletproof coffee” ( nr. - cafea antiglonţ). Mai exact, Asprey este de părere că amestecul dintre cafea, unt şi ulei de palmier sau de cocos îţi asigură energia necesară unei zile pline de activităţi. Un alt avantaj avansat de creatorul reţetei ar fi că ajută în curele de slăbire prin faptul că senzaţia de saţietate se menţine pentru mai mult timp decât în cazul cafelei clasice.
Asprey recomandă folosirea cafelei proaspăt macinată, a untului natural, provenit de la animalele hrănite cu iarbă, pentru a beneficia de un gust extraordinar. Acesta a precizat că untul, ulei de cocos şi de palmier sunt absorbite rapid de organism, untul neutralizând pofta de mâncare, dar furnizând în acelaşi timp nutrienţii necesari funcţionării optime a creierului.
Cafea cu unt FOTO schlaraffenwelt.de