Morcovii „baby”, păcăleala de pe urma căreia comercianţii fac bani grămadă: cum se fabrică dimensiunea ideală pentru mini-morcovi VIDEO
0„Baby carrot” este denumirea dată morcovilor de mici dimensiuni vânduţi de comercianţi din întreaga lume ca o delicatesă, graţie frăgezimii şi gustului dulce pe care îl au. Totuşi, mare parte a acestor morcovi de mici dimensiuni reprezintă rezultatul unui proces de cosmetizare a unor morcovi care nu întrunesc standardele de calitate şi aspect impuse de marile lanţuri comerciale.
Publicaţia amerincană Huffindgton Post explică modul în care delicioşii „baby carrot” sunt „ciopliţi” din morcovi cu imperfecţiuni, care altfel ar trebui aruncaţi sau transformaţi în hrană pentru animale. Cu ajutorul unor maşini, morcovii maturi sunt tăiaţi în bucăţi mici, apoi transformaţi în batoane, curăţaţi, spălaţi şi împachetaţi pentu a fi comercializaţi sub formă de „baby carrot”.
Ideea i-a venit fermierului californian Mike Yurosek în 1986, acesta fiind frustrat de faptul că supermarketurile refuzau să cumpere morcovi ajunşi la maturitate, care nu era suficient de arătoşi sau prezentau defecte. De aceea, cantităţi uriaşe de morcovi ajungeau să fie transformate în mâncare pentru animale, deveneau materie primă pentru obţinerea sucurilor sau, pur şi simplu, erau aruncate.
Yurosek a aruncat câteva kilograme de morcovi maturi într-o maşină industrială de tăiat fasole verde care i-a porţionat în bucăţi de 5 centimetri lungime, după care le-a trecut printr-un curăţător de cartofi pentru a le da un aspect neted. A propus mai multor magazine din California noul sortiment de morcovi delicaţi, iar produsul s-a dovedit un adevărat succes comercial. Bineînţeles, aceştia erau vânduţi la un preţ mai mare. În România, o pungă de 600 de grame de baby carrots costă la supermarket aproximativ 6 lei.
La acest moment, în SUA, se estimează că „baby carrots” reprezintă aproape 70% din totalul vânzărilor de morcovi, notează publicaţia Washington Post, asta în condiţiile în care morcovul se situează pe locul 7 în rândul celor mai consumate legume din State.
În prezent, cea mai mare cantitate de „baby carrots” provine din soiul de morcovi Imperator, care sunt lungi şi subţiri, ceea ce permite obţinerea mai rapidă a morcovilor minioni, conform unor explicaţii oferite de Departamentul de Agricultură al SUA. Pe piaţă există şi „baby carrots” care provin din morcovi scoşi din pământ atunci când au încă dimensiuni mici, înainte de a dezvolta un gust lemnos, dar în cantităţi mai mici.