Înlocuitori de zahăr şi ce efecte benefice au asupra organismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) arată că zahărul reprezintă aproximativ 20% din alimentaţia zilelor noastre.

Medicii recomandă ca zahărul să reprezinte doar 5% din dietă. Mai mult, statisticile arată că în prezent se consumă cu 50% mai mult zahăr decât în urmă cu 30 de ani. 

Zahărul mai este ascuns în alimente şi sub denumirea de sucroză, maltoză, dextroză, galactoză, glucoză / fructoză, suc de fructe concentrat şi sirop de porumb bogat în fructoză. Există numeroase cercetări care arată că zahărul poate crea dependenţă. De asemenea, unii specialişti spun că zahărul poate fi în unele situaţii chiar mai captivant decât drogurile. 

De ce ar fi nevoie de un înlocuitor de zahăr? Pentru că, potrivit medicilor, ne poate afecta sănătatea. Iată câteva afecţiune pe care le-ar putea provoca zahărul consumat în exces: 

Hipertensiunea. Potrivit medicilor, excesul de zahăr duce la o hipersecreţie de insulină în sânge şi creşte tensiunea arterială, cauza principală a infarctului. 

Colesterol ridicat. Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că zahărul creşte coleterolul „rău”, HDL. Motivul este reprezentat de faptul că grăsimea de la nivelul ficatului se extinde destul rapid, iar corpul nu mai are capacitatea de a arde aceste depozite. 

Alzheimer. Medicii îi mai spun acestei boli şi diabet de tip 3. Alzheimer-ul, care apare la bătrâni, este o boală prin care creierul nu mai este capabil să folosească glucoza pe care o primeşte din alimentaţie, iar energia şi abilităţile cognitive sunt avariate. De aici şi pierderile de memorie. Potrivit specialiştilor, zahărul în exces ar putea provoca această boală. 

Efect depresiv. Deşi la început eşti euforic după ce consumi ceva dulce, pentru că eliberează rapid serotonina, hormonul fericirii, după aproximativ 30 de minute te vei simţi moleşit şi fără poftă de viaţă. 

Înlocuitori de zahăr

Există câteva produse naturale pe care le putem folosi ca înlocuitori de zahăr. Iată câteva exemple: 

Înlocuitor de zahăr. Mierea de albine. Are un indice glicemic mediu şi se recomandă să o folosiţi la îndulcit ceaiuri sau alte băuturi când sunt calde şi nu fierbinţi, pentru că îşi pierde proprietăţile benefice pentru organism. 

Înlocuitor de zahăr. Extractul de stevie. Există sun formă de pudră,  granule sau lichidă. Este mai dulce decât zahărul alb şi nu afectează glicemia. Este recomandată şi pentru diabetici. 

Siropul de arţar, înlocuitor de zahăr foarte sănătos

Înlocuitor de zahăr. Siropul de agave. Se obţine din seva plantei Agave. Ca şi stevia, o linguriţă din acest sirop este mult mai dulce decât zahărul şi nu are efecte asupra creşterii  glicemiei. Este bogat în vitamine şi minerale. 

Înlocuitor de zahăr. Siropul de arţar. Se extrage din siropul arţarului de zahăr. Pe lângă faptul că e un înlocuitor de zahăr, are efecte benefice asupra organismului şi nu creşte glicemia. 

Înlocuitor de zahăr. Siropul de curmale. Este o alternativă la zahăr şi poate fi folosit şi prepararea unor prăjituri. De asemenea, are efecte benefice asupra organismului pentru că ar conţinut de calciu, magneziu, potasiu sau fier. 

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite