Cum se promovează gastronomia franceză sub „bagheta” unui maestru bucătar român: show culinar la Ambasada Franţei din Bucureşti VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chef-ul Andrei Tămaş, pregătind unul din felurile principale de la dineul special Goût de France. FOTO Adevărul
Chef-ul Andrei Tămaş, pregătind unul din felurile principale de la dineul special Goût de France. FOTO Adevărul

Maeştrii în arta culinară au făcut show luni seară, la dineul special « Goût de France/Good France » consacrat gastronomiei regiunilor franceze care pot fi vizitate cu ocazia Campionatului European de Fotbal din Franţa. Aceştia au ornat platouri cu produse şi preparate de sorginte franceză, coada de homar fiind preferata chef-ului Andrei Tămaş, cel care a gândit şi a realizat meniul prezentat la Ambasada Franţei din Bucureşti.

Goût de France se află deja la cea de-a doua ediţie, evenimentul destinat promovării turismului gastronomic al Franţei fiind organizat în aceeaşi zi de ambasadele Franţei din jurul lumii. Dineul special este parte a « Goût de France/Good France », operaţiune organizată la iniţiativa unuia dintre cei mai buni chefi din lume, Alain Ducasse, şi a Ministerului Afacerilor Externe şi Dezvoltării Internaţionale din Franţa, pentru a pune în valoare stilul de viaţă francez si produsele specifice anumitor regiuni franceze.

Atât alimentele, printre care şi homarii, cât şi farfuriile de bazalt comandate special pentru acest dineu, au fost aduse de pe peste hotare. Bucătarul-şef al ambasadei Franţei la Bucureşti, Andrei Tămaş, a demarat pregătirile pentru meniu încă din luna decembrie a anului trecut, în timp ce staff-ul ambasadei s-a ocupat de logistică din februarie. Andrei Tămaş a avut mână liberă în ceea ce priveşte alcătuirea meniului, ambasadorul Franţei la Bucureşti, E.S. Francois Saint-Paul, lăsându-l pe acesta să fie inovativ, creativ, nelimitându-l în alegerile făcute şi susţinându-l „până în pânzele albe”, după cum au afirmat reprezentanţii ambasadei. 

chef Andrei Tamas bucatari

Una dintre priorităţile guvernului francez vizează „la diplomatie économique” (n.r. diplomaţia economică), care include turismul, parte din strategia de promovare a acestuia fiind şi această acţiune: un dineu special care se organizează în aceeaşi zi, la nivel global, în ambasadele Franţei. Prin diplomaţie economică se înţelege promovarea economiei franceze în străinătate, a investiţiilor franceze şi atragerea, în acelaşi timp, a unui număr cât mai mare de turişti. Turismul francez este „o comoară naţională”: reprezintă 7% din PIB şi în domeniu sunt aproximativ 2 milioane de angajaţi care nu sunt relocalizabili. Astăzi, gastronomia este unul dintre primele criterii considerate ca fiind determinante de către turiştii care aleg Franţa (o treime dintre sejururi), şi este un domeniu care participă intens la promovarea culturii franceze în lume.

1.700 de bucătari de pe cinci continente

Potrivit Excelenţei Sale Ambasadorul Franţei la Bucureşti, cea de-a doua ediţie a evenimentului a avut ca parteneri peste 1700 chefi de pe cinci continente. „Am dorit să facem legătura cu Campionatul European de Fotbal 2016, care se va deschide cu meciul Franţa-România pe data de 10 iunie şi care va permite suporterilor şi vizitatorilor să descopere diferitele regiuni franceze, precum şi gastronomia lor.”

desert ciocolata minge fotbal

Madeleină cu îngheţată, acoperită cu o sferă de ciocolată, realizată de bucătarul-şef al ambasadei Franţei la Bucureşti, Andrei Tămaş FOTO Cristian Nistor

Astfel, cu mai puţin de trei luni înainte de fluierul de start al Campionatului European de Fotbal din Franţa (EURO 2016), dineul de la Reşedinţa Franţei, pregătit de chef-ul Andrei Tămaş, a pus în valoare specialităţi culinare diferite regiuni şi oraşe franceze.

Cred că vedeta serii este desertul. Un desert franţuzesc, o Madeleine cu îngheţată, dar tot farmecul este reprezentat de o sferă de ciocolată care acoperă acest desert, o sferă de ciocolată reprezentând o minge de fotbal, în concordanţă cu ceea ce va urma, EURO 2016. Am încercat să luăm câteva zone principale. Antreul, coada de homar, l-am asociat zonei atlantice, după care a urmat peştele, un Maigre de Ligne, asociat părţii mediteraneene, pere de prepeliţă cu cartofi à la Lyonnaise asociate zonei Lyonului, brânzeturile sunt toate din cele patru puncte cardinale ale Franţei, iar desertul - ciocolata Valrhona - din valea Ronului, unde sunt foarte cunoscuţi ciocolatierii. Preferatul meu este coada de homar, mi-a plăcut foarte mult cum a ieşit, pentru că desertul mi-a făcut zile negre, ne-a relatat Andrei Tămaş.
homar

FOTO Coadă de homar

Aperitivul, piept de raţă afumat, este specific zonei de Sud - Vest a Franţei, regiune în care se află oraşul Bordeaux, gazdă a unor meciuri din cadrul Euro 2016, oraş recunoscut şi pentru vinurile sale. Antreul, homar cu „caviar de miere”, a pus în valoare Bretania, regiune cu un bogat patrimoniu cultural şi gastronomic. Unul dintre felurile principale, prepeliţa cu cartofi à la Lyonnaise, evocă regiunea Auvergne-Rhône-Alpes, care oferă varietăţi gastronomice pentru toate gusturile vizitatorilor care vor dori să vadă meciurile găzduite de Saint-Etienne şi Lyon. Desertul, care are ca ingredient principal ciocolata marca Valrhona, este un omagiu adus măiestriei ciocolatierilor din Valea Ronului.

prepelita para

FOTO Pară de prepeliţă, cartofi a la Lyonnaise, legume fondante şi sos expresso

peste spanac

FOTO Peşte Maigre de Ligne în crustă crocantă de bacon, pe un pat de piure de spanac şi cartofi dulci, acoperit cu emulsie de hrean

Vinurile şi brânzeturile (foto jos) completează această călătorie gastronomică menită să ilustreze două elemente importante ale culturii franceze: evidenţierea patrimoniului gastronomic regional şi deschiderea către lume. Fiecare reţetă este dovada unei bucătării care utilizează puţine grăsimi, cu o atenţie deosebită pentru hrana sănătoasă, produse proaspete din pieţele locale, dar şi cu respect pentru mediu.

branzeturi

FOTO Cristian Nistor

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite