Cum faci cei mai buni mucenici moldovenești cu miere și nucă. De ce au mucenicii forma cifrei 8

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ortodoxia celebrează pe 9 martie ziua Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, prilej cu care în toată țara se prepară mucenicii, fie copți, fie fierți.

Mucenici moldovenești cu miere și nucă, pe o farfurie, pe masă
Mucenici moldovenești cu miere și nucă FOTO Shutterstock

Mucenicii sunt un preparat ritualic, sunt făcuți dintr-un aluat modelat în figurine antropomorfe și/sau  zoomorfe, apoi sunt copți sau fierți.

Această sărbătoare își are originea în ceremoniile Anului Nou Agrar, sărbătorit pe rit vechi în data de 9 martie. Acesta era considerat pragul de trecere de la iarnă la primăvară, iar dintre vechile ritualuri - sacrificii, acte și formule magice - s-a păstrat obiceiul constând în modelarea unor simboluri din aluat de făină de grâu, a unor figurine încărcate de semnificații sacre, ce se mănâncă pe 9 martie.

Totodată, în această zi, martie Biserica Ortodoxă îi prăznuieşte pe Sfinţii 40 de mucenici din Sevastia. Aceştia erau soldaţi în armata împăratului Licinius, iar în jurul anului 320 au fost omorâţi pentru că nu au vrut să se renunțe la credinţa în Isus Hristos.

În funcție de zonă, Mucenicii au diverse denumiri - măcinici, sfinți, sfințișori, brăduleți, bradoși, moși de Paresimi -, și sunt preparați prin coacere (Moldova) sau fierbere (Muntenia).

Sfinții sau sfințișorii în formă de om sunt un fel de turte asemenea turtelor dulci, cu cap, ochi, nas, gură, mâini și picioare, fãcute din fãină de grâu frământată în miere, cu miez pisat de nucă sau niște figurine în formă de om, făcute din făină curată de grâu, miere, miez de nucă și presărate pe deasupra cu zaharicale sau numai niște turte simple.

Mai e de observat și aceea că colacii sau colăceii numiți sfinți sau mucenici se fac de regulă îngemănați în forma cifrei arabe 8 și asta din cauză ca și aceștia să aducă măcar întrucâtva cu chipul unui om. Deoarece sfințișorii, descriși mai sus, închipuiesc pe cei 40, după unii chiar 44, de Sfinți sau Mucenici, de aceea fiecare româncã face câte 40-44 de astfel de turtițe sau colăcei“, menționa etnograful Simion Florea Marian, în cartea „Sărbătorile la români“ (1898).

Astăzi, mucenicii moldovenești se prepară dintr-un aluat asemănător celui de cozonac, îmbogățit cu diverse arome și ingrediente. Pentru cei care respectă postul, se pot prepara dintr-un aluat simplu, fără ingrediente de dulce.

Iată cum se prepară cei mai buni mucenici moldovenești cu miere și nucă

Ingrediente

  • 1 kg făină albă (granulație 000)
  • 500 ml lapte (3,5% grăsime)
  • 50 g drojdie proaspătă
  • 4 gălbenușuri
  • 2 ouă
  • 150 g zahăr tos
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • 180 g unt (82% grăsime)
  • 1 linguriță sare fină

Pentru servit:

  • Miere
  • Miez măcinat de nucă

Încălzești jumătate din cantitatea de lapte, fărâmițezi drojdia, pui o lingură de făină, amesteci și lași 15-20 de minute la căldură, să se activeze drojdia.

Torni maiaua într-un bol încăpător, adaugi sarea, zahărul, zahărul vanilat, ouăle și gălbenușurile, apoi omogenizezi. Torni restul de lapte și de făină și începi să frămânți. Adaugi untul moale, în două tranșe și continui să frămânți, până ce aluatul e omogen și nu se mai lipește de mâini. Îl pui în alt castron, uns cu puțin ulei, îl acoperi cu folie alimentară și îl lași la dospit aproximativ două ore, până ce își dublează volumul. Scoți aluatul din bol, îl mai frămânți 2 minute, apoi îl împarți în 16-18 bucăți egale.

Rulezi fiecare bucată din aluat într-un sul subțire, apoi împletești mucenicii sub forma cifrei 8. Îi pui în tăvi tapetate cu hârtie de copt, lăsând spații între ei. Îi lași din nou la dospit, o jumătate de oră. Dai tăvile la cuptorul preîncălzit. Coci la 180 °C, aproximativ 25-30 de minute. Îi lași la răcorit, îi ungi cu miere și presari miez măcinat de nucă înainte de servire.

Bucătărie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite