Ce este şi cum se prepară malasolca, reţeta cu peşte a lipovenilor. I-a marcat copilăria lui Ivan Patzaichin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Malasolca, o mâncare din Delta Dunării FOTO Shutterstock
Malasolca, o mâncare din Delta Dunării FOTO Shutterstock

Postul Crăciunului este al doilea mare post din an, cu o lungime de 40 de zile, de aceea este o provocare chiar şi pentru mai „antrenaţi“. Faptul că are dezlegări la peşte în fiecare weekend îl face, însă, mai puţin dificil. Pe lângă preparate clasice precum borş, icre şi peşte prăjit, malasolca, o veche reţetă a lipovenilor din Delta Dunării, trebuie încercată măcăr o dată în viaţă.

Malasolca este mâncarea de suflet a lui Ivan Patzaichin, preparatul care îi aminteşte şi acum de copilăria sa petrecută la Mila 23, după cum amărturisit fostul campion. De altfel, preparatul se regăseşte în meniul restaurantului său din Bucureşti, alături de alte mâncăruri tradiţionale ale lipovenilor: picancă, storceag şi scordolea.

Ca multe alte preparate din lumea întreagă şi mâncărurile lipoveneşti s-au născut din ceea ce oferea natura. Evident, era bogăţie de peşte. Însă localnicii, majoritatea pescari, primeau puţin peşte din captura zilei, ales în anii comunismului, când erau obligaţi să îndeplinească planul şi să predea aproape totul la cherhanale.

Alături de peşte, mai aveau la dispoziţie pentru mâncare câteva legume cultivate în grădină, iar de multe ori masa se prepara seara, într-un ceaun uriaş, pentru toată familia. Malasolca este unul dintre aceste preparate, foarte simplu, dar extraordinar de gustos, perfect pentru o zi de post cu dezlegare la peşte.

Află aici ce specie este cea mai bună pentru această mâncare şi care e reţeta tradiţiobală de malasolca.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite