Articol publicitar

Berea Timişoreana, gustul care uneşte românii de pretutindeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoreana s-a născut în cea mai veche fabrică de bere din România, fiind atestată printr-un act petiţionar al magistratului oraşului Timişoara, care datează din 1 ianuarie 1718. FOTO Arhiva
Timişoreana s-a născut în cea mai veche fabrică de bere din România, fiind atestată printr-un act petiţionar al magistratului oraşului Timişoara, care datează din 1 ianuarie 1718. FOTO Arhiva

FIDELITATE Berea Timişoreana încearcă să le fie aproape românilor oriunde s-ar afla în lumea largă, plecaţi la muncă sau stabiliţi de ani de zile în străinătate, dar şi alături de moldovenii de peste Prut, unde a fost lansată la nivel local, sub formă de franciză, în mai 2013, timp în care vânzările s-au dublat de la an la an.

Berea Timişoreana, marcă produsă de Ursus Breweries, parte din grupul SABMiller, este exportată in acest moment în Spania, Italia, Franţa, Grecia sau SUA, ţări în care există comunităţi mari de români, care, deşi şi-au construit o viaţă nouă acolo, nu au uitat România şi nici mărcile româneşti cu tradiţie.

Este şi cazul Elenei, stabilită în Franţa de peste doi ani, dar plecată din România încă din 2010, locuind o perioadă la Londra. Între timp s-a căsătorit tot cu un român şi încearcă să-şi facă un rost împreună, însă dorul de casă este cel care le-a făcut acomodarea destul de dificilă. 

”Dădeam buzna în magazinele româneşti ori de câte ori ne izbea pofta. De bere îi era poftă lui. Era sătul de berea englezilor şi voia să bea ceva românesc. De aia, când vedea Timişoreana la raft, nu scăpam până nu lua cel puţin un six-pack (pachet cu şase doze de bere –n.r.). Şi era românească, de acasă, ne bucuram aşa mult că parcă numai Timişoreana ne venea să cumpărăm. O găseam la doză, şi era perfect” , după cum îşi aduce aminte Elena din perioada în care stătea în capitala Marii Britanii.

Ba chiar, cu ocazia primului Revelion petrecut la Londra, românca a plănuit cu trei prieteni sa iasă în cartier la ora 12 noaptea, ca să vadă artificiile şi să ciocnească un pahar cu vecinii, tot români veniţi la muncă, la fel ca ea. „Noi ne gândeam că o să îi surprindem pe toţi de-acolo că ieşim cu dozele de bere în mână, însă n-am fost chiar aşa de speciali. Dar tot i-am şocat pe englezi, când au văzut Timişoreana în mâinile noastre”, rememorează Elena amuzată.

Şi românii rămaşi în ţară, dar care au rude plecate peste hotare ştiu de la aceştia cât de mult contează să găsească printre străini măcar un lucru care să le amintească de momentele de bucurie de acasă, când se strângeau cu toţii la un grătar în familie. Soţul Cristinei munceşte de 12 ani în străinătate, şi a locuit, pe rând, în Italia şi în Franţa, acolo unde se află şi acum. 

El ne vizitează mai des pe noi, mai ales de sărbători sau în concediile pe care este nevoit să şi le ia, însă am fost şi eu de vreo două ori cât timp muncea încă în Italia. Sigur am văzut pe masă, acolo unde stătea, câteva sticle de Timişoreana, şi ştiu că e alegerea care mai domoleşte dorul serilor cu prietenii sau al grătarelor unde strângeam toată familia. Ştiu că îi lipsesc gusturile de acasă, că îmi spune ori de câte ori vorbim la telefon, şi ştiu că se bucură enorm, şi el şi cei care lucrează în străinătate, că deschid seara o Timişoreana după ce se întorc de la muncă, mărturiseşte Cristina.

De grătarele pe care le făcea împreună cu finul său, acum plecat la Londra, îşi aduce aminte şi Ştefan. „Finul meu e plecat de mai bine de cinci ani în Londra, şi până să se ducă în străinătate era mâna mea dreaptă la reparaţiile din casă, la pregătitul undiţelor pentru pescuit şi la grătarele de vară unde strângeam mai toate rudele. Şi parcă nici fumul şi nici căldura nu se puteau suporta fără o Timişoreana alături, era berea noastră de maeştrii ai grătarului.  Acum vorbim doar le telefon, sau ciocnim o Timişoreana de sărbători, când mai vine acasă. Dar când nu vine, zice că îi e mai puţin dor dacă deschide o bere acolo. Zice că e foarte bucuros, că găseşte Timişoreana în magazinele unde mai aduc produse româneşti, că îi aduce aminte de activităţile pe care le aveam împreună. Dar de distracţie nu duce lipsă, şi din câte îmi dau seama, nici Timişoreana nu prea lipseşte de pe mese de la chefurile comunităţii de români. Dar îmi tot zice «Naşule, Timişoreana ca în fumul de la grătar nu o să mai beau niciunde în lume. Şi nici nu vreau să o dau pe nimic!»”, spune Ştefan.

bere

Bere cât să potolească setea de acasă

Anual, mii de hectolitri de bere Timişoreana ajung către românii din comunităţile cele mai numeroase din diaspora. Venind în întâmpinarea dorinţei românilor răspândiţi în diverse locuri ale lumii, măcinaţi de dorul de casă, Ursus Breweries încearcă să le aducă mai aproape un produs românesc autentic.

„Ne-am dorit ca toţi cei care trăiesc departe de casă să aibă acces la unul dintre produsele care au o puternică istorie pentru noi, românii, şi care îi fac să simtă că au păstrat o legătură cu tradiţiile locale. Timişoreana este unul dintre aceste produse, iar comunităţile de români l-au primit cu foarte mare plăcere încă de la început”, subliniază Mihai Bârsan, VP Marketing Ursus Breweries.

3.3 milioane de litri de bere vânduţi în Republica Moldova

Timişoreana este la fel de apreciată şi în Republica Moldova, unde fraţii noştri de peste Prut se bucură din luna mai a anului 2013 de gustul berii preparate după reţeta tradiţională a maeştrilor berari Timişoreana, graţie parteneriatului cu cel mai mare producător de bere din Republica Moldova, Efes Vitanta Brewery. În acest timp, vânzările au cunoscut o creştere accelerată. Din momentul lansării, vânzările s-au dublat de la an la an, astfel că anul trecut s-au vândut 3.3 milioane de litri de bere Timişoreana, cantitatea preferată de consumatori fiind cea îmbuteliată în recipientul de 0,5 litri.

„Ne bucurăm că povestea Timişoreana a reuşit să meargă mai departe, geografic vorbind, şi a devenit una dintre berile preferatele ale moldovenilor. Rezultatele foarte bune de vânzări sunt de fapt un foarte bun indicator al faptului deşi ne desparte un Prut, ne uneşte gustul unei beri”, după cum declară Mihai Bârsan, Vicepreşedinte Marketing Ursus Breweries.

Berea născută în cea mai veche fabrică de bere din România

Fabricată încă de la 1718, berea Timişoreana aduce cu sine experienţa şi tradiţia maeştrilor berari ce şi-au lăsat amprenta peste ani. Timişoreana s-a născut în cea mai veche fabrică de bere din România, fiind atestată printr-un act petiţionar al magistratului oraşului Timişoara, care datează din 1 ianuarie 1718. De-a lungul timpului, gustul său inconfundabil a fost recunoscut de specialişti - distincţii foarte vechi atestă acest lucru: bronz la expoziţia din Budapesta (1855), argint la expoziţia din Timişoara (1891) sau Grand Prix-ul expoziţiei din 1908.

În ultimii ani, Timişoreana a fost premiată cu aur şi distincţia Champion Lager Trophy în 2007 şi cu argint în 2008 la Australian International Beer Awards, al 2-lea concurs ca importanţă din lumea berii, iar la World Beer Championship în Statele Unite, a primit medaliile de argint (2007 şi 2008).

Stil de viață

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite