Berea care duce în ispită: „Prima înghiţitură este cea care te îmbată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O cantitate redusă de bere ar putea fi suficientă pentru ca dependenţii de alcool să îşi reia obiceiul FOTO Getty Images
O cantitate redusă de bere ar putea fi suficientă pentru ca dependenţii de alcool să îşi reia obiceiul FOTO Getty Images

Ultimele cercetări arată că gustul berii este suficient pentru a activa circuitele cerebrale implicate în simţirea plăcerii, chiar şi atunci când este vorba despre o cantitate redusă.

Organizaţia Alcoolicii Anonimi îşi avertizează membrii că „prima înghiţitură este cea care te îmbată“, amintind astfel că nu este nevoie de o cantitate mare de alcool pentru ca dependentul să îşi reia obiceiul.

Potrivit unui articol apărut în revista „Time“, ultimele cercetări susţin această teorie: gustul berii conduce la creşterea nivelului de dopamină din zonele cerebrale asociate cu plăcerea, iar efectul este mai intens resimţit de către cei care provin din familii în care alcoolismul este o problemă.

La studiu au participat 49 de bărbaţi, dintre care şapte erau alcoolici, iar ceilalţi consumau alcool ocazional. Un părinte sau un membru al familiei celor implicaţi în cercetare fusese dependent de alcool.

La început, participanţilor li s-a administrat o doză dintr-un compus care să le permită cercetătorilor să evalueze modificările nivelului de dopamină din creier. După ce li s-au pulverizat apă, bere şi energizant pe limbă, cei 49 de participanţi au evaluat senzaţia de plăcere resimţită în fiecare situaţie.

Deoarece cantitatea de bere consumată a fost atât de redusă, se aştepta ca eventualele variaţii ale nivelului de dopamină să fie provocate de asocierile şi aşteptările participanţilor. Înaintea cercetării, s-a dovedit că dopamina tinde să fie eliberată într-o regiune a creierului care este responsabilă de anticiparea plăcerii, înaintea administrării oricărei substanţe.

Cercetarea  a confirmat aceste descoperiri, arătând că  gustul berii sau, mai degrabă, asocierea cu gustul respectiv, mărea cantitatea de dopamină eliberată în acea regiune a creierului.

Istoricul familial a explicat diferenţele: persoanele în a căror familie existau membri alcoolici au resimţit mai intens modificările.

Descoperirile nu asociază însă în mod clar eliberarea dopaminei cu instalarea dependenţei. „Este vorba despre o dezbatere, să ne dăm seama dacă eliberarea a mai multă sau mai puţină dopamină corespunde cu riscul dependenţei“, au arătat autorii cercetătorii.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite