Baţi în lemn sau scuipi în sân? Cum ne ajută superstiţiile să ne depăşim temerile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai comune superstiţii care îi fac pe oameni să se simtă protejaţi sunt bătutul în lemn şi scuipatul în sân. FOTO meloplasty3.rssing.com
Cele mai comune superstiţii care îi fac pe oameni să se simtă protejaţi sunt bătutul în lemn şi scuipatul în sân. FOTO meloplasty3.rssing.com

Superstiţiile sunt suspuse acţiunilor catalogate drept iraţionale, însă mulţi dintre noi ne conducem vieţile în concordaţă cu ele. Există însă şi părţi bune ale acestui comportament, dincolo de aspectele negative.

Stuart Vyse, autorul cărţii “Credinţa în magie: Psihologia superstiţiei” este de părere că oamenii îşi aleg momentele în care sunt de părere că au avut parte de noroc şi le atribuie unui obiect sau unei zile anume, fără să existe nicio legătură reală între evenimente, tocmai pentru confirmarea credinţei în superstiţii.

Nu este nicio surpriză că acest comportament poate fi problematic. Superstiţiile pot stârni o teamă iraţională şi obiceiuri ciudate. De exemplu, prezentarea studenţilor la examen cu un talisman norocos în speranţa că acesta îi va ajuta să treacă, deşi nu au studiat în prealabil. În cazurile extreme, oamenii recurg la anumite ritualuri care le dau impresia falsă că deţin controlul.

În ciuda aspectelor negative, există însă şi o parte bună în a fi superstiţios, la nivel psihologic, relatează publicaţia americană Business Insider. Jane Risen, profesor specializat în ştiinţa comportamentală la Universitatea din Chicago susţine că superstiţiile pot schimba felul în care oamenii se comportă, cu posibile efecte benefice. Datorită superstiţiilor în care cred, oamenii simt că deţin mai mult control asupra vieţii şi viitorului lor. Risen a descoperit că într-o situaţie extrem de stresantă, superstiţioşii au avut rezultate mai bune decât cei care nu urmau niciun fel de ritual. Credinţa că eşti norocos îţi poate îmbunătăţi performanţa în anumite situaţii.

Stuart Vyse menţionează că la un studiu de laborator efectuat cu jucători de golf cărora li s-a spus că mingea este norocoasă, aceştia au avut rezultate mai bune decât cei cărora nu li s-a spus nimic. O dovadă că superstiţiile ajută oamenii să îşi controleze emoţiile puternice, mai ales în situaţii de incertitudine şi stres. Risen crede că oamenii simt astfel că înţeleg, că pot controla şi chiar prezice ce se întâmplă în jurul lor. De aceea, superstiţioşii se dovedesc uneori mai încrezători în forţele proprii şi nu se simt neajutoraţi.

Putem încerca să facem lucrurile să meargă, dar există un factor întâmplător care duce la finalizare sau eşec în anumite situaţii. Superstiţia umple acel gol şi ne dă un sentiment de control, chiar dacă în cele din urmă este doar o iluzie” spune Vyse.

Potrivit profesorului Donald Saucier de la Universitatea din Kansas, superstiţiile ne ajută să reducem stresul şi anxietatea deoarece ajungem să credem că ne putem influenţa soarta şi că acţionăm pentru a ne schimba norocul.

Cele mai comune superstiţii care îi fac pe oameni să se simtă protejaţi sunt bătutul în lemn şi scuipatul în sân. Cercetătorii spun că aceste ritualuri oferă impresia că am scăpat de ghinion şi reduc stresul în anumite situaţii, deoarece superstiţioşii leagă mişcările fizice de teama abstractă pe care o simt.Superstiţiile sunt rezultatul natural al unor procese psihologice prin care trecem. Efortul nostru de a supravieţui situaţiilor incerte şi stresante conduce la credinţa că putem deţine controlul prin folosirea unor ritualuri care ne redau siguranţa.

Deşi superstiţia este o componentă normală a societăţii în care trăim şi se poate dovedi de ajutor în anumite împrejurări, Vyse susţine că trebuie să găsim metode alternative pentru a putea face faţă situaţiilor stresante în care ne găsim. Acesta recomandă să analizăm sursa superstiţiilor şi să încercăm să recurgem la acţiuni bazate pe raţiune.

  A consemnat Angie Voicu

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite