Vești proaste pentru iubitorii mașinilor electrice. Bateriile cu care funcționează acestea poluează cu substanțe chimice periculoase

0
Publicat:

Tehnologia are adesea un impact dublu, iar bateriile litiu-ion folosite în majoritatea vehiculelor electrice nu fac excepție. Un studiu recent a descoperit că acestea pot fi o sursă de poluare cu substanțe chimice periculoase cunoscute sub numele de PFAS - „substanțe chimice eterne”.

Stație de încarcare mașini electrice. FOTO Arhivă
Stație de încarcare mașini electrice. FOTO Arhivă

PFAS sunt denumite "substanțe chimice eterne" deoarece persistă în mediul înconjurător timp de mii de ani fără a se descompune. Expunerea la PFAS a fost asociată cu probleme de sănătate precum afecțiuni hepatice, colesterol ridicat, greutate mică la naștere și boli renale cronice, potrivit sciencealert.com.

Știrea îngrijorătoare este că anumite tipuri de baterii litiu-ion utilizează o clasă de substanțe chimice PFAS pentru a le face mai puțin inflamabile și a conduce mai eficient electricitatea. Iar cercetătorii au detectat niveluri ridicate ale acestor PFAS în aer, apă, sol și sedimente din zonele învecinate fabricilor care produc astfel de substanțe chimice din SUA, Belgia și Franța, potrivit unui studiu revizuit de colegi în revista Nature Communications.

Descoperirea subliniază o problemă crucială - tranziția către tehnologii verzi precum mașinile electrice este esențială pentru combaterea crizei climatice, dar are și efecte secundare care necesită studii aprofundate.

În timp ce impactul asupra mediului și sănătății al mineritului de litiu și a altor minerale folosite în baterii, panouri solare, turbine eoliene este cunoscut, abia acum cercetătorii identifică bateriile litiu-ion drept sursă de poluare cu PFAS.

Studiul subliniază necesitatea dezvoltării unor tehnologii și soluții de reciclare a bateriilor care să nu agraveze această problemă.

Reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu inovații precum mașinile electrice este esențială, dar nu ar trebui să vină cu efectul secundar al creșterii poluării cu PFAS”, a precizat Jennifer Guelfo, profesor asociat de inginerie de mediu la Texas Tech University și coautor al studiului.

Studiul arată că doar aproximativ 5% din bateriile litiu-ion sunt reciclate, iar până în 2040 ar putea exista aproximativ 8 milioane de tone de deșeuri de baterii litiu-ion.

Guelfo a spus că oamenii de știință, inginerii, producătorii și factorii de decizie politică trebuie să dezvolte tehnologia bateriilor și soluții de reciclare care să nu exacerbeze poluarea cu PFAS.

Auto

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite