TOP 10 Ce mașini prind linia de finish în 2024. Dacia Duster, o autonomie greu de egalat
0Categoric un an interesant. Unul în care am început să vedem pe drumuri tot mai multe „mărfuri“ produse în China – însă cred că va mai trece ceva timp până un model chinezesc va câștiga un loc în acest Top 10.

Europenii confirmă faptul că în vremuri volatile din toate punctele de vedere, clientul mizează pe clasic – de aici și succesul modelelor Dacia care se poziționează pe primele locuri la vânzări. Altceva? Cred că vehiculul electric trebuie să-și câștige locul în piață fără ajutorul unor eco-bonusuri.
1. Renault 5 E-Tech
Renault 5 este un model care tinerelor generații nu le spune prea multe, dar de la o vârstă în sus trezește evidente nostalgii. Renault 5 E-Tech marchează o nouă direcție a constructorului francez: Renaulution. Renault 5 E-Tech este un model urban, nu își dorește să fie folosit pentru călătorii transcontinentale. Și pentru că se prezintă cu onestitate din start, nu încearcă să fie altceva, tot ce descoperi ulterior la el este aproape la superlativ.
Estetic, consider că exploatează la maximum tema retro, și chiar dacă nu îl cunoști pe primul 5, noul model nu te poate lăsa indiferent din punct de vedere al designului. Un interior mai mult decât spectaculos ținând cont de segment și de subiectul care a fost sursa de inspirație.

Din punct de vedere dinamic, mașina este delicioasă. Este primul model electric care mă bucură sincer din punct de vedere dinamic. Cu o masă de sub 1.500 kg, modelul se păstrează într-o zonă a firescului, a ceea ce știam. Este cu aproximativ 100 kg mai greu decât un Clio E-Tech Hybrid, dacă este să privim spre un model analog. Expertiza francezilor la capitolul eficiență nu poate fi contestată, iar 5 E-Tech a afișat niște valori pentru consum, la primul contact, care confirmă lejer autonomiile declarate.
2. Honda Civic Type R
Un fel de preview: mașina a fost testată, ne-a impresionat într-atât încât să-i rezervăm un loc pe podium chiar dacă testul va putea fi citit în aceste pagini în primele ediții ale anului următor. Civic Type R este o mașină-eveniment, dar una la care un ochi râde și unul plânge. Mi-aș dori să mă înșel, dar cred că este ultimul hot hatch cu motor termic care poartă sigla Honda.

Conservă acea dualitate fabuloasă de a juca dezinvolt rolul unui model ce poate fi utilizat zilnic, dar ești la o retrogradare distanță de o experiență memorabilă pe circuit. Un model care prin detalii mi-a adus aminte de o legendă Honda, de Honda S2000. Din păcate, o pasăre rară acest Civic Type R, extrem de puține exemplare fiind disponibile pentru piața din România.
3. Dacia Duster Eco-G 100
După mai bine de 7.000 km rulați cu noua generație Dacia Duster, în diferite declinări, pot spune că cel mai reușit model este cel cu motorizare de bază – Duster ECO-G 100. Inițial am crezut că l-aș putea acuza de o ușoară formă de submotorizare, dar nicio urmă de așa ceva – cel puțin în cazul rulării cu patru persoane la bord și bagaje aferente, mașina s-a comportat exemplar.

Cu ambele rezervoare pline, poți miza pe o autonomie greu de egalat de alt model. Noul Duster este construit pe o platformă actuală și astfel se evaporă și acel aer de model ieftin, ceea ce nu trebuie confundat cu politica Dacia de a oferi modele accesibile. Nu am nicio îndoială că Duster va domina topurile europene la capitolul vânzări; va face acest lucru și pe alte meleaguri, însă acolo purtând sigla Renault.
4. Subaru Crosstrek
Cândva am fost fascinat de VW Golf Country, acel crossover care avea la bază a doua generație VW Golf, pe care îl regăsesc acum în Subaru Crosstrek. Un crossover derivat inițial din compacta Impreza, astăzi este model de sine stătător în gama Subaru. Cu toate acestea, rămâne un model compact, construit pe Subaru Global Platform – o platformă modulară care stă la baza întregii game a producătorului nipon.

Puncte-forte? Un nivel de siguranță de top, grade de libertate – pe alocuri mai mari decât pot oferi SUV-uri compacte – oferite de garda la sol de 22 cm. Un model care primește opt ani garanție, asemenea întregii game Subaru. Singura limitare este dată de faptul că este oferit cu o singură motorizare, cea mild hybrid.
5. Mazda CX-80
Aș putea spune că este împlinirea lui CX-60. Sau faptul că CX-80 confirmă pe deplin strategia Mazda de a oferi modele premium. Îmi aduc aminte că acum 20 de ani modelele constructorului nipon erau acuzate de lipsă de identitate – categoric acest lucru nu mai este valabil azi. Un model cu o linie extrem de elegantă, cu un interior extrem de spațios pentru 6 sau 7 persoane. Are un interior care nu dezamăgește la capitolul materiale și calitate a asamblării.

Un alt detaliu important, Mazda deja și-a atașat ca identitate și inovația. Este producătorul care a venit cu propulsorul pe benzină cu aprindere prin compresie asistată de scânteie. Este constructorul care, în era electrificării, are curajul să lanseze motorizări de cilindree mare – benzină și diesel cu 6 cilindri în linie. Mazda CX-80 trebuie plimbată pentru a fi înțeleasă.
6. BMW M3 Touring
Rivalitățile care duc la progres sunt superbe. Audi se identifică cu versiunile RS Avant. Mercedes-Benz le are în garderobă, sunt și ele adulate, dar BMW a lipsit din acest cerc, excepție făcând unicul M5 Touring E61 din anii 2000. BMW M3 Touring este modelul care a deschis balul la constructorul german. Performanță la superlativ, spațiu, acel parfum de discreție care îți permite să fii o prezență mai discretă în trafic decât dacă te-ai regăsi la volanul unui BMW M4.

Probabil vorbim despre aceeași dramă ca în cazul lui Civic Type R: este ultimul model M3 analog. Este suficient să privim la noul BMW M5 pentru a vedea viitorul. Apropo, noul M5 este disponibil și în versiune Touring. Ținând cont că probabil este primul și ultimul M3 Touring, are o puternică aură de vehicul de colecție.
7. Iveco eDaily
Este primul vehicul comercial ușor care mi-a arătat o față extrem de bine orientată spre nevoile reale ale celor care își doresc un astfel de model pentru propria afacere. Conservă posibilitățile de configurare ale versiunii cu motorizare termică, sunt disponibile aproape 200 de versiuni, dar mobilitatea este electrică în acest caz.

În plus, îți oferă posibilitatea de a configura mașina cu până la patru module de baterii, adică o capacitate utilă de 140 kWh, ceea ce este cu adevărat impresionant. Este genul de vehicul comercial care ar trebui să fie obligatoriu pentru cei care își desfășoară activitatea urban.
8. Porsche Taycan
Este un model pe care l-am degustat în două declinări în acest an, ambele cu facelift: Taycan și Taycan Cross Turismo. Recunosc, cel din urmă m-a sedus într-o măsură mai mare. Evoluția tehnică adusă de facelift este uriașă. Suspensia reușește să dizolve masa mașinii, să nu-i mai simți masivitatea. Bateria mai mare și plusul de eficiență îți oferă o autonomie similară cu a unui model termic. Autonomii de 600 km sunt reale cu acest model.

În turul Eurocharge l-am văzut la lucru: cum poate trage cu 320 kW din stația de încărcare. Taycan a migrat deja dintr-un avanpost al electrificării într-un model real Porsche care te bucură real din spatele volanului. Este deja ciudat să privești comparativ prima versiune și noua, și să ai deja senzația că primul este un oldtimer. În condițiile în care primul model nu este egalat, din punct de vedere tehnic, de mai nimeni din piață.
9. Mercedes-Benz V300d 4Matic
Un clasic! Un model care a primit un facelift și care adoptă și el ultimele sisteme de operare dezvoltate de Mercedes-Benz. V Class este, alături de G Class, unul dintre modelele Mercedes-Benz în care regăsești valori care au contribuit la renumele acestui constructor.

Este unul dintre modelele care îmi induc o reacție pavloviană când vine vorba de a alege un modele cu 6-7-8 locuri pentru a pleca la drum lung. Este primul și singurul nume care îmi vine în minte în cazul unei astfel de alegeri. Iar faptul că poți să-l configurezi până în punctul în care să rivalizeze cu un S Class spune multe despre această legendă.
10. Ineos Grenadier
Anul acesta a fost primul contact cu modelele Ineos. Grenadier Station Wagon m-a cucerit. Există o nostalgie a clasicelor offroadere care s-a cuibărit undeva acolo și care greu mai este satisfăcută de ceea ce există astăzi pe piață. Este acel model care, ceea ce tu crezi imposibil de traversat, pentru el este în categoria firesc. Este un model masculin, este un model care îți cere să fii atent, prezent la volan, dar te va și bucura.

Nu este genul de mașină-moft, pe care o achiziționezi într-o după-amiază. Trebuie să-ți faci temele, să vezi în ce configurație te îmbracă cel mai bine. Există și în versiunea Quartermaster – un pick-up mult mai dedicat și restrictiv ca arie de exprimare. Un test cu această versiune urmează în curând.