În cât timp se strică bateria, cea mai costisitoare piesă la o mașină electrică. Sfaturi pentru întreținerea acesteia
0Publicațiile de specialitate americane, dar și studiile auto indică faptul că, în medie, viața unei baterii de mașină electrică depășește un deceniu. Evident, contează foarte mult condițiile în care este ținută și mediul în care este folosită. Schimbarea bateriei nu este rentabilă.

Mașinile electrice au împărțit comunitatea pasionaților de autoturisme în două tabere. Cei care sunt pro mașini electrice susțin că acest tip de vehicul este mai puțin poluant, mai ieftin de alimentat și mai ușor de întreținut, având mai puține piese mobile. Totodată susținătorii de auto-electric sunt încântați de performanțele acestora, fiind mult mai rapide, silențioase și cu un cuplu instantaneu. Cei care se situează în tabăra anti-electric scot în evidență faptul că mașinile electrice nu sunt complet lipsite de emisii poluante, prețul mare de achiziție dar și costurile uriașe în cazul unor defecțiuni. Una dintre cele mai mari îngrijorări se leagă de viața bateriei unei mașini electrice.
Și asta în condițiile în care schimbarea pachetului de alimentare la o mașină electrică poate costa, așa cum arată și magazinele de specialitate și 23.000 de euro. Evident, depinde de marca și modelul autoturismului. Aceste costuri indică faptul că la o mașină mai veche de 5 ani nu mai este rentabilă schimbarea bateriilor fiindcă aproape depășesc valoarea de piață a autoturismului în sine. Tocmai de aceea, revistele de specialitate dar și producătorii au făcut o serie de analize privind rezistența, în timp, a bateriei la o mașină electrică. Adică, câți ani mergem cu mașina fără să fim nevoiți să schimbă bateriile, o reparație, așa cum am văzut, deosebit de costisitoare.
Garanție de până la un deceniu oferită de cei mai mari producători
Pentru a vedea cât poate rezista o baterie de mașină electrică și dacă merită să cumpărăm respectivul model trebuie să ne uităm la ce garanție oferă producătorul, spun jurnaliștii de la una dintre cele mai celebre reviste auto din lume, „Car and Driver”. Toți producătorii de mașini electrice ofereau, încă din 2024, o garanție de opt ani la blocul de baterie. Evident contează și numărul de kilometri parcurși. Garanția de opt ani este aplicată la 160.000 de kilometri. Tesla, de exemplu, unul dintre mai mari producători de mașini electrice oferă tot opt ani garanție la baterie dar pentru mai mult de 241.000 de kilometri parcurși.
Coreenii de la Hyundai și Kia oferă, pentru mașinile lor electrice, o garanție de 10 ani la 160.000 de kilometri parcurși. Așa cum arată specialiștii de la „Car and Driver”, după perioada de garanție bateria nu cade pur și simplu. Este vorba despre uzura acesteia în timp. La unele modele uzura poate fi insesizabilă până la defectarea bateriei.
De exemplu, specialiștii de la Tesla spun că în perioada de garanție, bateria nu trebuie să scadă sub 70% din capacitatea sa. Dacă se întâmplă acest lucru, bateria este înlocuită gratuit. Testele făcute, în Olanda, pe un autovehicul Tesla Model S indică o degradare de 5% la fiecare 80.000 de kilometri parcurși. Asta înseamnă că o scădere de 20% din capacitatea bateriei se produce la 320.000 de kilometri parcurși.
Cât rezistă de fapt o baterie la o mașină electrică
Studiile realizate pe bateriile de mașini electrice indică că o astfel de componentă, un adevărat coșmar la prețul de înlocuire, poate rezista lejer până la 15 ani. Cel puțin asta indică cercetătorii de la US Department of Energy. Contează foarte mult modul de întreținere și exploatare a autovehicolului. Dacă este folosit în condiții extreme de mediu și teren, viața bateriei scade. Dacă este, însă, rulată în zone cu un climat temperat, viața unui autovehicol electric poate ajunge la maximul prevăzut, de 15 ani.
„Viața unei baterii la mașina electrică poate dura între 8 și 12 ani dacă este folosită constant în condiții extreme. În climat temperat viața bateriei poate dura între 12 și 15 ani. Având în vedere că în anul 2023, vârsta de casare a unui vehicul electric pentru pasageri este de 12 ani și jumătate, sănătatea bateriei nu ar trebui să ne intereseze prea mult”, arată specialiștii de la „Car and Driver”. Adică, trebuie să ai cumva ghinion să ți se defecteze bateria la mașina electrică într-o perioadă de un deceniu și jumătate. Evident dacă mașina a fost bine întreținută și nu a fost utilizată în condițiin extreme.
Dezvantajele bateriei litiu-ion la mașinile electrice
Bateriile litiu-ion care alimentează mașinile electrice au avantaje precum, o descărcare lentă, nu prezintă necesitatea unei descărcări complete și oferă un voltaj consistent chiar și în momentele de descărcare. Există însă și dezvantaje de care orice posesor de mașină electrică trebuie să țină seama tocmai pentru a prelungi viața bateriei și a evita schimbarea acestora. În primul rând managementul bateriei, afișat în bordul mașinii, trebuie să fie respectat cu strictețe. Adică, trebuie să respectăm indicațiile computerului de bord în legătură cu mentenanța sau încărcarea bateriei. Bateriile litiu-ion nu se încarcă și nu se descarcă complet, spun jurnaliștii de la „Car and Driver”. Cele două extreme pot dăuna și scurta viața bateriei.
Temperaturile extreme afectează încărcarea și descărcarea bateriei, inclusiv sănătatea acesteia. Alt dezavantaj, scos mereu în evidență de adversarii mașinilor electrice, este posibilitatea de supraîncingere a bateriilor și producerea incendiilor. Adică, mașina i-a foc. Specialiștii suedezi într-un studiu bazat pe statisticile asiguratorilor de mașini, arată că incidența acestor incidente, la mașini electrice, este totuși mică. Mai precis, datele studiului arată că din 100.000 de vehicule, vândute în 2023, au luat foc 1530 de autoturisme cu un combustibil convențial, 3475 de autoturisme hibrid și doar 25 de mașini electrice.