General Motors mizează pe Chevrolet şi Opel în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

GM a înregistrat pierderi de aproape 40 miliarde de dolari în 2007, însă a lansat noi modele prin care speră să recâştige cotele de piaţă. Lucrurile nu stau bine deloc pentru cel mai mare

GM a înregistrat pierderi de aproape 40 miliarde de dolari în 2007, însă a lansat noi modele prin care speră să recâştige cotele de piaţă.

Lucrurile nu stau bine deloc pentru cel mai mare constructor din Statele Unite ale Americii. Pierderea poziţiei de lider mondial a adus cu sine şi uriaşe pierderi financiare. Cu toate astea, compania a pus la punct o strategie agresivă prin care vrea să câştige cât mai mulţi clienţi.

750.000 de masini reprezintă numărul de unităţi din clasa mini-monovolum vândute anual .

Constructorul american a publicat o pierdere netă de 38,7 miliarde dolari în 2007, sumă ce reflectă nivelul uriaş al provizioanelor înscrise de companie în cel de-al treilea trimestru pentru a ajusta valoarea averilor fiscale. În anul precedent, pierderea netă a grupului s-a ridicat la 2 miliarde dolari. Rezultatele ce exclud cheltuielile excepţionale s-au ridicat în 2007 la 23 milioane dolari, comparativ cu un câştig de 2,2 miliarde în anul anterior.

În cel de-al patrulea trimestru din 2007, General Motors a afişat un profit de 46 milioane dolari, faţă de 180 milioane dolari în aceeaşi perioadă a lui 2006. În 2007, General Motors a anunţat o pierdere excluzând cheltuielile excepţionale de 4 cenţi/acţiune, faţă de 95 cenţi/acţiune cât estimau analiştii.

În cel de-al patrulea trimestru, compania a afişat un profit de 8 cenţi/acţiune, comparativ cu previziunile analiştilor, care indicau o pierdere de 55 cenţi/acţiune. General Motors a mai anunţat că va propune un plan de concedieri voluntare unui număr de 74.000 de angajaţi.

Povestea de succes a modelului Kalos a început în 2002 şi, în 2006, automobilul berlină Aveo a fost adăugat gamei de modele din clasa compactă. Din 2002, peste 440.000 de autovehicule din această serie compactă au fost vândute în Europa.


Noul Aveo, la vânzare din primăvară


Modelul a jucat astfel un rol vital în succesul Chevrolet, ce a atins un nou record în 2007 prin vânzări ce totalizează 457.200 de unităţi în toată Europa. Asemenea predecesorului său, noul model din clasa compactă este destinat unor grupuri-ţintă foarte diferite - în Europa de Vest, în principal familiilor cu două automobile care îl utilizează mai ales în trafic urban datorită agilităţii şi manevrabilităţii uşoare, pe când pe pieţele din Europa Centrală şi de Est, precum şi pe anumite pieţe din sudul Europei, modelele precum Chevrolet Aveo sunt automobile de familie desăvârşite.


Modelul Aveo hatchback poartă, de asemenea, amprenta noului design Chevrolet, caracterizat de grila radiatorului despicată orizontal de mari dimensiuni cu o traversă la culoarea caroseriei şi emblema mărcii amplasată în centru. Detaliile dinamice includ farurile mari, curbate, cu geam clar şi proiectoarele de ceaţă ce ies în afară asemenea unor spoturi din partea inferioară a barei de protecţie. Capota motorului urmează linia grilei radiatorului.


Aspectul lateral este dominat de liniile proeminente ale caroseriei şi protuberanţa dinamică ce traversează portiera din faţă şi cea din spate. Posteriorul automobilului este dominat de bara de protecţie solidă şi de lămpile posterioare rotunde amplasate într-un bloc optic cu geam clar.


Interiorul se prezintă, de asemenea, într-un mod modern şi atractiv. Panoul de instrumente este împărţit clar în patru indicatoare cu margine cromată şi o consolă centrală cu orificii de ventilaţie remarcabile, un sistem audio complet integrat şi butoane de comandă pentru climatizare mari şi uşor de utilizat.


Noul Aveo este disponibil cu două motorizări pe benzină, una de 1,2 litri, ce furnizează 84 CP, şi motorul de 1,4 litri optimizat, ce furnizează acum 98 CP. În ciuda plusului de putere, motorul de 1,2 litri va consum cu 14 procente mai puţin şi motorul de 1,4 litri, cu 10% mai puţin.


Noul Opel Agila pune accent pe flexibilitate


Cu cinci uşi şi cinci locuri, noul Opel Agila nu este doar la fel de practic precum predecesorul său, care s-a vândut în peste 440.000 de unităţi, ci are acum un design mult mai agil şi mai dinamic. Noul automobil mini-monovolum Opel va fi lansat pe piaţă în primăvara anului 2008, cu preţuri începând de la 9.990 de euro. Acesta este caracterizat de proporţii echilibrate, curbe line şi un aspect distinctiv al părţilor laterale. Maşina are un coeficient aerodinamic de 0,32, o cifră relativ redusă pentru un automobil de asemenea dimensiuni.


Partea frontală beneficiază de o stilizare tipică Opel. Cu farurile rotunde integrate în blocurile optice în formă de migdală. Alte elemente de design Opel includ barele ascuţite de protecţie faţă şi spate, precum şi protuberanţa tipică de pe capotă.

Partea posterioară posedă, de asemenea, câteva elemente rotunjite. Poziţionarea blocurilor optice verticale înguste a permis proiectanţilor să creeze un hayon mare ce facilitează încărcarea. Aspectul părţii posterioare este accentuat suplimentar de lămpile cu formă sferică. Poziţia de şedere înaltă asigură o vizibilitate adecvată, iar maneta schimbătorului de viteze este poziţionată ergonomic. Turometrul este poziţionat separat pe panoul de instrumente. Toate celelalte afişaje informative sunt furnizate prin instrumente rotunde, distinctive, de mari dimensiuni.


Perspective excelente pentru modelul Opel


Poziţionat în segmentele de creştere automobil urban şi automobil de clasă mică monovolum, noul Agila are perspective de piaţă excelente. În 2006, aproximativ 1,1 milioane de clienţi din Europa de Vest şi Europa Centrală au achiziţionat un automobil urban, acest segment reprezentând 6,5 procente din piaţa auto europeană. Cercetătorii de piaţă consideră că acest segment va cunoaşte o creştere puternică din 2008, anticipând vânzări de 1,3 milioane de unităţi.


Segmentul mini-monovolum în sine indică o creştere şi mai impresionantă. În ultimii 10 ani, această categorie de autovehicule a crescut de la, practic, un nivel aproape inexistent la un volum de aproximativ 750.000 de autovehicule pe an. Şi prognozele pentru următorii opt ani anticipează o creştere cu mult peste un milion de înmatriculări, ceea ce ar însemna o cotă de piaţă de 5,5 procente.


Cu cinci locuri separate, cinci centuri de siguranţă cu fixare în trei puncte şi cinci uşi standard, Agila oferă spaţiu suficient pentru familie şi prieteni. Capacitatea standard a modelului Agila până la hayon este de 225 de litri, spaţiu suficient pentru un cărucior, de exemplu. Rotirea unui mâner rabatează scaunul banchetei din spate, sporind volumul de încărcare la cifra impresionantă de 1.050 litri - o valoare de top în acest segment. Bancheta din spate şi spătarul acesteia sunt fracţionabile 60:40 pentru versiunea Enjoy. Rabatarea unei secţiuni a spătarului banchetei coboară, de asemenea, perna locului corespunzător pentru a crea o suprafaţă de încărcare complet plată.


Toate automobilele Agila sunt livrate cu dotări precum ABS, airbaguri frontale şi laterale pentru şofer şi pasager şi sistemul ISOFIX.

Motorizări performante şi dotări din clasa superioară pentru Agila

Motorizarea de bază constă dintr-un propulsor pe benzină cu trei cilindri de un litru ce produce 65 CP şi propulsează automobilul Agila la o viteză maximă de 160 km/h. Motorul Agila de 1,2 litri pe benzină are patru cilindri ce produc 86 CP şi accelerează de la zero la 100 km/h în 12,3 secunde, iar viteza maximă este de 175 km/.


Maestrul în economia de carburant între motorizările Agila este dieselul de 1,3 litri, ce produce 75 CP şi 190 Nm şi atinge o viteză maximă de 165 km/h, în timp ce acceleraţia 0-100 km/h se face în 13,9 secunde, consumând în medie doar 4,5 litri la 100 km. Acest consum corespunde unei emisii de 120 g CO2/km.
Şasiul modelului Agila conţine braţe în A şi suspensii McPherson în faţă şi suspensii spate semiindependente. Sistemul ABS figurează ca dotare standard.

Auto

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite