Ce trebuie să faci ca să înmatriculezi în România o mașină second hand adusă din afară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii care înmatriculează o mașină second hand fac numeroase drumuri de care ar putea fi scutiți dacă instituțiile ar avea baze de date comune și dacă digitalizarea ar fi una reală 

Ce avem de făcut pentru înmatricularea unei mașini aduse de afară FOTO Ioan Buciumar
Ce avem de făcut pentru înmatricularea unei mașini aduse de afară FOTO Ioan Buciumar

Persoanele care doresc să înmatriculeze o mașină second hand adusă din altă țară a Uniunii Europene trebuie să dispună de bani, în cele mai multe țări europene sau de timp, în România.

La noi trebuie prima dată programare la RAR, unde, de obicei, se găsește loc liber peste două săptămâni sau chiar mai mult. Urmează procurarea cererii de înmatriculare și a fișei de înmatriculare auto, iar apoi traducerea documentelor mașinii, care este bine să fie făcută de o firmă autorizată.

Trebuie, apoi, obținut un certificat de atestare fiscală. Persoanele fizice îl obțin de la Direcția Fiscală de care aparțin. Mașina rulată trebuie luată în evidență, astfel că este nevoie de un nou drum la Primărie, cu un dosar care conține mai multe acte.

Vehiculul are nevoie, apoi, de o poliță de asigurare RCA, după care noul proprietar trebuie să meargă la CEC pentru a plăti taxa de eliberare a certificatului de înmatriculare. Pasul final în depunerea de acte este depunerea dosarului de înmatriculare la serviciul specializat.

Acesta nu este, însă, ultimul pas pentru ca proprietarul să dețină toate actele și să poată circula liniștit. El trebuie să mai facă un drum la Poliție, cu dosarul de înmatriculare și să achite o taxă pentru numerele de înmatriculare. Este indicat ca proprietarul să facă mai multe copii.

Pare destul de complicat, dar, pentru cineva care se informează de pe site-urile instituțiilor și își calculează bine pașii, se poate face chiar și într-o singură zi. Mai există și varianta strângerii în timp a documentelor necesare și prezentarea la programarea pentru depunerea actelor cu dosarul complet.

Pentru o mașină nouă, totul este mult mai simplu

În această perioadă, la Brașov programările se fac cu aproximativ o săptămână înainte. Documentele necesare, precum și modalitățile de plată le găsiți pe site-ul www.drpciv.ro. Dacă persoana se informează bine de pe site-urile oficiale, poate rezolva totul într-o singură zi.

Pentru un vehicul nou se face programarea online și totul durează doar câteva minute. Nici pentru unul cumpărat la mâna a doua din țară nu sunt proceduri numeroase.

Pentru un vehicul înmatriculat în România, la transcrierea de la un județ la altul se poate efectua transmiterea dreptului de proprietate în termen de 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate. În cazul în care o persoană nu se poate prezenta la serviciul nostru, poate împuternici o altă persoană prin procură specială în formă autentică”, a explicat comisar șef Marian Matei, șef Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculări Vehicule Brașov.

În țara noastră, înmatricularea unui vehicul second hand costă aproximativ 200 de euro, dar sunt mai multe drumuri de făcut. În Italia, de exemplu, costă aproximativ 700 de euro, dar totul se rezolvă cu un singur drum, în doar 5 minute. Cel puțin în ultimii ani, funcționarii publici de la Brașov sunt mult mai amabili și starea lor se transmite și cetățenilor.

Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite