Am testat noul Renault Megane GT Line - o versiune de top, cu un facelift binevenit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aceasta este versiunea de top a lui Megane în 5 uşi. Arată bine, aleargă bine şi nu în ultimul rând, are un preţ foarte competitiv!

Acum câteva luni, cei de la Renault au lansat şi în România versiunea cu facelift a lui Megane, unul din cele mai consacrate modele din segmentul compactelor cu 5 uşi şi în acelaşi timp, de pe piaţa noastră. De fapt, România are o relaţie foarte specială cu acest model. Generaţia precedentă a cucerit publicul, mai ales după ce a primit acel facelift care a adus cu el materiale de o calitate mai bună la interior, nivele de echipare noi şi acel pachet Drumuri grele care îţi oferea o gardă la sol foarte generoasă.

În prezent, Renault Megane facelift are foarte mulţi rivali. Ca dovadă: Volkswagen Golf este întotdeauna acolo în top. Mazda3 are o generaţie complet nouă. Ford Focus tocmai a primit şi el un facelift. Opel Astra nu are absolut nicio problemă în a vinde extrem de bine. Peugeot 308 este unul din cele mai bune hatchback-uri compacte construite vreodată (citiţi despre el aici). Toyota Auris arată bine. SEAT Leon vinde binişor şi el. Citroen C4 nu mai este la fel de popular precum generaţia sa precedentă, însă tehnic nu putem uita de el (testul aici). Apoi mai sunt Honda Civic şi nou venit-ul Nissan Pulsar. Şi bineînţeles duo-ul din Coreea de Sud, KIA cee’d şi Hyundai i30.

Aşa că haideţi să vedem ce ştie să facă noul Megane, mai exact versiunea GT Line 1.2 TCe 130cp EDC pe care am testat-o aici!

Schimbările sunt subtile. Faceliftul a adus cu el un spoiler redesenat, o grila redesenată şi o pereche de faruri noi. Capota arată uşor altfel iar acum avem şi lumini de rulare pe timp de zi cu LED. În rest, maşina arată aşa cum o ştiţi cu toţii, iar versiunea GT Line adaugă şi ea un plus de dinamism din punct de vedere estetic – datorită mai ales jantelor acestea de 17″.

Maşina din imagini a fost foarte bine dotată şi a beneficiat şi de o culoare a caroseriei cu care rareori dai greş. Aşadar, pe parcursul testului chiar a reuşit să întoarcă privirile prin trafic, iar ulterior mi s-a întâmplat să şi văd această maşină cu acest nivel de dotare şi fix aceeaşi culoare prin trafic de vreo două ori. Ceea ce înseamnă că publicul a fost receptiv şi este atras de echiparea GT Line.

image

Chiar şi în urma unui facelift subtil, Megane rămâne o compactă foarte reuşită din punct de vedere al aspectului exterior şi este clar că departamentul de design de la Renault a anticipat felul în care va îmbătrâni maşina aceasta de-a lungul anilor.

Mai departe, mă declar mulţumit şi de interiorul lui Megane facelift. Dar mai mult de atât, sunt absolut dat pe spate (figurativ) de cât de confortabile au fost aceste scaune faţă ale echipării GT Line. Poate că sunt eu de “vină”, dar dintre toate maşinile pe care le-am condus anul acesta, scaunele lui Megane GT line m-au îmbrăcat cel mai bine, atât lateral cât şi lombar sau longitudinal la şezut. Şi apropo, pentru un suport lateral excelent, nu ai nevoie de scaune ultra-sport, ci pur şi simplu de unele care să ţi se potrivească.

image

Uneori am impresia că neglijăm importanţa confortului la maşinile pe care le conducem. În viaţa de zi cu zi, este chiar cel mai important lucru. Mai important decât viteza cu care accelerezi, mai important decât calitatea plasticului care predomină pe consola centrală, mai important până şi decât economia de carburant. Maşinile pe care le conducem sunt maşini cu care trebuie să trăim. Noi, cei care le testăm, trăim cu ele doar câteva zile şi câteodată ne concentrăm prea mult pe demaraje şi felul cum arată sau cât de puţin consumă. La final trebuie să facem o medie din toate aceste lucruri, dar felul cum te simţi într-o maşină este cel mai preţios lucru.

Şi pentru că am aberat puţin cam mult pe tema aceasta parcă mai demnă de un editorial decât de un material test-drive, să vorbim mai în detaliu despre interiorul lui Megane GT Line.

GT Line este cel mai bine dotat nivel de echipare din gama Megane. Standard găsim jantele din aluminiu de 17″, aer condiţionat automat, toate airbag-urile de care ai putea avea nevoie, card acces, computer bord, direcţie electrică variabilă, ESP (cu Hill Start Assist), ABS, AFU, geamuri electrice faţă şi spate, oglinzi electrice, pack GT Line exterior şi interior, radio cd mp3, bluetooth, USB şi satelit de comandă, şasiu sport, senzor lumină şi ploaie, sistem asistenţă la parcarea cu spatele, tempomat şi limitator de viteză şi nu în ultimul rând volan şi schimbător îmbrăcate în piele.

Bineînţeles, opţional pe modelul testat am avut şi mai multe bunătaţi precum tapiţeria din piele (impresionantă), trapa panoramică sau sistemul R-Link cu navigaţie – care nu era disponibil în gama Megane înainte de facelift.

image

În concluzie, interiorul lui Megane facelift este unul reuşit, poziţia la volan rămâne aceeaşi (bună şi ea), comenzile sunt uşor de accesat iar confortul nu lasă nici el de dorit.

În materie de performanţă, propulsorul TCe de 1.2 litri şi 130cp lucrează alături de cutia automată EDC cu dublu ambreiaj, pentru a obţine un timp 0-100km/h de numai 9.7 secunde. Desigur, nu este un record mondial şi nu te va face să regreţi că ai mâncat înainte să ieşi la plimbare, însă nu sunt multe alte maşini compacte cu 5 uşi care pot atinge suta în mai puţin de 10 secunde cu o cutie automată şi circa 130cp, la preţul acesta. Cutia EDC o cunoaştem foarte bine deja, la fel cum cunoaştem şi caracteristicile dinamice ale Megane-ului – de care apropo, eu sunt foarte mulţumit. În special direcţia fermă, care se întăreşte “mult şi bine” progresiv şi care oferă încredere maximă indiferent de viteza cu care rulezi – o trăsătură pentru care fosta generaţie de Megane nu era cunoscută. Din contră, vechiul model, mă refer la Megane 2, era foarte moale şi artificial atât pe viraje cât şi la direcţie, exceptând RS-ul.

Viteza maxima pe care o poate atinge acest model este de 200km/h iar consumul urban/mixt/extra-urban arată în felul următor: 6.9/5.7/4.8 litri/100km. Nişte cifre foarte bune, mai ales pentru oraş unde este foarte relaxant să conduci un hatchback compact cu transmisie automată.

Dacă v-am convins, următorul pas ar fi să vă spun că preţul de bază pentru un Megane GT Line 1.2 TCe este în momentul de faţă 19.300 euro cu TVA. Dar mare atenţie, până la data de 30 septembrie, există o ofertă specială prin programul de stimulare a înnoirii parcului auto naţional, unde vă puteţi achiziţiona acest model la numai 15.350 euro cu TVA.

Iar un Megane GT Line 1.2 TCe cu transmisie automată EDC (precum cel din aceste imagini) este cu doar 1200 euro mai scump decat versiunea cu cutie manuală.

Aşadar, chiar dacă facelift-ul nu a fost unul extrem de revigorant pentru gama Megane, acest model rămâne foarte competitiv într-un segment versatil şi total deschis preferinţelor subiective ale clienţilor săi. Iar dacă maşina aceasta este pe placul tău, ţi-aş recomanda să te uiţi foarte atent în direcţia versiunii GT Line.

Urmăriţi linkul pentru mai multe imagini din cadrul testului nostru cu Megane GT Line!

Auto

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite