8 greşeli care te împiedică să te trezeşti energic şi odihnit dimineaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trezitul de dimineaţă nu trebuie să fie un chin. Câteva sfaturi simple vă pot ajuta să începeţi ziua plini de energie.

Sentimentul este familiar multora: m-am culcat devreme, am dormit cel puţin opt ore, dar tot mă simt obosit. Deseori dăm vina pe stres şi pe agitaţia zilnică fără sfârşit, dar uneori cauzele oboselii de dimineaţă sunt destul de diferite, scrie BrightrSide.me

Printre acestea se numără:

Lipsa unui program de somn

Vieţile noastre sunt în concordanţă cu ritmul circadian (cunoscut şi ca ceasul biologic). Mergând la culcare la ore diferite în fiecare noapte, rupem acest ciclu, lucru care poate duce la somnolenţă şi oboseală. Este bine să vă obişnuiţi să vă culcaţi la aceeaşi oră în fiecare noapte.

Mai mult somn în weekend

Dacă dormiţi 5-6 ore pe noapte în timpul săptămânii, iar în weekend vă place să prelungiţi timpul petrecut în pat, din nou rupeţi ritmul biologic al corpului. Pentru a evita acest lucru, încercaţi să nu modificaţi timpul de trezire cu mai mult de o oră. Tulburările de somn cresc riscul apariţiei obezităţii, a diabetului de tip 2 şi a bolilor cardiovasculare.

Amânarea alarmei

15 minute de amânare a alarmei nu vă vor ajuta cu nimic. Puteţi cădea în faza de somn adânc şi vă veţi simţi mult mai obosiţi la trezire. Cel mai bine este să vă setaţi alarma pentru ora la care chiar trebuie să vă ridicaţi din pat şi să vă antrenaţi voinţa.

Lumină în cameră

Dacă ochii captează lumină, corpul suprimă producţia de melatonină, ceea ce poate duce la tulburări de somn. Acest efect se aplică atât în cazul luminii naturale, cât şi la cea artificială, cum ar fi un led TV stralucitor sau ecranul luminos al telefonului mobil. Deci este mai bine să opriţi complet toate elementele electronice din dormitor.

Lipsa micului dejun

Micul dejun vă ajută să daţi startul ceasului biologic care monitorizează timpul până la următoarea odihnă. Dacă trece prea mult timp între trezire şi prima masă, corpul tău creşte nivelul cortizolului - hormonul stresului.

Consumul de alimente dulci sau care conţin amidon înainte de somn

Mâncatul înainte de somn este dăunător nu doar pentru corp, ci şi somnului. Acest lucru este valabil mai ales pentru alimentele cu un indice glicemic ridicat, care cresc nivelul cortizolului din organism. Efectul acestuia durează 5 ore, deci ar fi mai bine să renunţaţi la pizza, prăjituri şi cartofi cu 5 ore înainte de a vă băga la somn şi să le înlocuiţi cu alimente mai uşoare, cum ar fi iaurtul sau carnea cu un conţinut scăzut de grăsimi.

Un dormitor supraîncărcat

Un dormitor supraîncărcat este o reamintire a sarcinilor pe care nu le-aţi terminat în timpul zilei, spun cercetătorii. În schimb, o cameră îngrijită şi un pat făcut cu lenjerie proaspăt spălată şi parfumată vă stimulează să mergeţi la culcare mai devreme. Pentru un somn bun, ordonaţi-vă în mod regulat lucrurile din dormitor.

Faceţi un duş fierbinte chiar înainte de culcare

O baie caldă vă va ajuta să vă relaxaţi şi să adormiţi uşor, dar nu trebuie făcută chiar înainte de a merge la culcare. Scăderea temperaturii corpului este unul dintre semnalele pe care corpul le trasnmite atunci când aveţi nevoie de somn, iar un duş fierbinte perturbă acest semnal. Pentru a preveni acest lucru, faceţi duş cu cel puţin 1,5 sau 2 ore înainte de culcare.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite