7 întrebări frecvente despre ceasurile automatice, în dulcele stil clasic
0Ceasurile automatice sunt ceasuri mecanice care oferă numeroase avantaje fata de ceasurile moderne cu cuarţ despre care se ştie că funcţionează cu baterii. Ceasurile automatice pentru femei şi bărbaţi sunt acţionate doar de mecanismul principal, format din sute de piese, cunoscut sub numele de inima ceasului.
Pentru că înainte de a-ţi cumpăra un ceas ai o mulţime de întrebări, ţi-am pregătit răspunsurile la cele mai frecvenţe dintre ele, cu lucruri fascinante despre ceasurile automatice care să te ajute să înţelegi dacă un ceas automat se potriveşte stilului tău:
1. Care este diferenţa dintre ceasurile mecanice cu întoarcere manuală sau automată?
Ceasurile automate pentru bărbaţi şi femei sunt ceasuri mecanice la fel ca acelea cu întoarcere manuala, dar care continua sa funcţioneze atât timp cât se afla la mâna utilizatorului. Trebuie purtate cel puţin opt ore la rând pentru a indica timpul cu cea mai înaltă precizie şi poate rezista pana la 48 de ore fără sa fie purtat. Ceasurile mecanice cu întoarcere manuală încep sa funcţioneze imediat după întoarcere şi se comportă cel mai bine atunci când sunt întoarse exact în acelaşi moment al zilei.
2. Ceasurile automate au sau nu nevoie de întoarcere zilnică?
Un ceas automat este, aşa cum menţionam anterior, un ceas care continuă sa funcţioneze datorită mişcării regulate a încheieturii purtătorului. Ceasurile de mână automate nu au nevoie de întoarcere dacă sunt purtate zilnic. Energia este stocată folosind o greutate metalică, numită rotor, care se învârte la mişcarea bratului. Aceasta energie este folosită pentru a alimenta ceasul şi poate menţine ceasul mergând noaptea sau în timp ce ceasul nu este purtat. Energia stocată într-un ceas de mână automat poate menţine un ceas nefolosit timp de 24 până la 48 de ore.
3. Cât de exact este un ceas automatic?
Un ceas mecanic automat de înaltă calitate este destul de precis. Ceasurile mecanice, inclusiv modelele automate, pot pierde două secunde pe zi şi mai puţin de o secundă de timp pe săptămână. Dar, fiecare ceas mecanic este diferit, depinde în funcţie de brandul ales, şi vei afla ca precizia acestuia poate fi influenţată de foarte mulţi factori, cum ar fi: stilul de viaţă şi activităţile zilnice, încărcarea arcului, durata de la ultima revizie, temperatura, chiar si presiunea atmosferica. Se pare ca pentru mecanismele elveţiene, abaterea menţionată de producători este între -10 s şi +15 secunde la 24 de ore. Pentru ceasuri cu certificat COSC (Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres), abaterea acceptată este mai mică, între -4 şi +6 secunde la 24 de ore.
4. Ce durată de viaţă are un ceas automatic?
Unul dintre cele mai uimitoare lucruri despre un ceas automat este longevitatea acestuia. Spre deosebire de un ceas cu baterie, un ceas automat are o durată de viaţă extrem de mare, se spune că poate dura o viaţă de om şi chiar mai mult, oprindu-se doar atunci când posesorul încetează să-l mai poarte. Dar, în mod cert longevitatea ceasului automatic depinde foarte mult de modul în care este îngrijit.
5. Ceasurile automatice sunt mai sensibile la şocuri?
În general, niciun ceas nu ar trebui supus şocurilor fizice, excepţie poate fac cele special create din materiale ultrarezistente, aşa cum sunt ceasurile sport. Ceasurile automatice se pare ca sunt într-adevăr mai sensibile la şocurile mecanice decât cele cu cuarţ, însă ceea ce le ajuta în a avea o durata de viata foarte mare este modul în care sunt îngrijite. De aceea, este necesar să duci ceasul la un specialist pentru reglaje şi curăţare, la intervale regulate de timp.
6. Este utilă o cutie de întors ceasurile automatice?
Dacă un ceas automatic nu este întors la timp şi se opreşte, reglarea fiecărei funcţii poate fi o operaţiune destul de dificilă. De exemplu, exista modele de ceasuri automatice a căror reglare durează între 30 şi 60 minute. De aceea, mulţi utilizatori de ceasuri automatice achiziţionează dispozitive speciale de întoarcere a ceasurilor automatice, aşa numitele cutii de întoarcere sau windere. În general, acest dispozitiv utilizează un motor electric care roteşte ceasul într-o singura direcţie sau mai multe, axa de rotaţie fiind în centrul ceasului. Prin urmare, ceasul se roteste-n acelaşi plan ca şi arătătoarele ceasului. Unele versiuni utilizează un regulator cu programe controlabile, astfel încât întoarcerea nu se produce în mod continuu.
7. Poate un ceas automatic să fie şi smart?
Decizia de a cumpăra un ceas automatic deschide o listă cu totul nouă de opţiuni de luat în considerare. Este normal sa crezi că dacă alegi un ceas automat, va trebui sa renunţi la unele dintre cele mai noi funcţii avansate, de exemplu caracteristici specifice ceasurilor smart. Din păcate este destul de adevărat, deoarece dacă eşti în căutarea unui smartwatch cu extrem de multe funcţii, opţiunile pentru ceasuri automatice scad. Probabil ca în viitor lucrurile se vor schimba, exista de exemplu ceasuri hibrid, în plus unele companii producătoare de ceasuri încearcă sa creeze un smartwatch complet automat, combinaţia perfectă între stilul clasic tradiţional şi tehnologia de ultimă generaţie.
Ceasornicarul britanic John Harwood este inventatorul ceasului de mână automatic, în anul 1923, când a patentat inovaţia în Marea Britanie şi Elveţia. Comercializarea ceasurilor automatice produse de Hardwood a început în 1928, iar pana-n 1931 când compania producătoare a dat faliment, s-au produs 30.000 de ceasuri automatice. În 1930, compania Rolex a preluat conceptul ceasului automatic realizat de Hardwood şi l-a îmbunătăţit, prin faptul ca a introdus greutatea semicirculara care se poate roti 360 de grade, în loc de 300 de grade la ceasurile realizate de Harwood.
Dacă eşti o persoană care pune accent pe funcţionalitate şi precizie, cel mai probabil ţi se va potrivi un ceas cu quartz. Dacă însă eşti fascinat de tradiţie si istorie, clasicul şi exclusivitatea se obţin doar prin ceasul mecanic, iar ceasurile automatice îţi vor fi accesoriile care-ţi vor merge direct la inimă.