6 trucuri psihologice care te scapă de emoţiile distructive: ce presupune tehnica „zâmbetul Mona Lisei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eliminarea emoţiilor distructive înainte de evenimentele importante
Eliminarea emoţiilor distructive înainte de evenimentele importante

Indiferent că trebuie să treci de un interviu de angajare, un examen sau poate o conferinţă la care participă zeci de persoane, există câteva trucuri care te pot ajuta să îţi ţii emoţiile în frâu.

Un moment important din viaţă produce emoţie şi nelinişte, indiferent dacă eşti un elev care încearcă să intre în echipa de fotbal a şcolii sau un judecător, încercând să promoveze în faţa întregului Comitet Judiciar. De canalizarea emoţiilor depinde rezultatul înregistrat, scrie businessinsider.com.

Pentru a trece cu bine peste aceste momente, psihologii propun câteva strategii care garantează succesul:

Canalizează-ţi atenţia spre acţiune şi mai puţin pe rezultate 

Deşi este important să ţinteşti cât mai sus, unele obiective pot deveni intimidante. Dacă vă gândiţi la rezultat ca la un obiectiv pe viaţă şi pe moarte, s-ar putea să vă stârniţi emoţii distructive. Concentraţi-vă atenţia pe etapele procesului, nu pe rezultat. Alegeţi să daţi tot ce este mai bun din voi şi nu vă concentraţi atenţia doar pe rezultat. Reduceţi presiunea şi fiţi mai flexibili în ceea ce priveşte provocarea care vă aşteaptă.

Imaginează-ţi ce ar putea merge prost

Un studiu publicat în „Journal of Experimental Social Psychology“ a constatat că vizualizarea pozitivă poate fi contraproductivă. Ea slăbeşte motivaţia şi energia, deoarece creierul este păcălit în gândirea atingerii unui anumit rezultat, oferindui-se deja o bucată din „prăjitură“. În schimb, prin vizualizarea atât a aspectelor pozitive, cât şi a celor negative, te motivezi şi îţi păstrezi nivelul de energie ridicat pentru a obţine ceea ce îţi doreşti.

Puterea mişcării

Un studiu publicat în revista „Biofeedback“ a constatat că mersul pe jos într-o poziţie specifică oamenilor demotivaţi, cu umerii lăsaţi, timp de două până la trei minute, scade nivelul energetic al subiectului, în special pentru cei cu simptome de depresie. Pe de altă parte, săriturile timp de două sau trei minute îţi pot creşte nivelul de energie.

Zâmbetul Mona Lisei

Zâmbetul Mona Lisei este folosit pentru a influenţa emoţiile, încrederea în sine şi prezenţa, oferind o stare de calm şi linişte. Este o tehnică specifică terapiei comportamentale şi este folosită pentru a ajuta la scăderea nivelului de stres. Imitaţi zilnic zâmbetul Mona Lisei, apoi relaxaţi-vă în mod deliberat ochii, maxilarul, scalpul şi umerii. Zâmbetul Mona Lisei nu este o grimasă – este un gest senin şi constant, un antidot împotriva emoţiilor distructive.

Luptă împotriva demotivării şi demoralizării

Dacă eşti acaparat de emoţii, gândeşte-te dacă cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla va conta peste 5 sau 10 ani. Cel mai probabil, nu. Totuşi, feriţi-vă să spuneţi că nu vă pasă. Dacă vă convingeţi că nu vă pasă, nu veţi mai depune efort maxim pentru a obţine rezultatele scontate.

Foloseşte-te de afirmaţiile care te fac să te simţi puternic, chiar dacă nu au legătură cu momentul respectiv

Deseori încercăm să ne încurajăm spunându-ne că suntem cei mai buni la ceea ce vom face. „Voi fi cel mai bun la acest interviu“, „O să fie cursa vieţii mele“. Dar, de multe ori, este doar o minciună. În loc să vă folosiţi de citate motivaţionale generale, mai bine spuneţi-vă sincer la ce sunteţi cu adevărat cei mai buni. „Sunt un tată cu adevărat răbdător“, „Cred că ofer copiilor cea mai bună educaţie“, „Doar eu fac cele mai bune paste“. Poate suna ciudat, dar afirmaţiile pe care chiar le crezi sunt mult mai utile pentru întărirea încrederii în sine.  

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite