6 motive pentru care avem nevoie de prieteni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pirteneii sunt alături de tine la greu, dar te menţin şi sănătos FOTO Shutterstock
Pirteneii sunt alături de tine la greu, dar te menţin şi sănătos FOTO Shutterstock

Prietenii pe care ni-i facem de-a lungul vieţii ne modelează personalitatea şi dezvoltarea emoţională din copilărie şi până la bătrâneţe. Ba mai mult, ei ne prelungesc speranţa de viaţă.

În copilărie, prieteniile ne ajută să ne dezvoltăm aptitudinile sociale şi abilităţile de comunicare, motive pentru care părinţii ar trebui să-şi încurajeze copiii să relaţioneze cu cei din jur. Relaţiile de prietenie continuă să aibă însă beneficii şi la vârste adulte, spun psihologii.

 „Există destul de puţine cercetări cu privire la relaţiile de prietenie la vârste medii şi înaintate. Majoritatea studiilor despre rolul prieteniilor fac referire la copii şi adolescenţi. Foarte rar cercetătorii investighează influenţa prieteniei mai târziu în viaţă“, a observat Susan Krauss Whitbourne, profesor de psihologie la Universitatea din Massachusetts Amherst, citat de publicaţia „Psychology Today“. Chiar şi atunci când nu durează pe viaţă, o prietenie ne poate influenţa, într- anumită măsură, evoluţia. Iată 5 motive pentru care ar trebui să cultivăm prietenii:

1. Te ajută să-ţi dezvolţi aptitudini importante. Prietenii te pot ajuta să te cunoşti mai bine, să-ţi descoperi aptitudini noi, să găseşti soluţii pentru a-ţi îndeplini obiectivele şi să îţi dezvolţi abilităţile.

2. Te ajută să-ţi stabileşti priorităţile. Oameni au tendinţa de a-şi alege prieteni cu care se aseamănă, potrivit psihologului Susan Krauss Whitbourne. Alegerile pe care aceştia le fac pot fi o sursă de inspiraţie în stabilirea priorităţilor, mai spune specialistul. Iar atunci când prietenii nu ni se aseamnă, ei pot oferi o perspectivă diferită asupra problemelor, lucru care ne va ajuta să luăm decizii mai uşor.

3. Te sprijină emoţional. Prietenii îţi pot oferi suportul emoţional de care ai nevoie în situaţii dificile. Nu întotdeauna poţi mărturisi părinţilor sau altor rude problemele care te macină, iar prietenii te pot ajuta în astfel de cazuri.

4. Te fac mai încrezător. Când ai în jurul tău oameni care te consideră important pentru ei, care îţi cer părerea în chestiuni importante şi care apreciază compania ta, ai toate şansele să te simţi mai încrezător în propria persoană.

5. Te trezesc la realitate. Prietenii apropiaţi nu se sfiesc, de regulă, să-ţi spună că arăţi ridicol îmbrăcat într-un anume fel sau că nu ai dreptate într-o chestiune. Ei îţi pot arăta lucruri pe care tu nu reuşeşti să le vezi şi îţi pot oferi o perspectivă obiectivă asupra problemelor.

6. Îţi prelungesc viaţa. Există nenumărate studii care arată că prietenii te menţin sănătos şi îţi prelungesc speranţa de viaţă. Ieşirile cu ei au efect antistres, spun medicii, şi pot preveni chiar infarctul. Prietenii ne pot ajuta, de asemenea, să renunţăm mai uşor la vicii şi să adoptăm obiceiuri sănătoase. Oamenii care socializează au un risc cu 22% mai mic de a muri prematur, comparativ cu singuraticii, arăta un studiu australian publicat cu un an în urmă. 

Stil de viață

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite