6 greşeli pe care le facem atunci când spălăm rufe: cum se sortează corect hainele înainte de a le pune în maşina de spălat ca să evităm distrugerea lor
0
Spălatul rufelor pare floare la ureche, mai ales de când tehnologia ne-a pus la dispoziţie maşinile de spălat, care fac toată treaba în locul nostru. Cu toate acestea, lucrurile nu sunt atât de simple pe cât par. Încă putem face greşeli care ne pot distruge piesele vestimentare preferate.
Majoritatea oamenilor gătesc la fel cum găteau mamele lor. Aceeaşi regulă se aplică şi când vorbim de tehnica de spălat rufe – o împrumutăm de la părinţi, susţine Jenifir Provateare, care lucrează în industria producătoare de detergenţi şi alte produse pentru curăţat rufe. Trebuie să avem însă în vedere faptul că metoda părinţilor noştri ar putea fi învechită, ceea ce înseamnă că trebuie să ne adaptăm soluţiilor moderne. Iată care sunt şase din lucrurile pe care le facem greşit când vine vorba de spălatul rufelor:
1. Nu ai ştiut niciodată cum să sortezi hainele care trebuie spălate. Unii aleg să le sorteze după culoare, mai ales dacă plănuiesc să le spele cu apă rece. Hainele însă ar trebui sortate ţinând cont de temperatura de spălare indicată pe etichetă. Aşadar, dacă vrei să îţi speli hainele în deplină siguranţă, sortează mai întâi după temperatură: haine pentru apă rece, caldă şi fierbinte. Abia apoi sortează-le după culori. Vei avea, într-adevăr, grămezi mai mici de haine, dar vor arăta mult mai bine şi vor rezista mai mult timp.
2. Eşti „zgârcit” când vine vorba de cantitatea de detergent folosită. Detergenţii sunt destul de concentraţi şi pot fi scumpi, orice tip de maşină de spălat ai folosi. Mulţi oameni cred că pot „scăpa” cu o cantitate mai mică de detergent decât cea recomandată, din dorinţa de a face economie. Adevărul este însă că, în acest fel, murdăria de pe haine nu este eliminată, ci redistribuită pe restul rufelor din maşină. Asigură-te că foloseşti detergentul potrivit pentru maşina ta de spălat, în cantitatea potrivită.
3. Foloseşti mereu apă rece. Pentru că această alegere pare mai puţin riscantă, nu decolorează hainele şi nu le face să se strâmteze, multe persoane sunt tentate să spele toate hainele la aceste temperaturi. Însă apa rece nu curăţă hainele aşa cum ar trebui şi nu elimină eficient mirosurile neplăcute. Şi în acest caz, cel mai bine este să citeşti eticheta hainelor, să vezi la ce temperatură este recomandat să le speli, şi să foloseşti cea mai înaltă temperatură la care pot rezista, în funcţie de material. Astfel, hainele tale vor fi mai curate.
4. Efectul înălbitorului. Nu folosi înălbitor pe şosetele, lenjeria intimă sau hainele care conţin elastic, pentru că acesta distruge elasticul. Foloseşte, în schimb, un detergenr pentru albire.
5. Nu dai atenţie petelor de pe haine pe moment. Dacă aştepţi până în ultimul moment să scoţi o pată, este posibil să nu mai poţi scăpa de ea. Încearcă să îţi speli hainele chiar în momentul în care le-ai murdarit, măcar local, pe suprafaţa pătată. Ţine minte că, deşi majoritatea petelor ies atunci când sunt spălat cu apă caldă, petele de sânge se scot cu apă rece.
6. Eşti prea leneş să speli hainele sau aşternuturile noi înainte de a le folosi. Spalarea hainelor şi a aşternuturilor noi înainte de purtare sau folosire este foarte importantă, astfel fiind înlăturate chimicalele reziduale rămase pe ţesături din momentul producţiei. Dacă nu adopţi acest ritual, aceste substanţe vor ajunge pe pielea ta şi pot cauza iritaţii sau dermatite.