10 motive surprinzătoare pentru care ne îngrăşăm, altele decât dieta alimentară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă pierderea în greutate se numără printre obiectivele dumneavoastră pentru acest an, trebuie să ştiţi că o alimentaţie sănătoasă nu este singurul lucru care vă poate ajuta. Iată alte cauze care favorizează acumularea kilogramelor în plus.

1. Nopţile nedormite

Alimentaţia corectă nu este suficientă dacă obişnuiţi să vă culcaţi la primele ore ale dimineţii. Studiile arată că intervalele mai scurte de somn sunt asociate cu un nivel mai ridicat al indicelui masei corporale (IMC) şi cu o talie mai mare. Principalul motiv? „Lipsa somnului poate duce la creşterea nivelului de grelină, care este hormonul foamei şi scade nivelul de leptină, care este hormonul saţietăţii“, explică Alissa Rumsey, dietetician şi purtător de cuvânt al Academiei de Nutriţie şi Dietetică. „Cercetările arată, de asemenea, că atunci când suntem privaţi de somn, creierul nostru răspunde mai puternic în faţa mâncărurilor nesănătoase şi are o abilitatea mai scăzută de a exersa controlul porţiei“, a mai adăugat Alissa.

2. Stresul

Dacă sunteţi genul de persoană care rămâne mereu în urma programului, înseamnă că vă simţiţi în permanenţă stresat. Starea de stres echivalează cu nivelurile crescute de cortizol, hormonul stresului, care se ştie că încetineşte metabolismul şi favorizează depozitarea grăsimii, potrivit unui studiu publicat de revista Biological Psychiatry. Pentru a adăuga sare pe rană, tipurile de mâncare la care poftim atunci când suntem stresaţi tind să fie cele grase şi pline de zahăr.

3. Spălarea mâinilor cu săpun antibacterian

Sună nebunesc, dar este adevărat: dezinfectarea mâinilor te poate îngrăşa. Unul dintre agenţii bacterieni adăugaţi în săpun, triclosan, este un tip de „obesogen“ – un compus care poate provoca creşterea în greutate prin întreruperea hormonilor organismului. Un studiu publicat în revista Plos One a constatat că un nivel detectabil al compusului este asociat cu o creştere de 0.9 puncte a indexului masei corporale. Experţii cred că impactul negativ asupra greutăţii este cauzat de faptul că triclosanul interferează cu hormonii tiroidieni, care controlează metabolismul. De aceea, în 2016, în America, au fost eliminaţi antimicrobienii din săpunuri, deoarece nu contribuie prea mult la eficienţa săpunului şi pentru că poate face mai mult rău decât bine.

4. Somnul excesiv

Prea mult somn poate fi la fel de dăunător precum lipsa lui. Studiile privind somnul au descoperit că somnul excesiv – care înseamnă mai mult de 10 ore pe zi – are legătură cu scăderea funcţiei cognitive şi creşterea riscului de obezitate, diabet, depresie şi inflamaţie cronică. 

   

5. Statul pe scaun

Locurile de muncă ultra-sedentare au determinat americanii să ardă cu 100 de calorii mai puţin pe zi decât o făceau în urmă cu 50 de ani şi a înrăutăţit răspunsul la insulină, care poate cauza diabet şi obezitate. Suprinzător, exerciţiile fizice nu sunt soluţia. De fapt, un studiu din 2016 a avertizat că exerciţiile recomandate de 150 de minute pe săptămână nu vor diminua impactul negativ pe care îl are statul pe scaun, vreme de 8 ore sau mai mult pe zi, asupra sănătăţii noastre cardiovasculare. Jurnalul Clinic al Societăţii Americane de Nefrologie sugerează să faceţi o plimbare de două minute la fiecare oră, pentru a diminua efectele statului excesiv pe scaun.

6. Îmbrăcămintea formală

Ţinutele lejere nu doar că sunt mai confortabile, dar vă şi permit să fiţi mai activi şi, prin urmare, vă împiedică să luaţi în greutate. Cercetătorii de la Universitatea din Wisconsin au descoperit că oamenii care purtau denim la muncă au făcut aproape 500 mai mulţi paşi pe parcursul zilei decât în zilele în care purtau îmbrăcăminte mai formală. Cu timpul, aceşti paşi suplimentari vă pot ajuta să vă menineţi mai supli.

7. Nu mergeţi niciodată pe scări

Lifturile sunt convenabile, dar atunci când apelăm la ele pierdem o şansă serioasă de a arde calorii. Potrivit Centrului de Ştiinţe al Sănătăţii al Universităţii din New Mexico, o persoană de 68 de kilograme poate pierde 2.7 kilograme pe an doar urcând în fiecare zi două serii de scări.

8. Mâncatul în faţa televizorului

Studiile arată că atunci când nu te poţi auzi pe tine mestecând sau când creierul tău este preocupat cu vizionare unui serial, corpul nu va mai fi capabil să înregistreze indicii de saţietate care vă avertizează că v-aţi săturat. De fapt, persoanele care mănâncă în faţa televizorului pot consuma cu 10% mai multă mâncare deodată decât ar face-o în mod normal şi chiar vor consuma în medie cu 25% mai multe calorii pe parcursul unui zile, potrivit unui studiu realizat de  American Journal of Clinical Nutrition.

 

9. Dependenţa de telefon

Este de obicei primul lucru pe care îl faci dimineaţa şi ultimul pe care îl faci seara, înainte să pui capul pe pernă. Pentru cei mai mulţi dintre noi asta înseamnă verificarea Facebook-ului, a email-urilor, a mesajelor de pe telefon, tabletă sau computer. Te poate ajuta să rămâi informat, dar te împiedică să ai o dimineaţă productivă şi, mai important, te împiedică să adormi repede. Expunerea pe timp de noapte la lumina albastră a electronicelor interferează cu producţia naturală a organismului de melatonină, hormonul somnului, şi, prin urmare, determină somnul întrerupt, care poate afecta la rândul său nivelul hormonilor de stres şi metabolismul.

10. Fuga de cântar

Ignorarea cântarului poate fi unul din motivele pentru care nu reuşiţi să scăpaţi de kilogramele în plus. Privindu-vă greutatea corporală vă poate ajuta să vă reîntăriţi obiectivele de a slăbi şi vă va fi mai greu să abandonaţi dieta. Când cercetătorii de la Universitatea din Minnesota au pus sub observaţie persoane aflate la dietă, care se cântăreau zilnic, au descoperit că rutina urcării pe cântar i-a ajutat pe aceştia să piardă de două ori mai mult în greutate decât cei care se cântăreau mai rar.

Sursa: Eat This, Not that!

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite