Zmeu în Liga I. Bilanţul debutantului Costel Gâlcă, la jumătatea sezonului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fără experienţă ca antrenor principal în prima ligă din România, Gâlcă a impresionat la primul său tur pe banca echipei din Ghencea, în campionatul intern, dar a dezamăgit în Europa. „Costelino“ este cel de-al şaselea antrenor al Stelei care e debutant pe prima scenă din România şi încheie turul pe primul loc. Toţi au câştigat titlul la final.

În vară, tânărul Reghecampf (39 de ani) lăsa Steaua pentru petrodolarii arabilor de la Al Hilal, iar roş-albaştrii rămâneau fără antrenor. 

De la Poarta Albă, după sfaturi primite de la Mircea Sandu şi de la foşti componenţi ai Generaţiei de Aur, în frunte cu finul Gică Hagi, Gigi Becali a ales în cele din urmă o opţiune low-cost. Şi mai lipsită de experienţă decât Reghe’, cel care avea doar doi ani de antrenorat şi trei echipe în C.V. (Bistriţa, Universitatea Craiova şi Chiajna), în momentul sosirii în Ghencea. Mult peste Costel Gâlcă (42 de ani), care se lăuda în vară cu câteva luni la Almeria B, şi un an pe banca naţionalei under 17 a României, de unde a venit la Steaua. 

Doar Iordănescu a fost mai prolific

La finalul turului 2014-2015, Steaua e pe primul loc în campionat, cu 43 de puncte, nouă avans faţă de CFR Cluj, ocupanta locului 2. În urmă cu două sezoane, la primul mandat al lui Reghecampf, avansul faţă de Astra, locul secund în acel moment, era doar de şapte puncte. Asta în condiţiile în care care în vară Steaua a pierdut cinci-şase jucători de bază (Tătăruşanu, Georgievski, Gardoş, Pintilii, Piovaccarri, Kapetanos). Un loc 1 pentru care o parte din merite i se datorează şi lui Gâlcă, un antrenor debutant în Liga I. Reţeta a mai fost aplicată cu succes de-a lungul timpului. Cu o menţiune. Cu excepţia lui Gheorghe Popescu I, toţi ceilalţi tehnicieni care au debutat la Steaua pe prima scenă, au avut un trecut ca antrenori secunzi (sau principali), fie în Ghencea, fie în altă parte. În plus, ca procent al punctelor obţinute (86%), Gâlcă e depăşit doar de Anghel Iordănescu, dacă luăm în considerare campionate identice (cu 18 echipe la start). 

A ratat obiectivul principal: grupele Ligii Campionilor

În august 2013, la sosirea la Steaua, Gâlcă anunţa că obiectivul principal este calificarea în grupele Ligii Campionilor şi abia apoi vine titlul de campioană. Un scenariu hollywoodian, cu un gol senzaţional încasat în ultimul minut al prelungirilor şi două penalty-uri apărate de un fundaş advers (român de deasupra), a adus ratarea primei ţinte pentru „Costelino“. La eşecuri mai poate fi trecută şi Supercupa României, iar prezenţa în primăvara Ligii Europa nu e prea sigură. Nu e mai puţin adevărat că şi avansul din campionat e datorat, într-o anume măsură, şi picajului general al contracandidatelor, mai ales din cauza problemelor financiare. 

Depăşit de Dinu, Rednic şi Lucescu

Cu 43 de puncte din 17 etape, Costel Gâlcă stă foarte bine din puncte de vedere al eficienţei punctelor obţinute şi în comparaţie cu antrenorii din Liga 1 ai altor echipe. Dacă luăm ca reper un campionat format din 18 echipe, cu trei puncte acordate la victorie, rezultate mai bune n-au reuşit decât trei antrenori: Cornel Dinu (47 de puncte, Dinamo, sezon 1999-2000), Mircea Rednic (46, Dinamo, 2006-2007) şi Mircea Lucescu (44, Rapid, 1998-1999). 

Dinamo, cel mai slab tur în ultimii 20 de ani

Dacă Steaua are cifre foarte bune în Liga I, nu acelaşi lucru se poate spune despre marea rivală. Cu doar 26 de puncte în 17 etape, pe locul 8, Dinamo a făcut cel mai slab tur din ultimii 20 de ani. În sezonul 1994-1995, „roş-albii“ încheiau prima parte a campionatului pe 11, cu 24 de puncte. Antrenor era Ion Moldovan, demis de altfel în decembrie 1994. 

image

Citeşte şi 

Promisiunile lui Costel Gâlcă. Ce problemă are noul antrenor al Stelei

Sport

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite