Trofeele celui mai bun tenismen din Mexic, licitate. Destinul tragic al lui „Don Rafael“ şi modul unic în care e comemorat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rafael Osuna, legenda tenisuluii mexican
Rafael Osuna, legenda tenisuluii mexican

Trofeele de Mare Şlem câştigate de cel mai bun tenismen din istoria Mexicului au fost scoase la licitaţie pentru aproximativ 200.000 de dolari. Colecţia include şase piese.

Jurnalistul american Steve Tignor l-a numit, într-un articol emoţionant, „Întâiul Rafa al tenisului“, creând un arc peste timp care să-i unească pe Rafael Osuna şi pe eroul tenisului zilelor noastre, Rafael Nadal. În 2019, tenisul a comemorat 50 de ani de la dispariţia tragică a lui Osuna, la doar 30 de ani.

Povestea lui Rafael Osuna este tragică. Fanii cei mai bătrâni ai tenisului din Mexic nu şi-au putut şterge de pe retină un final de mai 1969 strălucitor: Rafael Osuna era aclamat în Mexico City şi purtat pe braţe de fani, după ce adusese ţării sale o victorie istorică în Cupa Davis, în faţa Australiei, un colos cu 17 „Salatiere de Argint“ câştigate. Ovaţiile au venit mai ceva decât în 1962, când acelaşi Osuna dusese Mexicul în unica sa finală de Cupa Davis. Zece zile mai târziu, pe 4 iunie 1969, zborul 704 al Mexicana Airline nimerea în plină furtună la o oră şi 30 de minute după decolare, se izbea de un versant înalt de 3000 m şi se prăbuşea în apropiere de Monterrey, avându-l la bord pe Rafael Osuna. Tenismenul a fost unul dintre cei 79 de pasageri care şi-au pierdut viaţa în cuşca de fier cuprinsă de flăcări la impact. Cadavrul lui Rafael Osuna a fost identificat datorită ceasului Rolex rămas la încheietura sa, un ceas pe care îl câştigase în 1960, după un triumf puţin scontat la dublu, alături de un debutant - americanul Dennis Ralston.

Printre trofeele scoase acum la licitaţie se află inclusiv cupa luată acasă de Osuna după acel triumf din 1960 de la Wimbledon, cupa pentru succesul din 1963 - tot de la Wmbledon, alături de conaţionalul Antonio Palafox, cea pentru triumful din 1962 de la US Open - de la simplu şi din 1963 - de la dublu. Mexicanul a obţinut alte două trofee de finalist, dar şi o recunoaştere simbolică în 1968, când tenisul revenea la Jocurile Olimpice, ca sport demonstrativ, fără a se decerna însă medalii.

Poreclit „El Pelon“ (n.r. - Cel Curajos), Rafael Osuna s-a născut în Mexic, însă şi-a construit o carieră mutându-se la Los Angeles şi devenind student la o renumită universitate din SUA. Deloc întâmplător, în onoarea sa este organizat un turneu semi-profesionist, intitulat Osuna Cup. Particularitatea sa: cele 47 de ediţii disputate până acum au fost împărţite de Mexic şi SUA, organizarea fiind oferită alternativ celor două ţări.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite