Stejarii de esenţă tare vor două victorii la Mondiale! Ce crede un fost campion mondial despre naţionala României
0Echipa naţională de rugby a României ia parte la Cupa Mondială din Anglia, care a început de aseară. “Stejarii” fac parte dintr-o grupă imposibilă şi au ca obiectiv câştigarea meciurilor cu Italia şi Canada şi să nu se facă de râs cu Franţa şi Irlanda.
Naţionala de rugby a României şi-a respectat blazonul, calificându-se pentru cea de-a opta ediţie a Cupei Mondiale. Din 1987 şi până acum, “stejarii” nu lipsit nici măcar o dată de la reuniunea celor mai bune echipe ale lumii, performanţă egalată doar de naţionala feminină de handbal.
Cupa Mondială la rugby a debutat aseară cu întâlnirea dintre Anglia şi Fiji, dar România intră în scenă abia miercuri, când întreaga lume a rugbyului va fi cu ochii pe stadionul Olimpic din Londra, unde stejarii vor da piept cu puternica naţională a Franţei.
De fapt, primele două partide ale naţionalei noastre, cu Franţa şi Irlanda, sunt imposibil de câştigat, pentru că decalajul este enorm, însă România îşi propune ca în aceste meciuri să facă o figură frumoasă, ceea ce s-ar traduce printr-o înfrângere la un scor onorabil şi etalarea unui joc de calitate. “Cu Franţa şi Irlanda, România trebuie să recâştige respectul lumii rugbystice, trebuie să devenim din nou un partener căutat pentru marile forţii ale lumii. Să ştiţi că Franţa nu o să joace niciodată un amical cu România dacă nu ştie că îi putem pune probleme. Pe de altă parte, la aceste meciuri de la Cupa Mondială, dacă marile forţe vor putea să ne dea cu terenul în cap, o vor face”, a afirmat Haralambie Dumitraş, preşedintele federaţiei şi fost căpitan al naţionalei României la victoria cu Franţa din 1991.
La partidele de gală cu Franţa şi Irlanda, care au loc pe două stadioane legendare ale Londrei, Olimpic şi Wembley, biletele s-au vândut aproape în totalitate, iar românii mizează pe aportul a 3.000 de fani veniţi din ţară sau stabiliţi în Anglia.
Pentru “stejari”, adevăratele încercări sunt însă meciurile contra Canadei şi Italiei, pe care naţionala antrenată de galezul Lynn Howells şi-a propus să le câştige. Împotriva Frunzei de Arţar, România a mai izbutit două victorii pe arena „Arcul de Triumf”, ceea ce le conferă un avantaj moral. Cât despre meciul cu Italia, românii trebuie să prindă o zi perfectă, pachetul de înaintare să-şi facă din nou datoria, iar transformerii noştri să nu rateze buturile din nicio poziţie.
Două victorii ne asigură un nou Mondial
Cu adevărat ar fi o minune ca România să bată Canada şi Italia, iar aceste succese ar veni la pachet cu o recompensă uriaşă, pentru că naţionala noastră s-ar califica automat la Mondialul de peste patru ani din Japonia. „Am avea timp să pregătim turneul din 2019 în cele mai mici detalii şi să formăm o echipă capabilă de lucruri mari”, crede Hari Dumitraş.
Cât despre actuala echipă, Dumitraş e de părere că e un vârf de formă pentru o generaţie care are în componenţă mulţi jucători ce evoluează în primele ligi din Franţa, plus rapidul Cătălin Fercu de la Saracens London. Căpitanul României e flancherul Mihai Macovei, de la echipa franceză Colomiers, iar din naţionala noastră fac parte şi patru jucători naturalizaţi.
Tricouri spectaculoase pentru România
Dacă la fotbal jucăm în tricouri insipide, naţionala de rugby se prezintă la Mondialul din Anglia cu două echipamente deosebite. Cel principal e galben şi are pe faţă trei reprezentări diferite ale Soarelui, iar cel de rezervă e alb şi are elemnte tradiţionale: funia, coarnele de berbec şi poarta. Designerul Ioana Corduneanu a realizat aceste desene după ce mers cu jucătorii naţionalei de rugby la Muzeul Ţăranului Român pentru a alege elementele care îi reprezintă: “Am auzit odată, referitor la echipa naţională de fotbal, că râdeau adversarii că sunt mămăligi. Dar noi am vrut să transmitem că galbenul nu vine de acolo, din contră, galbenul e soarele nebiruit, e una dintre culorile noastre naţionale. Şi a fost purtat pe costume cu mult înainte de a fi ales culoare naţională. Echipamentul de rezervă se aseamănă cu al pandurilor, cu vestele schilereşti, costumul schileresc din Gorj, care a fost dus la maximum de rafinament de Dincă Schileru, nepot de pandur de-al lui Tudor Vladimirescu. Am folosit fundalul alb, aşa cum se foloseşte şi pe portul popular, cum e şi la scris, cu negru se încrustează informaţii".
Echipa naţională a României
Rândul de sus, de la stânga la dreapta: Andrei Ursache, Otar Turaşvili, Alexandru Ţăruş, Mihăiţă Lazăr, Daniel Carpo, Andrei Rădoi, Eugen Căpăţână, Sabin Strătilă, Adrian Apostol, Stelian Burcea
Rândul din mijloc, de la stânga la dreapta: Paula Kinikinilau, Horaţiu Pungea, Valentin Ursache, Valentin Popârlan, Marius Antonescu, Florin Vlaicu, Paulică Ion, Johannes Van Heerden, Ovidiu Toniţa, Viorel Lucaci, Mădălin Lemnaru
Rândul de jos, de la stânga la dreapta: Michael Wiringi, Florin Ioniţă, Dănuţ Dumbravă, Tudorel Bratu, Valentin Calafeteanu, Mihai Macovei (cpt), Csaba Gal, Florin Surugiu, Cătălin Fercu, Ionut Botezatu
Programul complet al Cupei Mondiale: meciuri şi televizări
46 de persoane compun delegaţia României la Cupa Mondială: 31 de jucători şi 15 membri ai staffului tehnic
Patru jucători străini în echipă
Naţionala de rugby a României s-a adaptat la moda naturalizării jucătorilor şi a “adoptat” patru sportivi din patru zări diferite. Astfel, din selecţionata stejarilor fac parte georgianul Otar Turaşvili, tongalezul Paula Kinikinilau, neo-zeelandezul Michael Wiringi şi sud-africanul Johannes Van Heerden. Regulamentul la rugby e mai permisiv faţă de alte sporturi: un jucător poate îmbrăca tricoul altei naţiuni dacă a evoluat cel puţin trei ani în campionatul din ţara respectivă şi dacă nu a mai evoluat niciodată pentru naţionala ţării de origine. Cei patru “stranieri” din lotul României au primit cu încântare vestea că au şansa de a juca pentru “stejari” şi primul lucru pe care l-au făcut a fost să înveţe “Deşteaptă-te, române!”.
Cred că această ediţie de Cupă Mondială va fi cea mai bună de până acum. Vom da totul pentru România, vom veni acasă cu fruntea sus. Mihai Macovei căpitan România Atuurile României sunt pachetul de înaintare şi Cătălin Fercu. Cu Italia va fi greu, dar puteţi să bateţi Canada. Chester Williams campion mondial cu Africa de Sud În Anglia, s-a intrat de mult în febra Cupei Mondiale, doar despre asta se vorbeşte. Va fi o ocazie mare pentru România să demonstreze ce poate. Lynn Howells antrenor România