Start în lupta pentru titlu în Superliga. Cum arată clasamentul după înjumătățire și cine merge în Europa

0
Publicat:

FCSB a dominat autoritar sezonul regulat din Superliga, acumulând cu o etapă înainte de final 12 puncte avans față de Rapid, principala urmăritoare. Patronul liderului a anunțat deja desfacerea șampaniilor și focuri de artificii la fiecare meci din play-off. Însă, la finalul stagiunii, când au tras linie, roș-albaștrilor le-a fugit pământul de sub picioare: vor aborda ultima parte a campionatului cu un avans de doar 4 puncte în fața giuleștenilor, după înjumătățirea „zestrei”. Asta pentru că au dat cu piciorul unei șanse unice, chiar în ultima etapă, pierzând cu 4-0 în fața rivalilor vișinii.

Rrahmani a relansat lupta pentru titlu în Superliga. Foto Sportpictures
Rrahmani a relansat lupta pentru titlu în Superliga. Foto Sportpictures

Rapid nu numai că a micșorat ecartul la minimum, dar pleacă la lupta finală cu un mare ascendent moral. Victoria de sâmbătă seară e a 5-a din ultimele 7 întâlniri cu FCSB, din care ultimele 4 consecutive! Și cu două la scoruri de maidan, 4-0 și 5-1, astfel că și liderul recunoaște că deja s-a format un complex de inferioritate.

Însă nici euforia Rapidului nu ar trebui să fie la cote maxime. Pentru că, de când s-a introdus sistemul cu play-off, echipa care a intrat pe primul loc a și câștigat campionatul. Cu excepția - ați ghicit - a FCSB, care a pierdut titlul în stagiunea 2020-2021, după ce a terminat sezonul regulat cu un punct peste CFR Cluj. Atunci, după cele zece runde din play-off, formația roş-albastră s-a clasat pe 2, la 9 puncte de campioana din Ardeal!

Play-off identic cu cel de anul trecut

Avansul de acum al FCSB ar trebui să fie, totuși, liniștitor, fiind printre cele mai mari din istoria Superligii. Doar clujenii au intrat în play-off cu o diferență mai mare față de locul 2, în 2021-2022, când au pornit cu 7 puncte peste FCSB. Și, firește, au și luat titlul la finalul acelui sezon. Mai ales că echipa lui Charalambous va avea un mare avantaj: dacă va fi la egalitate de puncte cu Rapid (sau cu CFR Cluj) va lua fața adversarelor pentru că nu a beneficiat de rotunjirea punctelor. Așadar, giuleștenii vor trebui să recupereze 5 puncte față de rivala roș-albastră, nu 4, iar ardelenii, 6 puncte.

Oricum ar fi, competiția se anunță pasionantă până în ultima etapă. Finalul campionatului se va încheia fix după același scenariu ca sezonul regulat: cu partida Rapid - FCSB, probabil pe Arena Națională, dar cu trofeul pe masă.

Edi Iordănescu comasează etapele

Bătălia pentru titlu va începe la finalul acestei săptămâni, pe 16 martie. La ea vor lua parte FCSB, Rapid, CFR Cluj, Universitatea Craiova, Sepsi și Farul, adică exact echipele care au prins play-off-ul și în stagiunea precedentă. În mod normal, play-off-ul s-ar încheia în weekendul 25-26 mai, când ar trebui să se desemneze campioana. Însă programul ar putea fi modificat la cererea selecționerului Edi Iordănescu, care a solicitat o săptămână în plus de pregătire pentru naționala României în vederea Euro 2024.

Acesta a cerut ca Superliga să se încheie pe 18-19 mai pentru a avea la dispoziție jucătorii din competiția internă mai repede în cantonament. În Comitetul Executiv de vineri urmează să fie votată modificarea programului, după ce FRF, LPF și deținătorii drepturilor TV s-au înțeles în privința deciziei. Astfel, etapa a 6-a, programată inițial în weekendul din 27-28 aprilie, ar urma să se dispute la mijlocul săptămânii, iar ultimele 4 runde se vor juca mai devreme cu o săptămână.

Cine merge în cupele europene

Pe lângă titlul de campioană la care FCSB râvnește din 2014, play-off-ul are și miza calificării în cupele europene, cele care pot aduce sume uriașe în conturile cluburilor participante. Locul 1 va juca în primul tur preliminar al Ligii Campionilor. Pentru a ajunge în faza grupelor - lucru desigur imposibil - va avea de trecut de 8 meciuri.

Poziția scundă va merge în turul 2 preliminar din Conference League, iar a doua reprezentantă a României în această competiție, care va lua startul tot în turul 2 preliminar, va fi câștigătoarea barajului dintre locul 3 din play-off și învingătoarea duelului dintre primele două locuri din play-out. Spre deosebire de ultimii ani, România va avea o reprezentantă și în Europa League - câștigătoarea Cupei României, care va intra în primul tur preliminar.

Clasamentul play-off-ului (după înjumătățire)

1. FCSB - 32p

2. Rapid - 28p*

3. CFR Cluj - 27p*

4. U Craiova - 25p*

5. Farul - 22p*

6. Sepsi - 22p*

*au beneficiat de rotunjirea punctelor

Programul partidelor din play-off

Etapa I (16 martie)

FCSB - Sepsi

Rapid - Farul

CFR - Universitatea Craiova

Etapa II (30 martie)

Farul - FCSB

Universitatea Craiova - Rapid

Sepsi - CFR

Etapa III (6 aprilie)

FCSB - Universitatea Craiova

Rapid - CFR

Sepsi - Farul

Etapa IV (13 aprilie)

CFR - FCSB

Universitatea Craiova - Farul

Rapid - Sepsi

Etapa V (20 aprilie)

FCSB - Rapid

Farul - CFR

Sepsi - Universitatea Craiova

Etapa VI (27 aprilie)

Sepsi - FCSB

Farul - Rapid

Universitatea Craiova - CFR

Etapa VII (4 mai)

FCSB - Farul

Rapid - Universitatea Craiova

CFR - Sepsi

Etapa VIII (11 mai)

Universitatea Craiova - FCSB

CFR - Rapid

Farul - Sepsi

Etapa IX (18 mai)

FCSB - CFR

Farul - Universitatea Craiova

Sepsi - Rapid

Etapa X (25 mai)

Rapid - FCSB

CFR - Farul

Universitatea Craiova - Sepsi

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite