Soluţie halucinantă propusă pentru tenis: „Luaţi bani de acolo!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campioană în 2013 la Wimbledon, Marion Bartoli a lansat un atac dur împotriva specialiştilor probei de dublu din tenisul actual, iar răspunsul a venit prompt, chiar de la un conaţional.

Tenisul vrea schimbări pentru a supravieţui financiar după pauza forţată de pandemia de coronavirus. Însă pentru că procesul de globalizare al sportului-alb s-a bucurat de succes, reluarea circuitelor este mai dificilă decât în alte sporturi care au repornit deja competiţiile.

O problemă este şi faptul că tenisul nu are parte de consens. Când a venit vorba despre susţinerea financiară a jucătorilor din afara Top 100, care depind de câştigurile săptămânale pentru a supravieţui, divergenţele de opinie au devenit evidente. Austriacul Dominic Thiem a refuzat ideea fondului de ajutorare, declarând că nu îi consideră profesionişti pe mulţi jucători blocaţi în purgatoriul ITF. Chiar şi liderul mondial Novak Djokovici, iniţiatorul fondului de ajutor, a fost criticat de corespondentul „New York Times“, Ben Rothenberg, care a catalogat drept ridicolă cotizaţia de 30.000 de dolari pentru membrii Top 5 propusă de sârbul cu peste 100 de milioane adunaţi din tenis.

Tenisul are, într-adevăr, motive de îngrijorare. În urmă cu doar câteva zile, Marion Bartoli, devenită comentator sportiv al Eurosport Franţa, a propus, practic, sacrificarea probei de dublu, pentru binele jucătorilor de simplu.

Ştiu că nu îmi voi face prieteni, dar trebuie să o spun: nu înţeleg toate aceste competiţii de dublu, pe toată durata anului. Înţeleg prezenţa dublului la turneele de Mare Şlem şi la Jocurile Olimpice, pentru că dublul face parte din istoria tenisului, dar am fost la atâtea turnee în ultimul timp şi văd jucătorii de dublu înconjuraţi de un staff de şase oameni! Când jucam eu, ca jucătoare de simplu, noi nu ne permiteam să călătorim tot timpul cu şase oameni. Ei îşi permit să facă acest lucru jucând doar dublu!“, a declarat Bartoli în dialog cu „Tennis Majors“.

Retrasă subit în august 2013, la câteva săptămâni după câştigarea Wimbledonului, Bartoli a explicat mai departe cum ar asigura ea bunăstarea jucătorilor de tenis. „De ce nu luăm o parte din aceşti bani să îi dăm celor care joacă în calificări sau doar în circuitul Challenger? Eu pur şi simplu nu înţeleg, pentru că la dublu nu depui acelaşi efort ca un jucător de simplu. Nu te antrenezi la fel de mult, doar joci săptămână de săptămână şi primeşti banii ăştia. Daţi mai puţini bani şi redirecţionaţi-i către calificări, asta ar trebui să fie una dintre soluţii.“ Pe scurt, Bartoli loveşte în jucători precum fraţii Bryan, Horia Tecău, Florin Mergea sau Raluca Olaru, specializaţi pe dublu.

1436 
de sportive punctează în clasamentul WTA de dublu

Jurnalistul Jose Mercado a demontat însă rapid teza conform căreia jucătorii de dublu ar fi bine plătiţi, arătând că la nivelul ATP, doar doi jucători de dublu apar în Top 50 încasări pe 2020 - respectiv campionii de la Australian Open, Rajeev Ram (SUA) şi Joe Salisbury (Marea Britanie). Să adăugăm un pic de context: ca palmares, Mike Bryan este, în proba masculină de dublu, echivalentul lui Roger Federer, stabilind recotrdul absolut pentru cele mai multe titluri de Mare Şlem câştigate (18). Totuşi, deşi în carieră are mai multe titluri câştigate la dublu decât a adunat Federer la simplu (124, faţă de 103 ale elveţianului), americanul a câştigat din premii doar 16.767.452 de dolari, de peste şapte ori şi jumătate mai puţin decât Federer, care a adunat premii în bani în valoare de aproape 130 de milioane de dolari.
 

WTA, lovit prin ricoşeu  

Cea mai vehementă reacţie la cuvintele lui Bartoli a venit chiar de la un conaţional al fostei campioane de la Wimbledon, Nicolas Mahut, care are în palmares trofee la dublu în toate cele patru Grand Slam-uri.

Iar dacă la început tonul a fost glumeţ, în cele din urmă francezul a atins o coardă sensibilă a WTA, chiar într-o perioadă în care se discută intens despre unificarea circuitelor ATP şi WTA. „Sunt gelos. Poţi să îmi faci tu cunoştinţă cu acei jucători de dublu care îşi permit să aibă şase oameni în staff? Apoi, dacă urmez până la capăt raţionamentul tău legat de efortul depus, consideri că femeile ar trebui să aibă aceleaşi premii în turneele de Mare Şlem ca bărbaţii, fără să joace în sistemul ‘cel mai bun din cinci seturi’?“, a scris Mahut pe reţelele de socializare.

Un punct de vedere categoric a avut şi Daniel Vallverdu, fost antrenor în ATP pentru Andy Murray, Tomas Berdych şi Stan Wawrinka, ajuns acum în echipa cehoaicei Karolina Pliskova. „Amuzant. Nu poţi să iei în serios ce a spus ea“, a transmis venezueleanul.
 

Bartoli va deveni mămică  

La foarte scurt timp după ce a pus pe jar lumea tenisului, Marion Bartoli a lansat o informaţie venită să schimbe puţin tema de discuţie în ceea ce o priveşte. Fosta sportivă în vârstă de 35 de ani a publicat o fotografie cu o ecografie, anunţând că, împreună cu soţul său, Yahya Boumediene, un fotbalist belgian de origine marocană cu şase ani mai tânăr, aşteaptă primul copil.

Marion Bartoli a declarat că abia aşteaptă ca familia Bartoli-Boumediene să aibă trei membri. Marion şi Yahya s-au căsătorit în noiembrie 2019, la câteva luni după ce îşi anunţaseră public relaţia. Recent, Bartoli dezvăluise că a învins anorexia, după ce a avut probleme grave la nivel mental, fiind abuzată anterior de un partener de viaţă care o făcuse să se simtă prost din cauza fizicului său.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite