Ruşii, făcuţi praf în presa americană după cazul Valieva: „Un sistem criminal!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kamila Valieva FOTO: EPA - EFE
Kamila Valieva FOTO: EPA - EFE

În Rusia, dopajul a ajuns să fie susţinut şi protejat de stat. Iar un om, care cunoaşte foarte bine detaliile din interior, e indignat de modul în care e tolerat acest sistem bolnav.

Ceea ce se întâmplă, la această ediţie a Jocurilor Olimpice cu Kamila Valieva, nu-l surprinde deloc pe Bryan Fogel, regizor american al celebrului documentar „Icarus“ despre dopajul instituţionalizat din Rusia. 

Icarus

Imaginea de pe afişul documentarului Icarus

Lansat în 2017 şi disponibil pe Netflix, „Icarus“ spune povestea doctorului Grigory Rodchenkov (63 de ani). Acesta, din postura de director, a condus labortatorul antidoping al Rusiei, din iulie 2006 până în noiembrie 2015. Apoi, în 2016, Rodchenkov a fugit din Rusia, temându-se pentru viaţa sa. A aterizat la Los Angeles, intrând în celebrul program al americanilor de „Protejare a martorilor“. Şi a furnizat detalii şocante despre dopajul instituţionalizat din Rusia, care, finalmente, au dus la suspendarea ţării de la Jocurile Olimpice, până în decembrie 2022. Din cauza acestei suspendări, sportivii ruşi au participat atât la Jocurile Olimpice de la Tokyo, cât şi la actuala ediţie, în Beijing, sub titulatura „Comitetul Olimpic Rus“ (ROC). 

Rodchenkov

Grigory Rodchenkov a fugit din Rusia

„Dopajul în Rusia e, practic, un sistem criminal. În care fraudele te lasă cu gura căscată. Mentalitatea ruşilor e următoarea: victorie cu orice preţ! Şi au rămas cu această mentalitate, inclusiv după suspendarea cu care s-au ales. Cazul Valieva arată că, deşi proba a fost recoltată în decembrie, ei au tot sperat că nu vor fi prinşi“, şi-a început Fogel discursul.

„E groaznic ce se întâmplă cu Valieva. Mi-e milă de ea. Vorbim despre o fetiţă de 15 ani care, în mod clar, n-a luat decizii de capul ei. E mare păcat că trece printr-o asemenea situaţie. S-a spus că avem de-a face, probabil, cu cea mai bună patinatoare a tuturor timpurilor. E foarte trist că se pătează cariera ei, în acest fel. Şi, în loc să asistăm la un moment de sărbătoare pentru sport, vedem un moment ruşinos“, a continuat regizorul american.

Fogel

„CIO vrea bani. Atât!“

Bryan Fogel (foto) a insistat că ruşii încalcă regulile pentru că, pur şi simplu, ştiu că nu vor păţi nimic. „După scandalul uriaş al cazurilor de dopaj de la Jocurile Olimpice de Iarnă din 2014, la Soci, ruşii au fost suspendaţi. Iniţial, pentru 4 ani, iar apoi pedeapsa s-a redus la 2 ani. Dar n-a fost niciodată o suspendare adevărată, a fost o glumă proastă! Pentru că sportivii ruşi concurează, în continuare, la Jocurile Olimpice. Practic, au fost interzise doar steagul Rusiei şi imnul ţării“, a explicat regizorul „Icarus“.

„Ruşii pot face ce vor. Nu vor fi pedepsiţi niciodată cu adevărat. Ceea ce nu mă surprinde deloc. Aşa vor sta lucrurile, cât timp Comitetul Olimpic Internaţional va fi interesat mai mult de bani. CIO pune partea financiară înaintea eticii sportive şi protejarea atleţilor curaţi. Vorbim despre o organizaţie interesată de contractele de publicitate, de sponsorizări şi de miliardele de dolari care vin, atunci când ruşii participă la Jocurile Olimpice. Şi eu nu cred că lucrurile se vor schimba“, a încheiat Bryan Fogel.

24 de medalii au cucerit până acum sportivii ruşi, la Jocurile Olimpice de la Beijing: 4 de aur, 8 de argint şi 12 de bronz.  

CITEŞTE ŞI:

VIDEO Omul care l-a trădat pe Putin se teme pentru viaţa sa: Povestea de Oscar a doctorului care i-a ruinat pe ruşi

Inocenţă furată: Cum ar fi ajuns o substanţă interzisă în organismul lui Valieva, o fetiţă de 15 ani

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite