România e cu educația la pământ: Cazul Neagu, comentat de președintele federației EXCLUSIV

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Incidentul de luni seară, când Cristina Neagu a fost ținta jignirilor galeriei rapidiste s-a petrecut în prezența lui Constantin Din, omul care a preluat șefia Federației Române de Handbal (FRH), în aprilie 2022.

Cristina Neagu, o sportivă care a făcut lucruri extraordinare.
Cristina Neagu, o sportivă care a făcut lucruri extraordinare.

La o zi după acest episod regretabil, șeful FRH a vorbit pentru „Adevărul“ despre ce s-a întâmplat, la Sala Polivalentă, la meciul din optimile Cupei României. „O să analizăm un pic și o să avem un punct de vedere în cadrul federației. Eu nu știu ce să vă spun acum, chiar dacă am fost în sală. Fiind sonorizarea foarte puternică, n-am putut să aud exact ce s-a întâmplat, am citit și eu apoi pe diverse site-uri și pe rețelele de socializare. De aceea, vreau să vorbesc cu alți oameni care au fost și ei de față și au auzit exact ce s-a întâmplat. Cert e că nu vom ignora acest caz“, și-a început discursul fostul arbitru.

Constantin Din, președintele FRH
Constantin Din, președintele FRH

Acesta a explicat apoi cum de n-au ajuns la el scandările jignitoare ale giuleștenilor: „Chiar nu s-au auzit unde eram eu. Sau poate că s-au auzit pe partea în care se afla galeria Rapidului. Unde am stat eu, din cauza sonorizării, galeria CSM-ului a acoperit ce se striga pe partea cealaltă. Și, de aceea, n-am auzit nimic și sunt chiar surprins de ce am citit, ulterior. Dar, probabil, așa a fost, că altfel n-ar fi apărut toate aceste comentarii“.

„Amenzi? Poate, nu știu dacă asta e soluția...“

Președintele FRH a subliniat apoi de ce în România, din păcate, problema huliganismului e tot mai mare: „E foarte simplu din punctul meu de vedere: astfel de incidente pot fi combătute doar printr-un sistem educațional puternic și susținut! Cât timp educația e ignorată, probabil că vom avea, în continuare, manifestări de genul ăsta. Noi ce putem să facem e să sancționăm cluburile, dar nu știu dacă asta e o soluție... Trebuie să ne aplecăm cu toții asupra educației tinerilor și să încercăm să diminuăm și să anihilăm, la un moment dat, acest tip de comportament, care n-are ce căuta într-o sală de sport“.

Explicația atmosferei toxice, la juniori

Întrebat dacă evacuarea huliganilor din sală poate fi o soluție aplicată la meciurile de handbal, șeful FRH s-a cam arătat sceptic, în această privință.

Nu știu ce să vă spun... Poate fi încercată și evacuarea (n.r. – huliganilor), să vedem ce efect are... În sălile de sport, nu e Jandarmeria prezentă. Jandarmeria e în afara sălii. În interior, sunt firme de pază, de securitate, care nu știu dacă ar putea să facă față la o mie de oameni sau câți sunt acolo...“.

Constantin Din a comentat și problema părinților agresivi, semnalată de oficialii clubului ACS Olympic RFH, Ramona Farcău și Andreas Hniatiuc. Fără să mă refer direct la acest caz despre care ați scris, vreau să spun că, în general, la juniori, de cele mai multe ori, această stare de nervozitate e pornită de la oficiali! În momentul în care oficialul se comportă nesportiv, această stare e preluată de spectatori sau de părinți, în cazul de față. Ceea ce vreau să subliniez e că, mai ales la competițiile de copii, trebuie să ne controlăm, să ne bucurăm de meci și să-i încurajăm pe cei mici să facă sport, fără această încrâncenare inutilă“, ne-a spus președintele FRH.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite