România, amintiri de coşmar de la meciurile de baraj: De câte ori am obţinut calificarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Drumul spre Euro 2020 trece, mai întâi, prin Reykjavik (diseară, ora 21.45, Pro TV), iar apoi, în caz de calificare, prin Budapesta sau Sofia. Doar că România n-are amintiri plăcute de la astfel de meciuri.

Ca să ajungă la Campionatul European de anul viitor (11 iunie - 11 iulie), România trebuie să câştige nu unul, ci două partide de play-off! Iar asta în condiţiile în care, în trecut, a fost mereu învinsă în astfel de meciuri.

Prima dată când tricolorii s-au lovit de un play-off a fost tocmai în 1972, în preliminariile pentru Europeanul din acel an. Tricolorii au câştigat, mai întâi, grupa de calificare din care au mai făcut parte Cehoslovacia, Ţara Galilor şi Finlanda. Totuşi, cum la turneul final ajungeau doar patru naţionale, pentru câştigătoarele celor opt serii au urmat partide de play-off, în sistem tur-retur. România a dat de Ungaria: a fost 1-1 la Budapesta în prima manşă şi 2-2, în retur, la Bucureşti. Cum nu exista regula golului marcat în deplasare, s-a trecut la un al treilea meci, jucat pe teren neutru, la Belgrad! Aici, elevii lui Angelo Niculescu au fost învinşi cu 2-1 şi au ratat prezenţa la Europeanul găzduit de Belgia.

Coşmarul Rudojna

Abia peste 29 de ani, România a nimerit într-un alt play-off. Unul de coşmar, care a pus capăt şirul calificărilor succesive obţinute de Generaţia de Aur. 

În preliminariile pentru Mondialul din 2002, tricolorii au terminat pe locul 2 în grupa lor, după Italia. Dar la baraj au dat de cel mai slab adversar posibil, Slovenia, fără nicio prezenţă la Mondiale până în acel moment. Încă de la Ljubljana a fost un meci bizar, pierdut cu 2-1 de tricolori, cu un gol de Dosarele X încasat de Stelea de la Milan Osterc. Returul de la Bucureşti, de pe Ghencea, s-a disputat pe un gazon mocirlos, din cauza ploii care a început cu câteva ore înainte de meci. Şi s-a terminat 1-1. Vârful Rudojna a deschis scorul, marcând singurul său gol la naţională, în minutul 55. Egalarea adusă de Contra, în minutul 65, a fost în zadar, iar România pregătită de Hagi a ratat prezenţa la CM 2002.

Imagine indisponibilă

Grecul Mitroglou a înscris împotriva României, atât în tur, cât şi în retur, în barajul pentru Mondialul din 2014

Şi grecii ne-au păcălit la baraj

În fine, ultimul baraj disputat de România a fost cel pentru Mondialul din 2014. Cu Piţurcă pe bancă, tricolorii au dat, iarăşi, de un adversar accesibil. Grecia, cu o echipă îmbătrânită, ne-a barat însă drumul spre turneul final. Elenii au câştigat, în tur, pe „Karaiskakis“, cu 3-1. Chiar dacă, în retur, am avut avantajul terenului propriu, cu aproape 50.000 de oameni pe „Arena Naţională“, n-am jucat nimic. Mitroglou a deschis scorul (23) şi meciul s-a terminat 1-1, după ce grecii şi-au dat un autogol prin Torosidis (55), dar au obţinut biletele spre Brazilia.

2 meciuri a avut România cu Islanda, ambele în preliminariile Mondialului din 1998. A fost 4-0 pentru tricolori la Reykjavik, pe arena pe care se va juca şi diseară, şi 4-0 pe Ghencea, în Bucureşti.  

Programul echipei naţionale din luna octombrie

Semifinala play-off-ului Euro 2020

Islanda – România, diseară, ora 21.45*

*Dacă va trece de Islanda, România va înfrunta Bulgaria sau Ungaria, tot în deplasare, în barajul decisiv de calificare pentru Euro 2020, la 12 noiembrie.

Liga B a Naţiunilor, grupa 1

Norvegia – România, 11 octombrie, ora 19.00

România – Austria, 14 octombrie, ora 21.45

Partidele vor fi transmise în direct de PRO TV şi de Radio România Actualităţi.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite