România, adorată datorită ambasadorilor care au plecat din țară și ne fac mândri în lume ANALIZĂ

0
Publicat:

Transferurile lui Drăgușin și Horațiu Moldovan, la Tottenham, respectiv Atletico Madrid, au mai îmbuntățit cota fotbalistului român în străinătate. Chiar și așa, în ultimii ani, antrenorii noștri s-au bucurat parcă de o imagine mai bună, comparativ cu jucătorii noștri.

În Arabia Saudită, fanii lui Al-Hilal iubesc România datorită lui Olăroiu și Rădoi
În Arabia Saudită, fanii lui Al-Hilal iubesc România datorită lui Olăroiu și Rădoi

Și a fost firesc să fie așa, pentru că, în zona Golfului Persic de pildă, Cosmin Olăroiu (54 de ani) și Răzvan Lucescu (55 de ani) au lăsat o impresie excelentă, continuând tradiția tehnicienilor români de succes după ce și regretatul Ilie Balaci a făcut furori în Asia. De altfel, o singură statistică vorbește de la sine: de 17 ani de când activează în Asia, Oli a cucerit 18 trofee în Arabia Saudită, Qatar, Emirate și China. Iar Lucescu jr, deși are doar două formații arabe în CV, El Jaish (Qatar) și Al-Hilal (Arabia Saudită), și-a trecut în cont Cupa Stelelor Qatar-ului (2012-2013), plus trei trofee cu formația din Riad: Liga Campionilor Asiei (2019), titlul în Saudi Pro League (2019-2020) și Cupa Regelui (2019-2020).

Așadar, an de an, românii au făcut, în general, o treabă bună în străinătate. Acum însă, o analiză „Weekend Adevărul“ arată că doar Răzvan Lucescu, Cosmin Contra și Mirel Rădoi o duc foarte bine.

PAOK visează la titlu și rămâne în Europa

La PAOK Salonic, Lucescu jr a semnat, de curând, un contract de 2 milioane de euro pe an, pentru el și stafful său, valabil până în vara anului 2027. Și când ne amintim că, sub comanda sa, formația elenă a cucerit titlul după o așteptare de 34 de ani (se întâmpla în sezonul 2018-2019), fiind implicată și acum în lupta pentru supremație, ne dăm seama de ce patronul Ivan Savvidis s-a grăbit să prelungească înțelegerea cu Răzvan.

Cu precizarea că, în ultimele zile, PAOK e într-o ușoară scădere. Weekend-ul trecut, a pierdut șefia clasamentului, după ce a fost spulberată acasă de Olympiakos: 1-4! Iar miercuri, echipa a ratat accederea în finala cupei, după un retur dramatic, în deplasare, cu Panathinaikos. Aici, s-a ajuns la prelungiri și la lovituri de departajare după ce scorul a fost 2-2 la general. La loteria penalty-urilor, au fost 18 execuții! Iar PAOK a avut calificarea în mână de mai multe ori. De fiecare dată însă, a ratat penalty-ul decisiv, oferind șansa echipei adverse de a se impune cu 6-5.

În ciuda eliminării din cupă, PAOK are, per ansamblu, un sezon foarte bun. În campionat, lupta pentru titlu rămâne deschisă, când vedem podiumul: 1. AEK Atena 52 de puncte, 2. PAOK Salonic 51p, 3. Panathinaikos 51p.

În plus, echipa lui Răzvan Lucescu e angrenată în cupele europene. Și-a câștigat grupa de Conference League, cu Eintracht Frankfurt, Aberdeen și HJK Helsinki și a avansat direct în optimi, așteptându-și acum adversara după disputarea partidelor din play-off.

„Guriță“, revenire fericită în Regat

Când a antrenat prima dată în Arabia Saudită, la Al-Ittihad Jeddah, Cosmin Contra (48 de ani) a trăit un sezon de coșmar! Pentru că a „reușit“ să rateze un titlu care, la un moment dat, părea ca și câștigat în sezonul 2021-2022. Din păcate pentru „Guriță“, Al-Ittihad a avut o prăbușire groaznică și a terminat pe 2, la două puncte de campioana Al-Hilal.

Acum, la revenirea în Regat, Contra e la Damak, o formație fără pretenții la locurile fruntașe. Chiar și așa, cu Nicolae Stanciu în echipă, Damak are un sezon peste așteptări, ocupând un călduț loc 6, departe de grijile retrogradării. Poate că și de aceea, fără presiune, echipa a înregistrat două eșecuri succesive în campionat, după cinci victorii la rând.

„Reghe“ continuă să dezamăgească

Dacă e un antrenor român cu o cotă în scădere, atunci acela e Laurențiu Reghecampf (48 de ani). După primul său mandat excelent la Steaua, cum se numea echipa lui Becali în perioada 2012-2014 la care facem referire, „Reghe“ a plecat pe cai mari în zona arabă. La Al-Hilal însă, a fost dat afară după un fiasco. I s-au reproșat rezultatele slabe, dar și transferurile pe care le-a făcut prin intermediul soției sale de atunci, Anamaria Prodan, astfel încât comisioanele „grase“ să ajungă în conturile familiei. Perioada Al-Hilal a însemnat începutul declinului pentru Reghecampf, ca antrenor. De atunci, deși a fost la opt echipe, n-a mai trăit gloria din perioada Steaua 2012-2014.

Acum, în Arabia Saudită, echipa românului, una foarte slabă, ocupă un loc 16 care ar duce în liga secundă, dacă sezonul s-ar încheia mâine. Din fericire pentru Reghecampf - îl are în lot pe Andrei Cordea (fost la FCSB), dar și pe fostul golgheter al Rapidului, Dugandžić -, Al-Taee poate, totuși, spera la rămânerea în Saudi Pro League. Cu 14 etape înainte de final, echipa e la doar un punct de poziția a 15-a, prima care asigură salvarea de la retrogradare. Pentru asta însă, e nevoie ca Al-Taee să și câștige niște meciuri. În acest moment, elevii lui „Reghe“ au o serie de patru înfrângeri și o remiză în campionat. Ultima victorie obținută de Al-Taee datează din 2 decembrie.

Cosmin Olăroiu
Cosmin Olăroiu

Oli, respectat, Rădoi în ascensiune

În Emirate, avem un trident românesc într-un campionat de 14 echipe. Cosmin Olăroiu are cea mai mare vechime la actuala sa formație, preluând Sharjah în noiembrie 2021. Dacă în sezonul trecut, echipa a fost specialista competițiilor KO, câștigând trei cupe pe plan local, acum Oli traversează o stagiune sub nivelul standardelor sale. Chiar și așa, echipa ocupă locul 4 în campionat și tocmai s-a calificat în sferturile Cupei Președintelui. E puțin probabil ca Sharjah să mai aibă șanse reale la titlu, având în vedere că e la 10 puncte de liderul Al-Wasl, când mai sunt 13 etape. În schimb, în campionat, locul 2, care duce în Liga Campionilor Asiei, poate fi adjudecat, distanța față de Al-Ain fiind de doar 2 puncte. Oricum, ar fi de remarcat că șefii lui Sharjah au mers pe mâna lui Oli, respectând munca acestuia, în ciuda perioadei mai grele pe care echipa a avut-o, la finalul anului trecut.

Tot în Emirate e și Mirel Rădoi (42 de ani), un tehnician cu o cotă în creștere în zona arabă. Dovadă și faptul că, după perioada bună pe care a avut-o în prima parte a sezonului, la Al-Bataeh, tot în prima ligă din Emirate, fostul selecționer a prins un contract la Al-Jazira. Vorbim despre una dintre cele mai bogate formații din Orientul Mijlociu. Gruparea din Abu-Dhabi are cu totul alte pretenții comparativ cu Al Bataeh pe care Mirel a lăsat-o pe locul 7. La Al-Jazira, Rădoi are, deocamdată, un singur meci oficial după pauza de iarnă, 1-0 cu Al-Arabi în optimile Cupei Președintelui. În campionat, românul poate ținti o clasare pe podium, în condițiile în care Al-Jazira, aflată acum pe 6, e la doar patru puncte de poziția a 3-a.

În schimb, Daniel Isăilă (51 de ani), al treilea român pe care îl avem în prima ligă din Emirate, are cu totul alte griji. Instalat la Ajman, la începutul lunii octombrie, fostul selecționer al naționalei de tineret trebuie să evite locurile 13 și 14, ultimele două adică, cele care duc în liga secundă. Ceea ce nu e chiar o misiune imposibilă. În acest moment, Ajman e la șase puncte de poziția a 13-a, ocupată de Hatta.

Antrenori jpg

Bölöni și Șumudică sunt cu cuțitul la os

La 70 de ani, László Bölöni a trecut de la extaz la agonie cu Metz. În stagiunea precedentă, fostul selecționer a obținut o promovare spectaculosă, în ultima etapă din eșalonul secund. Din păcate pentru el, după această performanță, șefii lui Metz au vândut tot ce aveau mai bun.

Georges Mikautadze (23 de ani, Georgia), cu 23 de goluri și 8 pase decisive în liga secundă, a fost transferat la Ajax pentru 16 milioane de euro, iar o altă vedetă, Boubacar Traoré (22 de ani, Mali), mijlocaș defensiv, a ajuns la Wolvehampton pentru 11 milioane de euro. Cu un lot „subțiat“, Bölöni se chinuiește acum în Ligue 1. Unde n-a mai bătut pe nimeni de pe 23 noiembrie! Metz are un egal și opt înfrângeri în ultimele nouă runde! Și salvarea de la retrogradare pare tot mai departe, în condițiile în care Metz e la cinci puncte de poziția a 15-a, prima care asigură rămânerea în Ligue 1. Iar Bölöni își poate epuiza creditul, dacă va pierde, diseară (ora 22.00), acasă, cu Lyon. Mai ales că fanii i-au cerut demisia, încă din runda precedentă, după 0-3 cu Montpellier în deplasare.

În Superliga turcă, avem un alt antrenor român, Marius Șumudică (52 de ani), ajuns cu cuțitul la os. Acesta a preluat Gaziantep în septembrie, când echipa era pe ultimul loc după patru etape, cu zero puncte. Într-o primă fază, Șumudică părea că a redresat situația. Acum însă, Gaziantep a reintrat în criză, dovadă și faptul că, în ultimele nouă runde, are o singură victorie, 3-1 cu ultima clasată Istanbulspor. Aflată pe 17, loc retrogradabil, echipa lui Șumudică e angrenată într-o luptă crâncenă pentru salvare. Locul 16, cel care oferă biletele pentru următorul sezon în Superliga turcă, e ocupat de Fatih Karagümrük, tot cu 28 de puncte, la fel ca Gaziantep. Așadar, cu 12 etape înainte de final, totul se joacă!

„Bursucul“ merge bine în Ligă

K-League, prima ligă din Coreea de Sud, urmează să înceapă de la 1 martie. Până atunci, Dan Petrescu (56 de ani) și-a făcut încălzirea în Liga Campionilor Asiei cu Jeonbuk, trecând de Pohang Steelers, tot din Coreea de Sud, în optimi (3-1 la general). În sferturi, urmează un alt duel sută la sută sud-coreean: Jeonbuk – Ulsan, pe 5 și 12 martie.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite