România, abandonată. Încă o dată! Cum a căzut echipa noastră de tenis feminin în derizoriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Data viitoare, când vedeți la televizor o vedetă a tenisului feminin de la noi, vorbind despre cât de mult apreciază dragostea și susținerea românilor, să schimbați canalul! Pentru că, din păcate, omul aflat la microfon bate câmpii și livrează vorbe goale.

Sorana Cîrstea s-a retras din echipa României în 2018. FOTO: Arhiva Adevărul
Sorana Cîrstea s-a retras din echipa României în 2018. FOTO: Arhiva Adevărul

Această situație extrem de tristă e confirmată de fapte. Concret, începând din 2019, când echipa României a pierdut semifinala Fed Cup contra Franței, această competiție, devenită Billie Jean King Cup între timp, a căzut în derizoriu pentru fetele noastre. De aici, și refuzul convocărilor sau anunțarea retragerilor care au curs, în ultimii cinci ani.

De aceea, România se prezintă acum la meciul cu Ucraina din Statele Unite cu un lot înfiorător de slab la dispoziția căpitanului Horia Tecău (39 de ani). Acesta a fost nevoit să apeleze la niște sportive care au mai multe înfrângeri decât victorii în 2024! Ce-i drept, cu excepția Ancăi Todoni (19 ani), care e pe plus în acest an, dar asta pentru că a jucat mai mult la turnee Challenger și ITF. Vorbim despre un fel de eșalon secund al tenisului feminin.

În rest, Ana Bogdan și Jaqueline Cristian traversează o criză de formă. Iar lotul a fost completat cu Mara Gae, o puștoaică de 18 ani, foarte departe de nivelul unei competiții precum Billie Jean King Cup.

Simona Halep a jucat ultima dată pentru România în 2019. FOTO: Arhiva Adevărul
Simona Halep a jucat ultima dată pentru România în 2019. FOTO: Arhiva Adevărul

Halep vrea doar la JO 2024

Horia Tecău a ajuns în situația dificilă de a aduna această echipă, după ce Sorana Cîrstea (29 WTA) a refuzat, încă o dată, revenirea sub tricolor, în timp ce Irina Begu (127 WTA), accidentată până de curând, și-a anunțat și ea retragerea de la echipa României din iunie 2022, motivând că vrea să se concentreze pe cariera ei în circuitul WTA.

De amintit și situația Simonei Halep (1.144 WTA) care, cât timp a fost suspendată pentru dopaj, și-a tot manifestat dorința de a evolua pentru România, însă, cum a scăpat de suspendare, a uitat de această dorință! Cu precizarea că Halep vrea, în continuare, să meargă la Jocurile Olimpice de la Paris (26 iulie – 11 august). Cel puțin, la nivel declarativ, dar fără a fi dispusă să bifeze condițiile prevăzute de regulament. Printre care era și această prezență în lot, la duelul cu Ucraina, din cadrul Billie Jean King Cup. Chiar și așa, oficialii sportului românesc sunt hotărâți să facă tot posibilul, astfel încât „Simo“ să fie în lotul pentru Paris 2024.

Există această şansă pentru Simona de a merge la Jocurile Olimpice cu un wild-card. Şi eu pot să spun că, până nu vom epuiza toate aceste căi de a obţine un wild-card pentru ea, nu vom renunţa. Cel mai important e ca şi Simona să-și dorească din toată inima acest lucru. Ea are timp să ajungă la forma de dinainte. Depinde doar de ea şi de cât de mult îşi doreşte să participe la Paris. Noi o aşteptăm. Mesajul meu e să fie sănătoasă, să aibă încredere şi, în fiecare zi, să mai urce câte o treaptă pentru a-şi îndeplini visul olimpic“, a declarat Mihai Covaliu, șeful Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR).

Elina Svitolina. FOTO: Arhiva Adevărul
Elina Svitolina. FOTO: Arhiva Adevărul

Ucrainencele, mult mai atașate de țară

Când vedem lotul Ucrainei, cu care ne vom măsura forțele la Florida, ne dăm seama că nici la ei n-au venit toate vedetele. Lipsesc, de pildă, Marta Kostyuk (27 WTA), Dayana Yastremska (33 WTA) și Anhelina Kalinina (32 WTA). Cu precizarea că primele două se confruntă cu probleme medicale.

În schimb, prima „rachetă“ a Ucrainei, Elina Svitolina, e în lot. La fel și Lesia Tsurenko, o altă jucătoare de Top 50 mondial care a acceptat acest sacrificiu de a călători peste ocean, când turneele de pe zgură sunt în derulare în Europa, din dorința de a-și reprezenta țara. Spre deosebire de România, Ucraina are la dispoziție și o pereche redutabilă de dublu, cu surorile Lyudmyla și Nadiia Kichenok în prim-plan.

Așadar, când vedem în ce situații se află cele două echipe care se vor înfrunta, în weekend, în SUA, ne dăm seama de ce România merge „ca la tăiere“ la această întâlnire.

Meciurile de vineri încep de la ora 20.00, ora României, și vor fi transmise de Digi Sport 2 și de Prima Sport 3. Apoi, sâmbătă, când e posibil să se joace trei partide – dacă scorul va fi egal, 2-2, vom avea o confruntare de dublu – meciurile vor începe de la ora 19.00, ora României, și vor fi pe Digi Sport 2 și Prima Sport 4.

Învingătoarea meciului Ucraina – România va merge la turneul final Billie Jean King Cup (12-17 noiembrie). Competiția va fi găzduită de „Estadio de la Cartuja“ (Sevilla, Spania) pe hard. Învinsa va merge în play-off pentru a se menține în primul eșalon valoric din această întrecere.

Ucraina – România, un duel dezechilibrat

Jucătoarele convocate de Mikhail Filima

Nume Clasament WTA Bilanț în 2024

Elina Svitolina 18 11 victorii – 6 înfrângeri

Lesia Tsurenko 42 7 victorii – 7 înfrângeri

Yulia Starodubtseva 138 9 victorii – 8 înfrângeri

Lyudmyla Kichenok 18 la dublu 16 victorii – 6 înfrângeri

Nadiia Kichenok 42 la dublu 10 victorii – 11 înfrângeri

Jucătoarele convocate de Horia Tecău

Ana Bogdan 64 6 victorii – 8 înfrângeri

Jaqueline Cristian 75 9 victorii – 11 înfrângeri

Anca Todoni 191 10 victorii – 6 înfrângeri

Mara Gae 1.062 0 victorii – 3 înfrângeri

Ana Bogdan şi Lesia Tsurenko deschid întâlnirea România - Ucraina

Ana Bogdan o va înfrunta pe Lesia Tsurenko în primul meci de simplu al întâlnirii dintre echipele României şi Ucrainei, vineri, la Fernandina Beach (Florida), în calificările Billie Jean King Cup.

Tsurenko (34 ani, 42 WTA) a câştigat ambele partide directe cu Ana Bogdan (31 ani, 64 WTA), cu 6-1, 6-0 în 2011, în primul tur la Istanbul (ITF), şi cu 4-6, 6-3, 7-6 (20/18) în 2023, în turul al treilea la Wimbledon.

În al doilea meci de simplu, Jaqueline Cristian (25 ani, 75 WTA) o va întâlni în premieră pe Elina Svitolina (29 ani, 18 WTA).

Sâmbătă, în al treilea meci de simplu, Ana Bogdan o va înfrunta pe Svitolina, o altă confruntare în premieră, iar ultimul duel de simplu le va opune pe Jaqueline Cristian şi pe Lesia Tsurenko. Singura partidă directă dintre ele a fost câştigată de ucraineancă, în 2021, în sferturi la Linz, cu 5-7, 6-4, 6-1.

Meciul de dublu le va opune pe gemenele Liudmila şi Nadiia Kichenok şi pe tinerele Mara Gae / Anca Todoni.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite