Răni deschise. Pentru prima dată în istorie, după războaiele din anii ’90, Croaţia întâlneşte Serbia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jucătorii croaţi Modrici, Srna, Eduardo, Mandzukici (de la stânga la dreapta) FOTO: REUTERS
Jucătorii croaţi Modrici, Srna, Eduardo, Mandzukici (de la stânga la dreapta) FOTO: REUTERS

Cele două naţionale au mai jucat doar în 1999, însă atunci oaspeţii de astăzi erau parte dintr-o Iugoslavie ciuntită, alături de Muntenegru.

Pe 13 mai 1990, Dinamo Zagreb şi Steaua Roşie Belgrad au prefaţat războiul din Iugoslavia. Scânteia au aprins-o fanii oaspeţilor, care au devastat arena “Maksimir” din Zagreb. Paiele pe foc le-a pus poliţia iugoslavă, controlată de sârbi, dedicată doar ultraşilor gazdelor. În conflict au intrat chiar şi jucătorii. Nume mari: Pancev, Savicevici, Prosinecki sau Boban. Ultimul a devenit un adevărat erou pentru fanii croaţi, după ce i-a aplicat o lovitură de kung-fu unui poliţist care-l altoia cu bastonul pe un suporter al gazdelor! Pentru mulţi, acel derby sângeros a fost semnalul furtunii. În iunie 1991, Croaţia şi-a declarat independenţa faţă de Iugoslavia. Urmarea? Patru ani de război şi între 8.000 şi 16.000 de morţi, în funcţie de sursele citate, sârbe sau croate.

“Vukovar 1991” şi “Maksimir 1999”

O singură dată cele două rivale au mai jucat, până acum, o “dublă”, după război. În urmă cu 13 ani. Atunci, Croaţia a întâlnit Republica Federală Iugoslavă, adică Serbia plus Muntenegru. 0-0 la Belgrad, apoi returul pe “Maksimir”. Episodul a fost rememorat, pentru “Gazzetta dello Sport”, de către Sinişa Mihajlovici (44 de ani). Acum selecţionerul Serbiei. “Era ultimul meci, decisiv pentru calificarea la Euro 2000. Stadionul din Zagreb? Un vulcan, poliţie peste tot. Războiul era încă proaspăt în memoria tuturor. Pe teren eram mulţi foşti coechipieri care jucaserăm pentru Iugoslavia, şi care acum eram de alte părţi ale baricadei”.
Pe cel mai vizibil banner al fanilor croaţi scria mare: „Vukovar 1991”. Numele oraşului din estul Croaţiei, simbolic pentru război, asediat timp de 87 de zile de forţele armate iugoslave, sprijinite de grupări paramilitare sârbeşti. Şi locul unde s-a născut şi a crescut Mihajlovici. Fiul unui tată sârb şi al unei mame croate. “În 1999, am fost huiduit şi înjurat la fiecare atingere de balon. Am nimerit de două ori bara, dar am contribuit la golurile lui Mijatovici şi Stankovici. S-a încheiat 2-2. Noi ne-am calificat la Euro, Croaţia a fost eliminată. Ziarele din Serbia mi-au dat nota 10! A fost cel mai emoţionant meci din cariera mea”. E concluzia lui Mihajlovici, după ce-a îmbrăcat de 63 de ori tricoul Iugoslaviei.

Fără fanii oaspeţilor în tribune

Relaţiile dintre cele două ţări s-au îmbunătăţit în ultimii ani, dar disputele din plan sportiv sunt considerate de mare risc. Mai ales că, atât croaţii, cât şi cei sârbii, au grupări huliganice de prim rang. Motiv pentru care oficialii din cele două ţări au decis să evite problemele. Fanii oaspeţilor au “interzis” atât la meciul de vineri, de pe arena “Maksimir”, cât şi în septembrie, la partida din Serbia. Aşteptările sunt însă mari. Cele 34.000 de bilete puse în vânzare la Zagreb s-au epuizat în câteva ore. Doar jucător sârb să nu fii, vineri seară, pe “Maksimir”!

Croaţia, şase puncte mai mult decât Serbia

Meciul de vineri (ora 19:00, Dolce Sport), din grupa A a preliminariilor pentru CM 2014, este prioritar mai ales pentru sârbi. După patru partide, grupa este condusă de Belgia şi Croaţia, ambele cu 10 puncte. Serbia a strâns, până acum, doar patru puncte!


Oficial al lui Dinamo Zagreb, arestat pentru instigare la ură

Deşi autorităţile fac eforturi pentru ca meciul de astăzi să se desfăşoare într-o atmosferă relativ normală, există totuşi destui bezmetici cu altă agendă. Gen Zdravko Mamic, directorul executiv al lui Dinamo Zagreb, un personaj recunoscut pentru derapajele sale. În urmă cu 10 zile, Mamic a avut un atac dur la adresa lui Zeljko Jovanovic, Ministrul Educaţiei şi al Sporturilor din Croaţia. “E etnic sârb, nu ne poate conduce. Uitaţi-vă la el. Când te priveşte, parcă jeturi de sânge ţâşnesc din ochii lui!”, a răbufnit Mamic, la un post de radio din Zagreb. O declaraţie care n-a picat bine, în contextul apropierii meciului. Oficialul lui Dinamo Zagreb a fost arestat pe 15 martie, sub acuzaţia de instigare la ură şi violenţă. A fost eliberat după 24 de ore, dar îl aşteaptă un proces. Ulterior, Mamic a găsit un mod interesant de a-şi cere scuze sârbilor, susţinând că “are mai mulţi prieteni în Serbia decât toţi miniştrii croaţi la un loc”. Nu şi-a cerut scuze faţă de Jovanovic.

INFO

Dinamo Zagreb ar fi făcut recent o donaţie controversată. 94.000 de dolari, din încasările din bilete, au fost trimişi unor generali croaţi, acuzaţi de crime de război, şi care-şi aşteaptă acum procesele la Haga!

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite