Povestea tragică a primului argint olimpic românesc. Henri Rang a primit de la Adolf Hitler un cadou care i-a adus moartea
0Prima medalie de argint românească la Jocurile Olimpice a fost cucerită de Henri Rang (1902-1946), în proba individuală de călărie, însă triumful neamţului Kurt Hasse s-a datorat unei imense vicieri de rezultat.
În arhiva Comitetului Olimpic şi Sportiv Român s-a păstrat raportul delegatului federal, maiorul Dumitru Tăutu: „Premiul Naţiunilor e cea mai importantă probă de obstacole de la Jocurile Olimpice. Este un parcurs de vânătoare greu, care găseşte cel mai mare interes atât printre cunoscători, cât şi printre necunoscători, deoarece proba se poate urmări foarte uşor… Se poate spune că Premiul Naţiunilor de la Berlin a fost cea mai frumoasă probă olimpică şi că niciodată nu s-au aliniat atâţia cai şi călăreţii cei mai buni pe care i-au avut… Parcursul avea o lungime de 1.050 m, pe care erau presărate 17 obstacole (1,30 m – 1,60 m), din care unele trebuiau trecute de două ori, astfel că fiecare concurent trebuia să execute 20 sărituri din cele mai grele, accesibile numai cailor de înaltă clasă. Aceste sărituri ajungeau până la 1,60 m, iar riviera de 5 m necesita o săritură de cel puţin 6 m. Săritura triplă, care încheia concursul, era cea mai grea”.
Din echipă făcea parte şi Felix Ţopescu
Henri Rang, pe atunci locotenent, făcea parte din echipa României, alături de Felix Ţopescu, tatăl celebrului comentator sportiv. Rang, cu splendidul său cal Delfis, au stârnit o adevarată senzaţie în capitala germană, după cum consemna Tăutu. Românul a încheiat proba la egalitate cu germanul Kurt Hasse, care concura cu iapa Tora. Pentru desemnarea învingătorului avea sa fie nevoie de o probă suplimentară de baraj. Camil Morţun, primul jurnalist român acreditat la Jocurile Olimpice, nota: „O medalie de aur pentru România? Şi, iată, acum e rândul lui Rang. Inimile bat să se spargă. Delfis porneşte frumos, se apropie întins de primul obstacol şi-l sare elegant, fără sforţare. Apoi porneşte încălzit mai departe. Nemţii au înlemnit într-o tăcere grea. Locotenentul Rang călăreşte minunat, ajunge la al treilea obstacol, îl sare!… Fuge întins înainte, trece şi al patrulea obstacol fără nicio dificultate şi se pregăteşte pentru obstacolul cel mai greu. Îl va trece?… Sus… aşa… ah! Cei 120.000 de spectatori, care până acum au tăcut ca peştii, izbucnesc în urale. A greşit şi românul… Dar cine a câştigat? Iar egalitate? Iar baraj? Întrebarea flutură pe toate buzele. Tot speakerul ne dumireşte: «Deoarece lt. Hasse a parcurs distanţa într-un timp mai scurt (59,2 secunde, faţă de 72,8) i se acordă medalia de aur pentru superioritate în viteză. Românul Rang câştigă locul doi şi medalia de argint“.
Foaia de arbitraj a fost măsluită
Gustav Rau, considerat unul dintre cei mai mari specialişti mondiali în echitaţie, prezent la Berlin, în acel moment, descria la rândul său cursa lui Kurt Hasse: „...Tora începe! Cu sărituri foarte lungi, fără efort. Călăreţul, de asemenea, este liniştit. Calul face sărituri foarte puternice. La ultimul obstacol, un oxer (n.r. – tip de obstacol) uriaş, Tora bate puţin prea devreme şi atinge uşor bara a doua a oxerului. O greşeală!“. Pe foaia de arbitraj, redactată la finalul cursei, Hasse apărea imaculat! A doua zi, Henri Rang a primit o invitaţie la cancelaria lui Adolf Hilter, Führerul hotărând să-i ofere un premiu de consolare, o motocicletă cu ataş Zündapp, foarte la modă în epocă. „Aceea a fost echipa de aur a României. Alături de Henri Rang şi de tatăl meu, mai călăreau Vladimir Constantinescu, Petre Kirculescu, Toma Tudoran, Constantin Zahei, Constantin Apostol – nişte oameni de o distincţie şi o eleganţă rară. Adevărate modele de sportivi“, a mărturisit Cristian Ţopescu. Între 1932 şi 1938, Henri Rang şi calul său Delfis au câştigat nu mai puţin de 90 de concursuri naţionale şi internaţionale. În 1937 a primit Premiul Naţional pentru Sport, cea mai înaltă distincţie sportivă a epocii, iar în acelaşi an a câştigat Cupa Challenge, competiţia organizată la Londra, în cinstea încoronării Regelui George al VI-lea. Dedicat carierei militare, Henri Rang nu a avut soţie şi nici copii, iar sfârşitul şi l-a găsit la scurt timp după încheierea războiului, în 1946, chiar de Crăciun, într-un accident de motocicletă. Era chiar Zündapp-ul primit de la Hilter.
Citeşte şi celelalte episoade ale serialului-maraton “Weekend Adevărul”:
1912: Japonezul care a început cursa de maraton în 1912 şi a trecut linia de sosire abia în 1967!
1900: Amatorism la umbra turnului Eiffel