Pe mâna cui am pierdut? Cine sunt vinovaţii pentru eşecul dureros suferit de România cu Ungaria
0România a fost învinsă dramatic de Ungaria, scor 20-19, scăpând printre degete victoria şi posibilitatea de a lupta în continuare pentru medalii. Fanii îl arată cu degetul pe Gheorghe Tadici, antrenorul acuză arbitrajul, fetele nu-şi pot lămuri căderea.
Visul frumos al României s-a ruinat pe podeaua sălii din Debrecen, unde 4.000 de maghiari şi 1.000 de români s-au luptat să-şi susţină favoritele. Şi din păcate, finalul şi deznodământul meciului sunt crâmpeie dintr-un film pe care l-am mai văzut. România a avut victoria în mână, dar a pierdut după o serie de evenimente aparent inexplicabile.
Începutul de meci a fost foarte încâlcit şi tensionat. Ambele naţionale au ratat mai multe atacuri, însă Ungaria a reuşit să înscrie primul gol abia în minutul 5. Jocul s-a desfăşurat sub aceleaşi coordonate pe durata primei reprize, terminată cu un avantaj de două goluri în favoarea maghiarelor, 10-8. În actul secund, tricolorele au ieşit mult mai motivate de la cabine şi au reuşit egalarea în minutul 38, după care au trecut la timonă. România a fost prima dată în avantaj în minutul 40 şi s-a ţinut ulterior la două lungimi distanţă de Ungaria.
De ce a cerut Tadici time-out-uri?
La scorul de 18-16 pentru naţionala noastră, când mai erau nouă minute de joc, antrenorul Gheorghe Tadici a cerut neinspirat un time-out, care, în loc să le motiveze şi mai mult pe jucătoare, le-a scos efectiv din mână. Dovadă în acest sens stă faptul că, după time-out, România a mai marcat un singur gol şi i-a facilitat victoria Ungaria. Gazdele au anulat avantajul nostru în minutul 55 şi apoi au trecut în avantaj cu trei minute înainte de final, 20-19. România a beneficiat şi de o superioritate numerică în ultimele două minute, iar Tadici a cerut încă un time-out în secundele de final, dar totul a fost în zadar, deoarece tricolorele n-au reuşit nici măcar să egaleze.
Selecţionerul este socotit de fani principalul vinovat pentru eşecul României. Gheorghe Tadici are 62 de ani şi o vastă experienţă, dar metodele sale sunt considerate învechite. Cu Tadici la timonă, România a fost vice-campioană mondială în 2005, cea mai mare performanţă a handbalul feminin românesc din ultimii ani (România a fost campioană mondială în 1956,1960 şi 1962 şi vice-campioană mondială în 1973 şi 2005). Lui Tadici i se reproşează nu doar tactica, ci chiar şi alegerea jucătoarelor care intră pe teren.
Arbitrii au greşit împotriva noastră
Dacă suporterii îl pun la zid pe Gheorghe Tadici, acesta aruncă vina asupra arbitrilor. Antrenorul avertizase în privinţa acestui capitol înainte de meci şi, în viziunea lui, de ce i-a fost frică n-a scăpat. “Au fost câteva decizii care mi s-au părut eronate. La Ciuciulete a fost 7 metri, ei au dat 9 metri, la Pîrvuţ a fost o eliminare gratuită. Dacă analizaţi ultimele cinci minute, o să vă daţi seama ce s-a întâmplat! Nu contează ce s-a întâmplat în minutul 15, în minutul 40, dar în ultimele cinci minute fiecare decizie contează", a spus Tadici.
Cea mai bună jucătoare a meciului, portăriţa Paula Ungureanu, nu-şi poate explica ce s-a întâmplat la final. “E frustrant, dar noi am demonstrat şi acum că suntem o echipă! Astfel de momente îţi oferă handbalul. Trebuie să învăţăm că se joacă până în ultima secundă, nu până în minutul 55. Le mulţumesc fetelor, m-au ajutat enorm, dar din păcate am pierdut. Vom încerca să reparăm ce mai e de reparat, să terminăm cât mai sus posibil”, a spus Paula.
Dincolo de posibilele explicaţii, meciul s-a terminat 20-19 pentru Ungaria, un rezultat care compromite în proporţie covârşitoare şansele României la medalii. Echipa îşi poate îndeplini, însă, obiectivul fixat şi anume clasarea în primele opt echipe ale continentului. Astăzi urmează meciul cu Spania (de la ora 17.00, pe TVR 2), iar miercuri cu Polonia (ora 17.00, pe TVR 2).
Dedu: “Am rămas cu un gust amar!”
Evoluţia tricolorelor în meciul cu Ungaria a fost comentată pentru “Adevărul” de preşedintele FR Handbal, Alexandru Dedu. Acesta nu a avut ce să le reproşeze handbalistelor lui Tadici şi a pus eşecul cu maghiarele pe seama hazardului. “Avem un gust amar după acest joc pierdut, care ne-a cam scos din lupta pentru medalii. La fel cum se întâmplă în gimnastică, unde diferenţa între aur şi argint poate fi de un centimetru, la fel e şi în handbal, unde diferenţa între locul 1 şi locul 10 poate fi doar de un gol. Gândiţi-vă dacă am fi câştigat cu Danemarca şi nu am fi pierdut cu Ungaria, unde ne-am fi aflat acum?! Dar asta înseamnă sportul de performanţă! Handbalul oferă şansa românilor să fie trişti! Sunt sporturi la care nu contăm, dar iată că în handbal reuşim să ne batem de la egal la egal cu granzii lumii şi uneori suntem mai buni decât ei”, a precizat Alexandru Dedu.
Şeful federaţiei nu a dorit să comenteze formula tehnico-tactică adoptată de selecţionerul Tadici şi a sunat adunarea pentru ultimele două jocuri din grupă. “Nu pot să comentez nimic despre partea tehnică, aici nu intervin. Dar vă asigur că acest Campionat European va fi foarte bine analizat de specialiştii din handbal, care vor trage nişte concluzii. Acum ne vom concentra doar pe ultimele două meciuri din grupă, care sunt foarte dificile. Obiectivul încă poate fi îndeplinit. Însă, indiferent de rezultatul acestor jocuri, îmi doresc să văd de la fetele noastre determinare şi dorinţă de victorie”, a adăugat Dedu.
Fanii maghiari s-au întors cu spatele la imnul nostru naţional şi au arătat semne obscene către români
România - Ungaria 19-20 (8-10)
România: Neagu 8 goluri, Brădeanu 3, Perianu 2, Băbeanu 2, Chintoan 1, Chiper 1, Ciuciulete 1, Pîrvuţ 1. Portăriţa Paula Ungureanu a avut 18 intervenţii bune şi a fost aleasă omul meciului.
Aurelia Brădeanu, căpitan România: E foarte urât din partea publicului să întoarcă spatele şi să arate semne obscene la imnul naţional al unei ţări, indiferent care este ea. Pentru noi e foarte greu să trecem peste acest eşec. Şansele noaste s-au epuizat!
Norvegia, aproape calificată în semifinale
În celelalte două jocuri din grupa 1 principală, Norvegia a învins Spania şi e ca şi calificată în semifinale. Spania, Ungaria şi Danemarca se vor lupta pentru locul doi care asigură prezenţa în “careul de aşi”. În acest moment, tricolorele mai au doar şanse pur teoretice pentru a prinde semifinalele, dar pentru asta e nevoie de două victorii concludente în jocurile cu Spania şi Polonia, plus de jocul rezultatelor în celelalte partide.
Rezultatele meciurilor din Grupa Principală I:
Danemarca - Polonia 28-19
Norvegia - Spania 29-26
Ungaria - România 20-19
Clasament Grupa Principală I:
1. Norvegia 6 puncte
2. Spania 4 puncte
3. Ungaria 4 puncte
4. Danemarca 3 puncte
5. România 1 punct
6. Polonia 0 puncte