Panică în Liga I: primul efect al neplăţii drepturilor TV va afecta o treime din cluburi. Cât are de primit fiecare echipă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Niculae (stânga) şi colegii săi s-au antrenat, joi, pe un frig insuportabil în Capitală. FOTO: Mediafax
Marius Niculae (stânga) şi colegii săi s-au antrenat, joi, pe un frig insuportabil în Capitală. FOTO: Mediafax

Liga I se află în faţa unui moment de răscruce. În perioada 15 ianuarie – 1 februarie, Intel Sky Broadcast (ISB), off-shore-ul din Malta care a achiziţionat drepturile TV, ar trebui să plătească a doua tranşă din suma de 34,1 milioane de euro, cât a costat un sezon din campionatul intern.

Chiar dacă termenul-limită se apropie cu paşi rapizi, Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) păstrează o tăcere deranjantă în privinţa banilor. 

Asta în condiţiile în care din ce în ce mai multe surse din piaţa media susţin că ISB ori nu va plăti banii, ori va plăti doar jumătate din a doua tranşă! Motivul acestei incertitudini ţine de faptul că ISB a înregistrat până acum pierderi de zece milioane de euro în afacerea achiziţionării drepturilor TV, după ce lumea nu s-a înghesuit să plătească pentru a vedea Liga I  la televizor.

„Lumea e disperată“

Mai mulţi conducători de cluburi au avertizat că, în cazul în care LPF nu va primi suma promisă din partea ISB, atunci returul riscă să nu se joace. Până atunci însă, există un alt pericol iminent: pregătirea mai multor grupări din primul eşalon poate fi dată peste cap.

Concret, CFR Cluj, Petrolul, FC Braşov, CSMS Iaşi şi Oţelul şi-au stabilit stagiile externe, însă nu le-au şi achitat, aşteptând partea lor din  drepturile TV. Dacă LPF nu le va vira sumele cuvenite, atunci aceste formaţii se vor pregăti acasă.

Contactat de „Adevărul“, Vlad Răpişcă, administratorul special al Oţelului, a confirmat această situaţie critică. „Lumea e disperată. Din banii din drepturile TV, trebuie să achităm salariile şi cantonamentele. Urmează să luăm legătura cu cei de la LPF. Noi aşteptăm toţi banii din drepturile TV, nu doar jumătate, aşa cum s-a vehiculat că urmează să primim“, a afirmat Răpişcă. 

Steaua şi Dinamo, gata cu vacanţa

Până să se lămurească situaţia cantonamentelor, echipele din primul eşalon ies, treptat, din vacanţă. Oltenii de la CS U Craiova au fost cei mai grăbiţi, reunindu-se la 5 ianuarie. Joi, steliştii au efectuat vizita medicală, iar dinamoviştii s-au prezentat la primul antrenament din 2015 sub comanda lui Mihai Teja.

Drepturi

Cantonament pentru şomeri

Dacă o treime dintre echipele din primul eşalon nu ştiu ce se va întâmpla cu cantonamentele lor externe, în schimb, jucătorii liberi de contract au asigurat un stagiu în ţară. Potrivit site-ului Federaţiei Române de Fotbal, frf.ro, până la 23 ianuarie, fotbaliştii de peste 16 ani, care n-au echipă, se pot înscrie pentru selecţiile ce vor avea loc în perioada 26-28 ianuarie. Lotul de 24 de jucători ce va fi stabilit în urma selecţiei va intra în cantonament la Centrul de Fotbal Buftea, în perioada 1-11 februarie, urmând ca între 12 şi 28 februarie să dispute mai multe jocuri de pregătire.

Cantonament
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite