O poveste de succes: Filosoful „Corneluş Dinu“ a făcut din Astra vicecampioana turului!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valentin Sinescu
Valentin Sinescu

Patronul Ioan Niculae a „rulat“ o grămadă de antrenori cu nume, însă a ajuns în lupta pentru titlu tocmai când a mers pe mâna unui anonim: Valentin Sinescu. „Adevărul“ prezintă acest tehnician, care mai e şi traducător, dar şi inginer. În plus, are o calitate rară pentru lumea fotbalului: ştie să vorbească fluent şi corect.

Astra a zdrobit Pandurii cu 4-1 şi a devenit vicecampioana turului. Echipa-surpriză a Ligii I are pe bancă şi un antrenor-supriză. 

Probabil că mulţi microbişti nici nu ştiu, deocamdată, numele lui Valentin Sinescu (49 de ani), însă acesta are o poveste fascinantă.

A revenit la Astra ca secretar!

Sinescu a jucat fotbal la Astra în ligile inferioare, în paralel fiind inginer în Rafinăria din Ploieşti. Pentru că vorbea bine engleza, franceza şi italiana era folosit şi ca traducător atunci când veneau delegaţiile străine.

În 1997, Gabi Stan l-a luat ca secund la echipa care atunci juca în liga a doua, apreciind că e un tip cult şi deschis la minte, extrem de interesat de fotbal. A rămas secund la Astra sub mai mulţi antrenori, până în 2001, când a plecat ca ajutor al lui Costică Ştefănescu în Qatar, însă experienţa în Orient s-a terminat prost, iar la revenirea acasă uşile i s-au închis.

Aşa a ajuns Sinescu să pregătească echipe din liga a treia, precum Conpet Ploieşti, Tricolorul Breaza, Carpaţi Sinaia, Petrolistul Boldeşti sau Petrolul Teleajen. S-a dus chiar şi la futsal, ca tehnician la Gomonth Ploieşti, până când a prins din nou un loc la Astra, mai întâi, ca secretar al clubului şi apoi, din nou ca secund. 

I se spune „Corneluş Dinu“

Sinescu e poreclit „Corneluş Dinu“, deoarece, la fel ca fosta mare glorie dinamovistă, are un discurs sofisticat, aproape şocant pentru nivelul Ligii I, acolo unde majoritatea jucătorilor şi antrenorilor au un „limbaj de lemn“.

Duminică seară, într-o apariţie rară la microfonul Digi Sport, Sinescu i-a uimit pe invitaţii emisiunii „Fanatik Show“ prin modul în care a vorbit.

„Am sesizat că Astra – Pandurii a fost derby-ul etapei. Am răsfoit în dimineaţa jocului „Gazeta Sporturilor“ şi am văzut spaţiul „generos“ acordat acestui meci. Probabil, mâine, undeva, într-o coloană de subsidiar va fi înserat rezultatul acestei partide. Până la urmă, cred că totul e o convenţie. Cred că până şi cuvintele sunt jetoanele unui joc social pe care îl jucăm împreună aici. Uneori, suntem nevoiţi să ne conformăm unor canoane“, şi-a început Sinescu discursul.

Întrebat cum a reuşit Astra să ajungă pe locul 2 la finalul turului, tehnicianul de 49 de ani a explicat: „La nivelul întregului tur, am avut şansa unei stabilităţi financiare, am avut şansa unui lot incredibil, am avut şansa de a lucra cu doi tehnicieni, care şi-au lăsat amprenta, domnii Stelea şi Mulţescu. Cred că din conjugarea fericită a enumerărilor de mai sus a rezultat această performanţă“.

„Mă simt ca şi cum le-aş fi amputat un organ“

Finalul intervenţiei lui Sinescu a fost de mare spectacol. 

„Am iarăşi un sentiment de culpabilitate. Trebuie să temperez iar bucuria jucătorilor. Le-am cerut să pună bucuria succesului sub cheie. Mă simt ca şi cum le-aş fi amputat un organ. Ne putem bucura doar câteva ore de victoria cu Pandurii, după care intrăm în cantonament, fiindcă joi se joacă, iarăşi, un meci catalogat drept foarte important, în cupă. Asta este, din păcate, unul dintre aspectele mai puţin plăcute ale performanţei pe care nu ştiu câţi îl percep. Mă refer la faptul că îţi reprim bucuria, această trăire care ar trebui să fie plenară şi să definească un sportiv care se sacrifică pentru a obţine un succes“, a încheiat antrenorul Astrei.

Eu nu permit cuvintelor să-mi bântuie infecţios prin conştiinţă. Sunt cuvinte care se transformă în pietre de moară, în ghiulele pentru jucători. N-am dreptul să mă joc cu destinele lor. Încercăm să ne convingem pe noi înşine că am trecut la alt nivel. Valentin Sinescu antrenor Astra
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite