Nataţie: Potec, o singură bucurie după Mondiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camelia Potec nu s-a calificat în niciuna dintre cele trei finale ale probelor la care a participat la CM de Nataţie de la Shanghai. Singura bucurie pentru înotătoarea din România a fost realizarea baremului pentru Jocurile Olimpice în proba de 800 metri liber.

După un an agitat în care a început târziu pregătirea şi după o vacanţă forţată în perioada în care nu ştia cu ce antrenor se va pregăti, Camelia Potec a încercat să recupereze cât mai mult înainte de Campionatele Mondiale. Speranţe au fost, după un loc trei în proba de 800 de metri la Open-ul parizian, cu un timp însă departe de baremul necesar pentru accederea la Jocurile Olimpice. Până la urmă însă, participarea la Campionatele Mondiale, acolo unde în 2009 cucerea medalia de bronz la 1500 de metri, s-a încheiat cu trei finale ratate.

Potec şi-a luat adio fără fast de la proba de 1500 de metri, pe care a parcurs-o pentru ultima oară. Doar locul 17 în calificări pe distanţa pe care însă nu se va concura la Jocurile Olimpice, fiind scoasă din calendar. În debutul campionatelor ratase de asemenea şi prezenţa în finală la 400 de metri, acolo unde, cu un timp de 4 minute, 10 secunde, 36 de sutimi, a reuşit însă să intre în baremul invitaţional pentru Londra.

E la 10 secunde de o medalie
Singura bucurie pentru Potec la Campionatele Mondiale de la Shanghai a fost îndeplinirea baremului pentru Jocurile Olimpice la 800 de metri liber. Deşi a încheiat calificările care au avut loc vineri dimineaţă doar pe locul 14, timpul Cameliei, 8 minute, 32 de secunde, 35 de sutimi i-a asigurat biletul pentru Londra 2012. Totuşi sportiva din România mai are de recuperat în anul rămas până la debutul Jocurilor aproximativ 10 secunde pentru a intra în lupta pentru medalii. Potec are în palmares două medalii la Campionatele Europene pe această distanţă, în 2004 şi 2008, ambele de bronz.

Cum se califică înotătorii la JO?
Înotătorii se pot califica direct la Jocurile Olimpice dacă îndeplinesc „baremul A" sau din postura de invitaţi speciali, dacă reuşesc „baremul B". Însă cum Comitetul Olimpic Român nu a inclus niciodată în delegaţie sportivi cu baremul B, tricolorii nu se pot baza prea mult pe acest rezultat. Oricum singurul român cu şanse reale de a prinde Olimpiada, alături de Potec, este Dragoş Agache, care a fost la mai puţin de o secundă de „baremul A" în proba de 100 de metri bras. Sportivii îşi pot face baremul în orice eveniment desfăşurat sub egida FINA, până la data de 3 iulie 2012.

2 medalii a cucerit în carieră Camelia Potec la CM, ambele de bronz (în 2001 la 200m liber şi în 2009 la 1500 metri liber)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite