Nadia Comăneci, sărbătorită la Iaşi: Colierul virtual NFT i-a fost dăruit la 45 de ani de la primul „10 Perfect“. Mesajul „Zeiţei de la Montreal“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nadia

Patru creativi români, designerul Irina Schrotter, arhitectul Vlad Ţenu, artistul vizual Andrei Cozlac şi IT-istul Andrei Dănilă, au prezentat joi, în Sala Voievozilor a Palatului Culturii din Iaşi, un colier virtual unicat.

Creaţia lor, un dar pentru marea gimnastă Nadia Comăneci, reprezintă primul colier NFT  omagiu adus unui mare sportiv al lumii. O premieră mondială. Colierul virtual a fost prezentat în cadrul Romanian Creative Week, cel mai important eveniment dedicat industriilor creative româneşti, organizat la Iaşi în perioada 2-6 iunie 2021. Coloana sonoră a NFT-ului este semnată de compozitorul Călin Ţopa. 

Colierul virtual este realizat din zece piese, simbolizând acel „10 Perfect” obţinut de Nadia la Montreal în 1976. Fiecare piesă a colierului reprezintă, în formă tridimensională, câte o mişcare din exerciţiile la bârnă, la sol, la paralele şi la sărituri cu care Nadia Comăneci a impresionat, în urmă cu 45 de ani, juriul de la Jocurile Olimpice de Vară. 

Colier

Cele zece mişcări, unele botezate chiar „Comăneci”, au fost alese de Nadia împreună cu cei patru creatori - Irina Schrotter, Vlad Ţenu, Andrei Cozlac şi Andrei Dănilă, din exerciţiile cu care marea gimnastă a obţinut şapte note de zece. 

Colier

Bijuteria virtuală, imposibil de copiat, căci originalitatea este garantată de noua certificare NFT, i-a fost dăruită Nadiei Comăneci, joi, 3 în semn de preţuire pentru remarcabila performanţă din urmă cu aproape o jumătate de veac. 

Ineditul cadou oferit Nadiei Comăneci este, totodată, un dar şi pentru fanii „Zeiţei de la Montreal”. Cei patru creativi români au realizat şase replici ale colierului-omagiu, care, alături de bijuteria dăruită sportivei-emblemă pentru gimnastica mondială, simbolizează acel şir de şapte „Perfect Ten”. 

Colierul va putea fi colecţionat, pe bucăţi sau în întregime, de fanii Nadiei. Acesta va fi listat pe marketplace-ul OpenSea.io, începând din 18 iulie 2021, aniversarea zilei în care Nadia a obţinut prima notă de zece din istoria gimnasticii mondiale. 

Colier

Prezentă la ineditul eveniment de la Iaşi, prin intemediul unui mesaj video, Nadia Comăneci le-a transmis creatorilor colierului NFT şi fanilor săi câteva cuvinte emoţionante: 

„Salutări de departe, din Oklahoma. Cu regretul că nu mă aflu la Iaşi, alături de cei patru creativi ai Romanian Creative Week, Irina, Vlad şi cei doi Andrei, mă bucur să văd că performanţele mele de acum 45 de ani inspiră generaţia tânără în continuare. Mi-a plăcut ideea unui nou pionerat, de această dată la răscrucea dintre performanţa sportivă şi tehnologie. Pe 18 iulie, se împlinesc 45 de ani de la prima notă istorică de 10, obţinută la paralele, iar colierul virtual, The Perfect 1.0, cu povestea din jurul lui, este o dovadă că excelenţa este posibilă. Aştept cu drag ca aceste NFT să fie lansate, pe platforma OpenSea, şi să sărbătorim împreună o nouă poveste de succes. Vă îmbrăţişez!”

VEZI MESAJUL VIDEO TRANSMIS DE NADIA COMĂNECI

Nadia. Zecele perfect.

Povestea primului colier NFT omagiu pentru un mare sportiv al lumii

14 ani. 1,50 m înălţime. Numărul 73 scris pe o bucată de pânză. Nota 10. 

Dar să spunem povestea altfel. 

O copilă de 14 ani din Oneşti, de 1,50 m înălţime, purtând numărul 73 pe echipament, alături de tricolorul României, a dat tehnica peste cap, a revoluţionat gimnastica şi a ridicat în picioare o lume. Pentru totdeauna. 

Sunt exact 45 de ani de când Nadia Comăneci a luat primul 10 absolut din istoria gimnasticii, reuşind să dezorienteze până şi tabela tehnică cu note, care nu ştia să scrie 10. Aşa că a scris 1.0, punctajul rămas în istorie drept „The Perfect Ten”. 

Se întâmpla în iulie 1976, la Olimpiada de la Montreal. Atunci, Nadia noastră a reuşit, de şapte ori, ce nu mai reuşise nimeni nici măcar o dată: a luat şapte „Perfect Ten”. A fost de şapte ori perfectă în aceeaşi competiţie mondială. 

Asta a fost povestea reală.  

Lumea s-a schimbat de atunci şi poate că pare, uneori, a nu mai avea prea multe în comun cu darul pe care copila din mica localitate Oneşti, din România, ni l-a făcut acum aproape jumătate de veac. Un dar unic despre talent dus până la geniu, despre voinţă, despre originalitate, despre creaţie şi despre multă, foarte multă muncă. Şi, totuşi, ceva a rămas în noi din darul primit de la Nadia. 

Iar de aici începe povestea noastră, după 45 de ani. 

Un colier. Patru idealişti. O tehnică dată din nou peste cap. Originalitate. Creaţie. Muncă. O lume altfel. 

Dar să aranjăm cuvintele la locul lor şi în povestea noastră. Patru creativi români, designerul Irina Schrotter, arhitectul Vlad Ţenu, artistul vizual Andrei Cozlac şi IT-istul Andrei Dănilă, au construit puntea între „Zeiţa de la Montreal” şi lumea noastră nouă: primul colier NFT omagiu pentru un mare sportiv al lumii. 

Un colier virtual, realizat din zece piese, simbolizând acel „10 perfect” luat de Nadia la Montreal. Fiecare piesă a colierului ia forma tridimensională a unei mişcări din exerciţiile la bârnă, la sol, la paralele, la sărituri, cu care Nadia Comăneci ne-a cucerit, definitiv, pe toţi. Cele zece mişcări, unele botezate chiar „Comăneci”, au fost alese de Nadia împreună cu cei patru creativi români, din exerciţiile gimnastei pregătite pentru Jocurile Olimpice de Vară din 1976. 

Bijuteria virtuală, imposibil de copiat, originalitatea fiindu-i garantată de noua certificare NFT, este dăruită Nadiei Comăneci, în semn de preţuire, de către cei patru creativi români. 

Şi pentru că Nadia nu s-a oprit atunci, la Montreal, la o singură notă de 10, ci a „intimidat” tabela cu şapte de „1.0”, Irina Schrotter, Vlad Ţenu, Andrei Cozlac şi Andrei Dănilă nu s-au oprit nici ei. Au realizat şase replici ale colierului-omagiu, care, alături de bijuteria dăruită Nadiei, ating acel şir de şapte „Perfect Ten”. Coloana sonoră a NFT-ului este semnată de compozitorul Călin Ţopa. 

Colierul va putea fi colecţionat, pe bucăţi sau în întregime, de fanii Nadiei, acesta fiind listat pe marketplace-ul OpenSea.io, începând din 18 iulie 2021, aniversarea zilei în care Nadia a luat primul „Zece perfect”. De cei pentru care lumea înseamnă şi „copila din Oneşti”. Înseamnă şi geniul ei, şi originalitatea ei, şi emoţia imposibil de reprodus altfel decât amintindu-ne de ea, şi talentul ei, şi ambiţia ei. De cei pentru care lumea înseamnă, deopotrivă, şi creativitate, şi vise, şi viitor. Şi mai ales dorinţa de a fi unic. 

14 ani. 1,50 metri înălţime. Numărul 73 scris pe o bucată de pânză. De şapte ori nota 10. Un colier. Primul colier NFT omagiu pentru un sportiv. Nadia Comăneci. 

Să scriem, mai departe, povestea împreună.  

Despre cei patru creativi români: 

Irina Schrotter

Brandul Irina Schrotter a fost lansat acum mai bine de 30 de ani, la Iaşi, România. Rochiile de seară elegante şi ţinutele de business au avut un succes instantaneu în rândul femeilor. Astăzi, brandul este vândut pe 4 continente, în 17 ţări. Pe lângă propria afacere, Irina s-a concentrat întotdeauna pe promovarea şi susţinerea tinerilor creativi şi a artiştilor. În 1999, Irina Schrotter a organizat la Iaşi prima ediţie a Romanian Fashion Week, ceea ce a devenit, în anii următori, cel mai important eveniment dedicat modei româneşti. Festivalul a avut, în anii următori, 12 ediţii de succes. După o pauză de mai bine de un deceniu, Romanian Fashion Week a făcut, în 2021, un pas mare spre creativitate, devenind Romanian Creative Week, cel mai important eveniment dedicat industriilor creative româneşti. 

Vlad Ţenu

Vlad Ţenu este un arhitect român stabilit la Londra. A studiat arhitectura la Iaşi, Lisabona şi Londra la Bartlett, unde a obţinut o diplomă de Master în Arhitectura Adaptivă & Computaţie si un Certificat de Cercetare Avansată în Arhitectură. În prezent, lucrează la Allford Hall Monaghan Morris şi este asistent universitar la Bartlett. Printre lucrările sale se afla Minimal Complexity, piesa câştigătoare a concursului Repeat organizat de TEX-FAB în 2010 şi a unui premiu al Institutului Arhitectilor Americani (AIA) în Houston în 2012. Lucrarea a fost expusă la Festivalul de Arhitectură din Londra (2012) şi evenimentul Sleep Hotel (2013). Lucrările sale din domeniul designului vestimentar au culminat, prin colaborarea cu designerul Lana Dumitru, cu o rochie realizată din 25.000 de cristale Swarovski. Creaţia, lansată în Hong Kong în 2018, a câştigat premiul BIG SEE Wearable Art (Ljubljana, 2018) şi a fost purtată pe scena de către faimoasa cântăreaţă Björk.

Andrei Dănilă

Conectat cu lumea digitală încă din anul 2000, momentul în care dezvoltarea Internetului a explodat, IT-istul Andrei Dănilă, din Iaşi, este mereu dornic să înveţe şi să fie acolo unde competenţa, profesionalismul şi munca sunt condiţia obligatorie pentru reuşită. Căci, oricât de multă muncă ar avea de făcut, Andrei crede că nimic nu se compară cu satisfacţia de a lucra alături de alţi inovatori. Streamingul live, biometria şi acum NFT-urile reprezintă calea inovaţiei tehnologice şi, de asemenea, calea afacerilor sale, spune Andrei Dănilă. Antreprenor internaţional în IT şi domeniile conexe IT-ului, Andrei este mereu în căutarea următoarei provocări. 

Andrei Cozlac

Andrei Cozlac este artist video, lector univ. dr. la „Universitatea George Enescu” din Iaşi, Facultatea de Arte Vizuale, profesor colaborator la Facultatea de Arte în Limba Română, din Târgul Mureş. Şi-a început activitatea de VJ în anul 2005, având totodată colaborări cu festivaluri mari de muzică din România şi de peste hotare. Andrei a semnat video designul unor piese de teatru în regia unor regizori celebri, precum Silviu Purcărete, Radu Afrim, Alexandru Dabija, Charles Muller, Theodor-Cristian Popescu. În anul 2017 a primit premiul video mapping în teatru, în cadrul Festivalului Naţional de Comedie, iar în 2020 a primit premiul special U.N.I.T.E.R pentru video mapping în teatru. 

Despre Romanian Creative Week

Romanian Creative Week, cel mai important eveniment dedicat industriei creative româneşti şi primul mare eveniment cu public din România în 2021, de după relaxarea măsurilor impuse de pandemie, este organizat de Federaţia Patronatelor din Industriile Creative – singura federaţie patronală reprezentativă la nivel naţional ce activează în sectorul Industriilor Creative din România. Înfiinţată la Iaşi, în 2011, FEIPC a organizat până în prezent peste 50 de acţiuni de promovare naţională şi internaţională a industriilor creative româneşti. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite