Italienii i-au pus poreclă lui Dan Șucu. Cum a fost numit românul în presă și pe rețelele sociale
0Dan Șucu este un subiect intens discutat în Italia, de când a devenit patron la Genoa, pe 18 decembrie. În presa din Peninsulă au apărut o mulțime de articole despre omul de afaceri, unele inedite.
Cei de la MowMag i-au găsit și o poreclă, numindu-l „Gerry Scotti de România“. Asta după ce asemănarea dintre Dan Șucu și omul de televiziune și fostul deputat Gerry Scotti, foarte cunoscut în Italia, a făcut vâlvă pe rețelele sociale. ”Dan Șucu, „Gerry Scotti al României”, și un fond texan au luat Genova și Hellas Verona, marcând un nou capitol pentru fotbalul italian, din ce în ce mai mult în mâna proprietarilor străini.
Ultimii veniți, în ordine cronologică, sunt un producător de mobilă român și un fond texan. Dan Șucu, 61 de ani, antreprenor din București, fondator al brandului de mobilă Mobexpert, precum și proprietar al echipei de fotbal Rapid București și cu interese în lumea editorială, a achiziționat majoritatea acțiunilor (77%) ale Genoa Cricket și Football Club, cel mai vechi club de fotbal italian (fondat în 1893). Deocamdată, el a înnebunit rețelele de socializare pentru asemănarea lui cu Gerry Scotti”, au notat jurnaliștii italieni.
„Asistăm la un nou capitol în fotbalul italian, cu o prezență tot mai mare a străinilor. Dar unde au dispărut oameni precum Moratti, Berlusconi sau Angelo Massimino?“, au completat italienii, după ce un alt club din Serie A, Hellas Verona, a fost achiziționat de un fond de investiții american din Texas.
Dacă în trecut formațiile mari din Serie A erau deținute de miliardari italieni, acum lucrurile s-au schimbat total. Interul lui Moratti a ajuns pe mâna chinezilor, care l-au vândut apoi unei companii americane care a cumpărat 99,6% din acțiuni anul acesta. AC Milan a fost preluată pentru 1,3 miliarde de euro de alți americani, care dețin peste 99% din club. La fel și AS Roma, unde patroni sunt tot niște yankei (au 95% din acțiunile clubului).
”Invadatorii” au cucerit cluburile italiene
Doar Juventus (familia Agnelli), Napoli (deţinută de compania Filmauro) și Lazio (Claudio Lotito mai deţine 66% din acţiuni) au capital predominant italian.
"Invadatorii au cucerit Inter, Milan, Roma, Atalanta, Bologna, Fiorentina, Como, Parma, Venezia, Genoa sau Verona", este verdictul publicației italiene, care admite totuși că investițiile străine pot salva cluburile din punct de vedere financiar: "Lăsăm sarcina de a evalua investițiile pe seama analiștilor financiari. Desigur, problema sustenabilității economice a cluburilor este la fel de mare, dacă nu mai mare, cu cea a rezultatelor sportive. Dar suporterii sunt interesați, mai ales, dacă echipa câștigă, joacă bine, luptă pentru scudetto sau cucerește Europa”.