INTERVIU EXCLUSIV Gică Popescu: „Cel mai mult mă deranjează când se spune că sunt omul fraţilor Becali“
0Fostul mare internaţional, care a jucat de 115 ori pentru naţionala României, mărturiseşte care e sâcâit de această titulatură şi susţine că nici măcar părinţii săi nu-l pot influenţa în vreun fel.
Gică Popescu este singurul om care şi-a anunţat candidatura la şefia Federaţiei Române de Fotbal până în acest moment. Bazându-se pe sprijinul lui Mircea Sandu şi avându-i alături pe Hagi, Ilie Dumitrescu, Stelea, Balint şi, posibil, Anghel Iordănescu, „Baciul” are în mână toate „cărţile” pentru a câştiga alegerile din 2014.
Sunteţi singurul candidat la preşedinţia FRF în acest moment. Cum vă simţiţi în această postură, nu v-aţi fi dorit o concurenţă?
Nu simt încă presiunea viitoarelor alegeri, pentru că mai este aproape un an şi sunt pregătit să intru într-o confruntare cu oricine. Am făcut publică intenţia de a candida, pentru că mi se punea tot timpul această întrebare. Am venit, m-am prezentat cu o parte din echipă şi urmează ca în perioada următoare să vă punem cap la cap toate ideile. Avem o toamnă încărcată pentru că noi dorim să ne întâlnim cu reprezentaţii celor mai importante federaţii din Europa, urmând ca în puţinul timp care va rămâne după aceea să definitivăm proiectul şi să ne pregătim de alegeri.
În 2005 aţi „luptat” împotriva lui Mircea Sandu, dar impresia a fost că nu vă puteţi opune maşinii de vot controlate de preşedintele FRF. Aşa a fost?
De la început am ştiut că va fi foarte greu, deoarce candidam împotriva preşedintelui în funcţie, care avea foarte mulţi ani în spate. De partea cealaltă, eram eu, iar lumea nu ştia cum voi fi eu ca preşedinte şi probabil s-au ferit de acest necunoscut. Am învăţat foarte mult în aceşti ani. De exemplu, spre deosebire de acel moment, când am spus că îmi voi prezenta echipa după ce voi fi ales, acum am prezentat înaintea alegerilor oamenii alături de care candidez.
La momentul respectiv, eraţi privit ca un opozant al sistemului. Acum sunteţi într-o alianţă cu Mircea Sandu?
Situaţia este cu totul diferită. Mircea Sandu era un contracandidat, acum a ieşit din această competiţie, dânsul spunând public că mă susţine. Nu poate fi vorba de o înţelegere, pentru că Mircea Sandu a decis să se dea la o parte, să se ocupe de UEFA. Pe de altă parte, eu am spus că îl voi susţine în continuare pe Mircea Sandu la UEFA, pentru că este într-o poziţie importantă, la Comitetul Executiv şi în Comisia de Finanţe, şi cred că oricine ar fi în locul lui Mircea Sandu ar trebui susţinut de către FRF.
Spuneţi-ne priorităţile dvs din momentul în care veţi ajunge preşedinte la FRF.
Sunt multe şi mi-e greu să le poziţionez. Întodeauna, v-am spus şi-n 2005, am pus o mare bază pe sectorul de copii şi juniori. Nu putem să avem performanţă la vârf atât timp cât ignorăm sectorul juvenil. Generaţia de Aur a crescut împreună de la juniori, pentru că dacă nu ai performanţă de la acest nivel, este imposibil să faci performanţă la vârf. În momentul în care, mic fiind, ai obiective minore, „să ne calificăm la un European”, nu ajungi nicăieri. Trebuie să ne propunem să ne calificăm şi, odată ajunşi acolo, să ţintim să jucăm semifinale, finale de Campionate Europene, pentru că materie primă avem. Noi, ne calificăm la un Campionat European de juniori şi spunem „Oau, ce performanţă mare am făcut”.
Revigorarea acestui sector necesită bani...
Nu neapărat. Dorim să facem ce a făcut Spania, cu centrele regionale, cu antrenori regionali. Se formează un fel de echipă naţională locală, iar tu trebuie să gestionezi tot copiii din zona respectivă şi să-i facă să muncească în acelaşi spirit şi după acelaşi concept. De la aceste echipe zonale să-ţi iei seva pentru echipa naţională. Dacă ai această selecţie bine făcută, şansele sunt mult mai mari, pentru că la copii şi juniori 70 la sută e selecţia şi doar 30 la sută este pregătire.
Pentru centrele astea nu e nevoie de bani?
Nu aşa mulţi. Putem merge pe două planuri pentru a forma aceste baze de pregătire. Eu sunt încrezător că putem accesa de la anul fonduri europene, ori mergem pe o cooperare cu autorităţile locale. Noi avem un proiect în acest sens, care o să fie destul de interesant, o să vedeţi.
De la copii şi juniori facem un pic legătura cu echipa dvs. Ce rol va avea Gică Hagi, va fi managerul echipelor naţionale de la tineret în jos?
Da, Gică intenţionează să se ocupe de tot ce înseamnă fotbal după echipa naţională „mare”.
Şi va rămâne şi la Academie în acelaşi timp?
Aici este o problemă pe care trebuie să o rezolvăm pentru că Gică nu va fi angajat la FRF cât timp este şi la Academie. Este un conflict de interese.
Ilie Dumitrescu, ce rol va avea?
La departamentul internaţional.
Cum aţi ajuns la Ilie Dumitrescu şi la celelalte nume?
Întodeauna am spus că mi-aş dori la un moment dat să conduc un proiect din care să facă parte colegii mei din Generaţia de Aur. Cred că această generaţie merită încrederea oamenilor, să vină şi să încerce să schimbe lucrurile în bine. Am făcut performanţă pe teren, apoi am avut traiectorii diferite şi cred că suntem capabili, avem experienţa necesară, avem motivaţie şi avem un lucru extrem de important în comun, iubim tricolorul.
Anghel Iordănescu a fost anunţat de Dumitru Dragomir şi de Adrian Porumboiu ca un posibil contracandidat. Apoi, dvs aţi spus că şi dânsul face face parte din echipa alături de care candidaţi. Când v-aţi decis să-l cooptaţi, înainte sau după anunţul preşedintelui LPF?
Când am plecat la acest drum, încă din toamna anului trecut, nea Puiu era în vârful listei ca persoană care să vină alături de noi. N-am dorit să luăm legătura cu dânsul până nu facem această apariţie publică. Noi am fost surprinşi de zvonurile cum că nea Puiu ar fi un candidat, l-am contactat şi am ieşit cu dânsul masă, alături de Gabi Balint şi de Stelea. Atunci ne-a spus că-i va fi imposibil să fie într-o competiţie cu noi, pentru că trecutul nu ne lasă să fim decât în aceeaşi barcă, iar noi i-am propus să vină alături de noi. Atitudinea pe care a avut-o mă face să cred că va accepta. Mintea mea refuza să asimileze o astfel de competiţie.
În echipa dvs vizaţi doar colegi din Generaţia de Aur? Pentru că România a avut şi alte generaţii valoroase. La Mircea Lucescu v-aţi gândit?
Am spus-o şi public, oricine a făcut ceva pentru fotbalul românesc şi are capacitatea de a ajuta cu ceva are uşile deschise. Mircea Lucescu este un monument, un om tobă de fotbal. Dacă şi-ar dori să vină alături de noi, ar fi un câştig enorm. Şi nu numai dânsul.
Dosarul Transferurilor. Nu-l consideraţi un obstacol în calea candidaturii?
E normal să te gândeşti la toate aspectele. Ştiţi foarte bine decizia Înaltei Curţi, în momentul de faţă soluţia care este în picioare este de achitare. Nimeni nu ştie mai bine ca mine cum stau lucrurile, în momentul în care te simţi nevinovat, ai o anumită încredere. Ştiind că sunt nevinovat, nu pot decât să merg mai departe. Aş fi vrut să se termine cât mai rapid...
Se spune că „Gică Popescu este omul fraţilor Becali”. Vor avea ei vreo influenţă la FRF?
Este lucrul care mă deranjează cel mai mult. Ceea ce vreau să spun este că unui om ca mine, care a condus un vestiar ca cel al Barcelonei, cu 17 internaţionali, nu poate nimeni să vină şi să-i spună ce sa facă! Eu nu sunt marioneta nimănui! Nici tatăl meu dacă vine şi încearcă să-mi influenţeze o decizie, nu mai e tatăl meu! Spuneţi-mi dvs cum aş putea eu să ajut un impresar, daţi-mi un exemplu!
Să insistaţi pentru folosirea unui anumit jucător la naţională.
Păi dacă antrenorul echipei naţionale acceptă aşa ceva, înseamnă că nu merită să fie acolo! Să luăm situaţia de acum, credeţi că cineva şi-ar permite să meargă la Piţurcă să bage un jucător sau altul? Păi dacă vine cineva cu o pilă, vă spun eu că Piţurcă nici nu-l mai convoacă pe acel jucător. Şi nu mi-aş permite eu să merg la un antrenor şi să-i spun “Bagă-l pe ăsta!”. Vă garantez eu că nici mama mea sau tatăl meu n-ar avea curajul să-mi ceară ceva, nici măcar dacă e legal. Să vină cineva la mine, şi o să vedeţi ce se va întâmpla cu ei!
“Nu ştiu ce contract are Piţurcă, ca să vorbesc despre el”
Cum vedeţi situaţia României din preliminarii… Jucăm acasă cu Turcia, Ungaria, Estonia şi-n deplasare cu Andorra, n-ar trebui să mergem măcar la baraj?
Ar fi extraordinar şi cred că este momentul să începem să reînnodăm şirul pierdut al calificărilor. Avem o toamnă foarte grea, dar meciurile ne sunt la îndemână pentru că jocurile importante sunt acasă. Sunt convins că vom avea un stadion arhiplin la meciul cu Ungaria. Noi n-am avut şansa de a juca pe un astfel de stadion cu o atmosferă atât de fumoasă cum e pe Arena Naţională. Eu sunt încrezător că vom trece cu bine de aceste meciuri, după care să ne rugăm să avem puţin noroc la baraj, pentru că în urna posibilelor contracandidate sunt Franţa, Portugalia… În afară de Grecia, care pare a fi accesibilă, celealte echipe sunt puternice.
Să luăm în calcul următorul scenariu, dvs preşedinte la FRF, Victor Piţurcă nu ne califică la Mondiale. Va rămâne selecţioner?
Sunt foarte multe aspecte. În primul rând, eu nu ştiu ce contract are Victor Piţurcă. S-ar putea ca în contractual lui să scrie că dacă pleacă cu o zi înainte de terminarea lui, să fii nevoit să-i dai 10 milioane de euro. Ceea ce-mi doresc eu în momentul de faţă este ca Victor Piţurcă să ne ducă la Mondiale, să treacă de baraj. Este un tip care a avut un oarecare noroc şi poate vom întâlni Grecia la baraj, mergem la Mondiale şi Piţurcă îşi duce contractul la bun sfârşit. La ce voi ţine eu enorm este la cum îşi desfăşoară activitatea fiecare om care face parte din această echipă. Cu muncă, muncă şi iar muncă să ne îndeplinim acest proiect.
Şi intră Victor Piţurcă în planurile dvs de dezvoltare a fotbalului românesc ?
Cred că vreţi să mă puneţi într-o situaţie conflictuală. Răspund la fel, ceea ce-mi doresc este să facă performanţă. Piţurcă nu face parte din echipa mea, pentru că este deja acolo. Nu este foarte simplu, pentru că în momentul în care ai vrea ca un om să nu mai facă parte din FRF, şi nu mă refer aici la selecţioner, trebuie să vezi ce contract are. Poate că vor fi nişte negocieri cu anumiţi oameni din federaţie.
Sunteţi de părere că Piţurcă putea obţine mai mult cu aceşti jucători?
Este cel care ne-a adus ultimele două calificări. A făcut un meci nemaipomenit în Turcia, însă în Ungaria mi s-a părut o echipă fricoasă. Eu, dacă aş fi fost selecţioner, aş fi fost mult mai agresiv. Mi s-a părut că am avut o echipă temătoare, care n-a ştiut să profite de faptul că stadion era gol.
Dar jucătorii actuali de la naţională la ce nivel sunt?
E clar că nu mai ai la dispoziţie fotbalişti de la Barcelona sau de la Chelsea, Problema este că noi nu facem nimic ca să-i căutăm, să-i educăm şi să-i pregătim pe jucătorii de care avem nevoie. Noi ne mulţumim cu puţin. Am văzut şi declaraţiile din trecut ale unor jucători de la Steaua, care se mulţumeau că întâlnescă pe Real Madrid şi se băteau să schimbe tricoul cu Raul. Ei trebuie să-şi fixeze obiective personale îndrăzneţe. De ce se mulţumesc cu un salariu de câteva sute de mii de euro? Mergeţi la un salariu de milioane! Nu poţi să câştigi Champions League cu Steaua? Du-te la Barcelona, la Milan şi acolo poţi!
“Mutu nu poate fi liderul naţionalei, Tamaş trebuie exclus”
Gică Popescu despre Săpunaru: Nu mi se pare că e un jucător care şi-a dorit prea mult echipa naţională, nu l-am văzut trăgând cu dinţii de acest tricou.
Tamaş: Copiii trebuie educaţi de mici, nu trebuie lăsaţi să ajungă să facă ce face Tamaş. Eu, dacă aş fi avut posibilitatea, nu l-aş mai fi chemat niciodată pe Tamaş, indiferent de cât de valoros ar fi. Nu se poate ca un astfel de jucător să îmbrace tricoul echipei naţionale.
Mutu. Este foarte greu să mai fie respectat ca un lider, având în vedere trecutul lui. Un lider al naţionalei se poate naşte, nu fabrica.
Incidentele de la juniori „ Se impun măsuri radicale în astfel de cazuri, să fie suspendaţi de către cluburi. Apoi, ar trebui să le fie ruşine părinţilor. Dacă aceşti copii ar primi o educaţie sănătoasă acasă, nu ar mai veni cu acest comportament.
Barajul Rapid – Chiajna: E o situaţie atipică. S-ar putea ca acest baraj să fi fost în zadar, acum aşteptăm decizia TAS. Ceea ce vă pot promite este că vom respecta şi vom îndrepta regulamentele. Nici disputarea acelui meci de Divizia B după încheierea campionatului n-a fost în regulă.
Şcoala sa de fotbal: Este în insolvenţă. Am finanţat 16 ani, am investit 6,5 milioane de euro, după care un an i-am lăsat singuri şi s-a ajuns în incapacitate de plată. A trebuit să spun “Stop”, pentru că nu sunt vremurile în care mai poţi arunca cu banii, rişti să pui în pericol viitorul familiei tale. Acum, am strâns şuruburile, dar mergem mai departe.
Implicarea la Chindia: Am încercat să-i ajut, le-am împrumutat nişte jucători. A fost un proiect pe cinci ani, doi ani lucrurile au mers cum trebuie, după care au apărut tot felul de sincope şi am renunţat.
Numărul mare de jucători străini din Liga 1. Banii pe care-i investesc în străini de clasă medie ar putea fi investiţi în copii şi juniori. Cluburile să aibă curaj să le dea drumul la joc acestor tineri. Nu vă pot spune acum, dar vom reglementa această situaţie pentru a proteja fotbalul românesc.
Situaţia de la Craiova. O voi susţine pe cea la care am jucat. Nu ştiu nici eu care e aia acum. Oamenii care sunt în cele două tabere ar fi trebuit să-şi dea mâna şi să facă un proiect comun.
Barcelona fără Guardiola. E un club prea mare pentru a se raporta la un singur om. Pep va rămâne în istoria clubului ca un fenomen, dar e posibil să vină altul şi să-l întreacă, aşa cum el la rândul lui l-a întrecut pe Cruyff.
"Dacă nu vom fi capabili să conducem fotbalul, vom ridica mâna şi vom pleca. Mi-e teamă că aşa cum am fost de ambiţioşi pe teren nu putem fi şi în funcţii administrative"
1 iunie 2014 este data la care sunt programate alegerile pentru preşedinţia FRF